Skocz do zawartości
  • 0

Przyczepa do łodzi

Kuba

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zdaje mi się że w Jula też taką wyciągarkę widziałem.

Temat wyciągarek był już na forum wałkowany dlatego podsumuję : Generalnie rzecz biorąc to wszystko są klony takiej samej wyciągarki różnią się tylko kolorem obudowy i kosmetyką ;)

Ja zdecydowałem się na tą i nie żałuje :

https://allegro.pl/oferta/wyciagarka-elektryczna-dragon-2500st-wciagarka-12v-6362702123

Przeważyły : Dobre opinie w internecie,krajowy importer z serwisem i pomocą techniczna, pełna dostępność części zamiennych ,cena .

Czego szukać więcej ??

ps . Zapomniałem dodać ,że wyciągarki używam też do awaryjnego wyciągania zestawu  jak jest za płytko albo jest błoto i muszę się rozpiąć i ręcznie wepchnąć przyczepę do wody :)

• Like 3

• 0

Witam ,przymierzam się do zakupu wciągarki elektrycznej ,  czy te wciągarki mocno wyczerpują akumulator, że stosujecie dodatkowe zasilanie ,chciałbym korzystać z  gniazda w bagażniku czy to dobry pomysł.

spalisz gniazdo , sprawdź ile masz na bezpieczniku  od gniazda , a jaki jest prąd wyciągarki

• 0

Gniazdo 12V w bagażniku ma zazwyczaj bezpiecznik 10A. Czyli max 120W. Tyle to taka wciągarka z linku powyżej pobiera bez obciążenia.

Żeby to miało ręce i nogi, trzeba od akumulatora przeciągnąć grube przewody do tyłu, np. takie jak do zasilania subwoofera i założyć złącze, które wytrzyma duży prąd.

• 0

Wszystko jasne ,dzięki nie pomyślałem o poborze prądu.

;)

pozostaje za i przeciw aku w aucie/aku zewnętrzne  . U mnie zdecydowało to że szybciej wyciągnę małe aku położe na dyszlu i wyciągnę gumiaka niż będę rozwijał kable i wpinał się do akumulatora w aucie bądź w gumiaku .

• 0

Gniazdo 12V w bagażniku ma zazwyczaj bezpiecznik 10A. Czyli max 120W. Tyle to taka wciągarka z linku powyżej pobiera bez obciążenia.

Żeby to miało ręce i nogi, trzeba od akumulatora przeciągnąć grube przewody do tyłu, np. takie jak do zasilania subwoofera i założyć złącze, które wytrzyma duży prąd.

Odpowiednie przewody to podstawa nie tylko działania sprzętu ale także bezpieczeństwa.

Czy to będzie subwoofer czy też może akoredon lub inna zabawka to lepiej jest napisać konkretnie jaki przekrój będzie odpowiedni  dla takiego odbiornika-IMO  

• 0

;)

pozostaje za i przeciw aku w aucie/aku zewnętrzne  . U mnie zdecydowało to że szybciej wyciągnę małe aku położe na dyszlu i wyciągnę gumiaka niż będę rozwijał kable i wpinał się do akumulatora w aucie bądź w gumiaku .

Ja zrobiłem sobie szybkozłączkę w tapicerce bagażnika w czasie, kiedy miałem wyciągarkę na przyczepie.

• 0

Witam ,czy ma swobodne opadanie kotwicy ,czy opuszczanie odbywa przy pomocy silnika wciągarki.

Dragon ma funkcje swobodnego wyciągania liny nomen omen bardzo przydatną . Natomiast nie wiem jak się sprawdza jako wyciągarka kotwicy bo mam Trac

Jak dla mnie wyciągarka jest za głośna  ;)

• 0

Troche nie w temacie .

Mam już wszystkie części elektryczne i mechaniczne do mojej samoróbki wyciągarki do kotwicy .

Konstrukcja oparta na silniku z przekładni ślimakowej od wspomagania kierownicy prąd na luzie 8 A  

przy obciążeniu kotwica 10 kg 12 A . Bemben aluminiowy wchodzi 25 mb linki 5 mm .

Przewody zasilające 6 mm2 Cu . Sterowanie z pilona i ręczne .

Elektronika z miękkim startem i regulacją obrotów , brakuje mi bezpiecznika 20 A automatu .

Zastosowałem przekaźniki samochodowe 12V 100A  

Konstrukcja duża i chcę ją zamontować w bakiście dziobowej .

Mam problem z przejściem liny przez pokład dziobowy do bakisty 

Szukam gotowego rozwiązanie może znacie cos estetycznie zrobionego ..

• 0

Troche nie w temacie .

Tu by było lepiej to opisać

http://jerkbait.pl/topic/2244-nasze-%C5%82odzie/  

Mam już wszystkie części elektryczne i mechaniczne do mojej samoróbki wyciągarki do kotwicy .

Konstrukcja oparta na silniku z przekładni ślimakowej od wspomagania kierownicy prąd na luzie 8 A  

przy obciążeniu kotwica 10 kg 12 A . Bemben aluminiowy wchodzi 25 mb linki 5 mm .

Przewody zasilające 6 mm2 Cu . Sterowanie z pilona i ręczne .

Elektronika z miękkim startem i regulacją obrotów , brakuje mi bezpiecznika 20 A automatu .

Zastosowałem przekaźniki samochodowe 12V 100A  

Konstrukcja duża i chcę ją zamontować w bakiście dziobowej .

Mam problem z przejściem liny przez pokład dziobowy do bakisty 

Szukam gotowego rozwiązanie może znacie cos estetycznie zrobionego ..

Ciekawie się zapowiada i sam jestem ciekawy jak to zrobiłeś. Może jakaś fotka to byłoby łatwiej coś doradzić 

Edytowane przez M a r a s

• 0

Witam ,przymierzam się do zakupu wciągarki elektrycznej , czy te wciągarki mocno wyczerpują akumulator, że stosujecie dodatkowe zasilanie ,chciałbym korzystać z gniazda w bagażniku czy to dobry pomysł.

Ja posiadam taką jak na zdjęciu. Zasilana z oddzielnego akumulatora zamkniętego w skrzynce po amunicji, który obsługuje też halogen. 041c38e0b721248ffb7c27ae1f2ae4dc.jpg86c54220f694d6ea5d0851f4df5798b6.jpg373954c01a3ae023b42d3d6d5fe84687.jpgef17136ea98ee78795c2c703eaeada4d.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 0

Jeszcze sprawdź łączne dmc samochodu i przyczepy. Jeśli suma przekracza 3500kg, to viaTOLL konieczny. Nadziałem się na to, że Tangiri Ortis na przyczepie o dmc 750kg plus dmc mojego samochodu przekraczają magiczne 3500kg. I nie ma tu znaczenia rzeczywista waga obu składowych. Kara za każdą bramkę, która sczyta taki zestaw to ponoć 3700 zł. Zupełnie nie miałem o tym wiedzy. Ale od czego są koledzy ;)

Edytowane przez Krab