Skocz do zawartości

Noże

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupić sobie jakiś fajny,niedu?źy n?ł?ź,wiadomo rzecz przydatna - nie mam czym patyk?łw na ognisko ostrzyć :lol:

I tu prośba do koleg?łw czy znają jakieś ciekawe produkty w rozsądnej cenie,powiedzmy w przedziale 50-100zł.

N?ł?ź ma być składany,z mo?źliwością noszenia go przy pasku,więc albo jakiś z pokrowcem,albo z zamontowanym klipsem do zaczepienia na pasek.

Nie oczekuję tu jakiegoś sprzętu high-end,ale te?ź nie taki ?źeby zaraz rdzę złapał i się stępił.

Poni?źej zdjęcia przykładowego typu no?źa:

.

Czekam na sugestie :D

post-4962-1348916710,5355_thumb.jpg

post-4962-1348916710,8242_thumb.jpg

Wiesz co myślałem raczej o normalnym no?źu kt?łry mogę pewnie czymać w dłoni,nie potrzebne mi są korkociągi,pilniczki wykałaczki i no?źyczki

Do obcinania ?źyłek i plecionek mam szczypce kt?łrymi te?ź wyhaczam ryby,a n?ł?ź potrzebny ?źeby uciąć patyka na ognisko,naciąć kiełbaskę,porozcinać sieci i oczywiście do obrony przed wściekłymi właścicielami tych porozcinanych sieci :lol:

@Jozi - Bardzo trafiona sugestia, chodzę ze scyzorem victorinoxa na ryby i po lesie ju?ź 7 lat,

ostre diabelstwo, ma materiałową kaburkę z mocowaniem do paska, jedyne do czego

mo?źna się przyczepić to niekt?łre końc?łwki wydają mi się zbędne ale w niczym mi te?ź nie przeszkadzają :D

Co do pewnego trzymania w dłoni, jak masz gdzie to go obejrzyj i się przekonasz

Panie popper,a jakiś futerał to dają do tego?

Jak się poszuka... Chocia?ź akurat carbonu nie polecam :wacko: Zbyt korozję lubi.

Inoxy te?ź chyba się znajdzie, pewnie dro?źej ale bywają.

Zapomniałem dodać, ?źe wyznacznikiem jakości w wielu przypadkach mo?źe być stal i waga a w przypadku Opinela jest to znakomita kompozycja.

Jeśli ma to być jednoostrzowy, to polecam coś z Victorinox?łw + fajne etui. Nie kupuj składanych made in China bo to paździe?ź.

Polecam to http://www.swissknife.pl/produkty/4,Scyzoryki-i-narzedzia-Vi ctorinox/11,Scyzoryki-Victorinox-z-blokowanym-ostrzem/40,Alp ineer.html

Składany,nie chcę go w torbie dźwigać,ma być przy pasku a taki długi będzie krępować ruchy :D

Wictorinox ma futerał i nosi się go przy pasku, a gadzety czasem się przydają, wyb?łr nale?źy do Ciebie B).

Man go i wiem co m?łwię ;) .

• Like 1

Bardzo wa?źna jest ostrzałka, najlepiej tego typu: http://kolba.pl/ostrzalka-lansky-deluxe-lcd5d-p1257.html bo w miarę łatwo nią to zrobić jak i jakość ostrza nie budzi zastrze?źeń. Jeśli będziesz miał mocno zjechane ostrze to trzeba wcześniej pociągnąć grubą diamentową. Większość zakład?łw ostrzących u?źywa ostrzałek-zdzierak?łw lub szlifierek wysokoobrotowych i nie wyprowadzą ostrza jak nale?źy.N?ł?ź nawet z 440 mo?źna naostrzyć tak by mo?źna było się golić.

Moja propozycja:

http://allegro.pl/noz-ka-bar-dozier-folding-hunter-4062-dhl- i2168403342.html

Co prawda sporo ponad 100 ale mam taki i jest godny polecenia.

Fabrycznie naostrzony goli włosy na rękach. Puszkę otwierasz bez u?źycia siły. Jak za tę cenę przyzwoicie trzyma ostrość i się nie szczerbi

Kabar robi solidne pikutki. Stali w tej cenie te?ź lepszej nie znajdziesz (odrazu uwaga - ka?źdy n?ł?ź się tępi od u?źytkowania bez względu na cenę. R?ł?źnica jest tylko w w tym, jak szybko się stępi bo lepsza stal dłu?źej będzie ostra i więcej wytrzyma).

Tutaj masz nawet recenzję filmową:

N?ł?ź to temat rzeka. Posłuchaj Wł?łczykija, poczytaj knives.pl. Tam ludzie znają się na tym. To ich hobby!!! Za st?łwę nie kupisz mo?źe kosmosu, ale coś wybierzesz z sensem jeśli tam zajrzysz. Zastan?łw się najpierw czy ma to być n?ł?ź składany(folder), czy o stałej głowni(fixed). Pierwszy łatwiejszy w transporcie, drugi łatwiej utrzymać w czystości. Poza tym jak to m?łwią: fixed is a tool, folder is a toy

pozdrawiam.

sh

Ja mogę polecić no?źyk Ontario Rat 1. Cena co prawda większa ni?ź zakładana ale jak się poszuka to mo?źna go wyrwać za ok 140 zł. Bardzo du?źym plusem jest jego wygodna rękojeść, nawet w du?źej dłoni dobrze le?źy. Wykonany ze stali AUS-8 i z klipsem kt?łry mo?źna przykręcić w 4 miejscach.