dzerwys Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Mam tego troche roznej masci...Na rybki polceam dobry scyzoryk wyzej wymienionej firmy na pewno cos sie znajdzie w tej cenie a jakosc super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 cru5h, ma być składany, o morach ju?ź pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 cru5h, ma być składany, o morach ju?ź pisałem Generalnie to ju?ź chyba czas skończyć z pisaniną, Bartek dokonał wyboru, więc po co bić pianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 wręcz przeciwnie Januszu, teraz trzeba poszukać kieszonkowej siekierki do ścinania sekwoi <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 ale kosztuje 300zł... Wiadomo ostrzałka na całe ?źycie do kuchni i na biwak Rolling Eyeswiecej jak noz..... to juz lepiel lanskego crock stick (czy jak mu tam z okreglymi pretami - mam go od kilku lat ostrze damast, jakies hgw do kuchni i s30v i nie narzekam) mysle o trianglu, ale poczekam na zmiany w kuchni (planuje kupic kilka nozy kuchennych JDM ;P to bede swirowal. Choc im dluzej mysle tym bardziej chcialbym sie nauczyc ostrzyc z reki kamienie poki w japoni nie wymyslasz cudow relatywnie tanie a i o kibel naostrzysz w razie ataku zombie Wink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 13 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Ja u?źywam Spyderco: http://www.militaria.pl/spyderco/noz_skladany_spyderco_endur a_4_plain_(c10pbk)_p3085.xmlN?ł?ź I klasa. Rdzewieje dopiero w kontakcie z wodą oceaniczną. Stal VG-10, dosyć łatwo się go ostrzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Jeśli chodzi o niskobudzetowe no?źe/scyzoryki to polecam Sanremnu.Jest to chińska marka,ale jak za no?źe do 50zł są bardzo OK.Ja mam kilka no?źyk?łw,ka?źdy na inną okazję.Kilka ,bo gubię.Drogich ju?ź nie kupuję,bo szkoda. Lub taki Grand Harwest-U?źywam,mam go przy kamizelcei jest OK.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Ja uwa?źam ze n?ł?ź z głownią stała zawsze bedzie mocniejszy ni?ź składany (składane no?źe to zabaweczki dla harcerzy ) . Dobry , niedrogi i dosyć mały no?źyk : http://www.militaria.pl/benchmade/noz_benchmade_515_rant_dro p_point_p6343.xml?cat=346 Sam go u?źywam i naprawde jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Ja uwa?źam ze n?ł?ź z głownią stała zawsze bedzie mocniejszy ni?ź składany (składane no?źe to zabaweczki dla harcerzy ) . Dobry , niedrogi i dosyć mały no?źyk : http://www.militaria.pl/benchmade/noz_benchmade_515_rant_dro p_point_p6343.xml?cat=346 Sam go u?źywam i naprawde jest super Taaaa, 350 zl, faktycznie tanizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Wiesz mam jeszcze kilka np taki : http://www.militaria.pl/noz_fallkniven_f1_black_leather_shea th_p6416.xml?cat=346 - Tym mo?źna narąbac drzewa na ognisko 350 zł za n?ł?ź to naprawde nie jest du?źo je?źeli ktoś szuka no?źa kt?łry przetrwa ładnych pare lat nie za ostrego u?źywania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Rafale, to miło, ?źe się tak doskonale znasz, ale uwagi o zabawkach dla harcerzy zachowaj dla siebie.P.S F1 te?ź mam i akurat z tym no?źem mo?źna zrobić bardzo wiele, bardzo mocno i przez długi czas.Poza tym chyba mnie nie przekonujesz ?źe F1 nadaje się do rąbania. Miałeś ten n?ł?ź w og?łle w ręce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Widzę, ?źe Rafał chciałby mieć fajne no?źe <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 @Jack__Daniels Naprawde da sie to zrobic Ale to sprawa raczej wykraczajaca poza temat tego watku Wracajac do tematu to Benchmade 515 Rant Drop Point jest naprawde bardzo fajnym rozwiazaniem i jest to moj ulubiony nozyk Jezeli ktos nie chce tyle wydac i jednak woli skladany to polecam Ka-Bar Dozier Folding Hunter (4062) - fajny tani , jedyna wada to troche slabe trzymanie ostrosci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Rafale, to miło, ?źe się tak doskonale znasz, ale uwagi o zabawkach dla harcerzy zachowaj dla siebie.P.S F1 te?ź mam i akurat z tym no?źem mo?źna zrobić bardzo wiele, bardzo mocno i przez długi czas.Poza tym chyba mnie nie przekonujesz ?źe F1 nadaje się do rąbania. Miałeś ten n?ł?ź w og?łle w ręce?Witam tez mi sie nie wydaje zeby Falkiem mozna było rąbać(batonowac)drzewo,rozłupywac nim poprzez dostawienie głowni do pniaka i uderzanie innym kołkiem w niego tak,do tego sie nadaje bo gruby i drzewo pieknie pękaJa własnie ostatnio testowałem m?łj nowy nabytek BENCHMADE 12500 NRA,cioł siekał,(dziabał) i to spore gałęzie,a po tym nadal pieknie kroi kiełbaske,niema noza do wszystkiego,kazdy charakteryzuje sie czym innym jak kołowrotki.a ze nie samymi rybami człowiek zyje.....http://i40.tinypic.com/34qwsaq.jpg------------------------BM12500NRA cipke uszyłem sam ,http://i41.tinypic.com/hryfzo.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 No to widze ze talent jest , tak swoja droga ile byś chcial salaty za uszycie pochwy pod mojego 515 Rant Drop Point ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Hehehehe,tez ci nie pasowała orginalna,ja ci nie uszyje,moja szyłem w zimie był czas długie wieczory,a nigdy wczesniej nie szyłem takich rzeczy ta jest pierwsza i z opcja troczenia do plecaka rekojeścia w d?łł,wejdz na knives.pl tam jest wszystko sa szablony wzory materiały krok po kroku pokazane wszystko ja tak robiłem,zdjecia ,filmiki YT.wosk pszczeli do impregnacji na ciepło,zbawa przednia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Orginalna to szkoda gadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Wchodze na to www.knives.pl a tam na gł?łwnej stronie reklama 515 Rant Drop Point Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Hej, pięć stron o no?źu, chyba się potnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz K Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2012 Tutaj się rozmawia o wszystkim.., tylko nie o rybach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Osobiście przeleciałem w swojej karierze kilkadziesiąt no?źy (lekki fetysz) i moim zdaniem w tej kwocie nie ma znaczenia co kupisz, jakość będzie podobna - czyli kiepska, no mo?źe jeszcze Mora, ale z tego co wiem wcale nie jest robiona w Szwecji, podobno dostarczają tylko ostrza/wykroje, a ju?ź ostrzona jest tez w Chinach. Oczywiście nie będę Ci polecał ostrza za 1000zł, ale moim zdaniem trzeba wydać około 200zł. Odradzam wczelkie onnanistyczne wersje Combat, jeśli chcesz przyzwoity n?ł?ź składany, stosunkowo mały i poręczny (do kamizelki) to mogę polecić SOG Twitch II z ostrzem AUS8 i asystentem otwierania, z przesyłka na eBay wyjdzie około 180-200zł, ale znalazłem w PL link za 149zł : http://www.sogknives.pl/TWI-8.php sam mam to wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 Nic dziwnego, ze jest zainteresowanie...temat jest dla osobnikow plci meskiej porownywalny pod wzgledem atrakcyjnosci do kolekcjonowania wedek a nawet lepszy... Jezeli jednak ktos bedzie kupowal po to, zeby uzywac to po sobie wiem, ze modele ch-ce sie duza iloscia zer w cenie nie spelnia w wiekszosci przypadkow oczekiwan.Noz dla mnie jest czyms z czym sie nie p..., jak trzeba dziabac cos twardego, ostrzyc po chamsku papierem sciernym albo zeby podokrecac cybanty w linii paliwowej.Jak sie zgubi nie ma wielkich mecyi - ide i kupuje nastepny taki sam (o ile mi sie sprawdzil) Bardzo wiele moich spostrzezen pokrylo sie z trescia art surviwalowca B.Uryna, warto wrocic do tego przed zakupem... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 bazylos, a Ty przypadkiem nie jesteś z Jeleniej G?łry? Wracajac do tematu no?źy. Na knives.pl pojawiłem się pewnego pięknego dnia, kiedy ojciec sprezentował mi nowy n?ł?ź myśliwski - Martini ze sk?łrzaną pochwą. Ostrość zachwycała. N?ł?ź ciął kartki, golił włosy i w og?łle och i ach. Moje doświadczenia z no?źami jakie miałem wcześniej w swojej kolekcji sprowadzały się do jednego. Ka?źdy n?ł?ź się tępi. Więc co zrobić jak ju?ź wypatrosze łanię dzika czy inną sarnę...?Prędzej czy p?łźniej będzie rwał zamiast ciąć, a p?łźniej to sie w og?łle będzie ślizgał po materiale, kt?łry chcemy rozdzielić.Wpisałem w google jak naostrzyć n?ł?ź albo dobra ostrzałka i mnie przekierowało do skarbnicy wiedzy jaką jest knives.pl.Czytałem z zapartym tchem i jak to na ka?źdym forum przytłaczała ilość materiału, kt?łrą chciałoby się szybko przyswoić. Czytałem i czytałem i czytałem, zaczęły się pojawiać nowe no?źe z przer?ł?źnych stali, lepszych i gorszych (choć to pojęcie bardzo, ale to bardzo względne, ale o tym za chwilkę), pojawiła się r?łwnie?ź ostrzałka - Spyderco Tri Angle. Była promocja w Militariach i ze dwa dni musiałem przespać, ?źeby stwierdzić, ze jednak kupię ostrzałkę za szaleńczą kwotę prawie 300zł. Je?źeli wszyscy polecają to chyba muszą się znać. Ale dlaczego do kur** nędzy to tyle kosztuje!!! Przecie?ź to więcej ni?ź jakikolwiek n?ł?ź, kt?łry posiadałem w momencie kupna ostrzałki. Im więcej czytałem na forum tym bardziej dochodziłem do wniosku, ?źe zdecydowana większość u?źytkownik?łw knives.pl to domorośli komandosi i zbieracze. No bo jak mo?źna się wypowiadać na temat no?źa bojowego kiedy w ?źyciu się nie walczyło na no?źe . Oczywiście mo?źna opisać ergonomię, wymiary itd itp. W odr?ł?źnieniu od jerkbaita, tam zdecydowana większość to teoretycy, kt?łrych no?źe są za szybą i przyozdabiają pokoik maniaka. U?źytkownicy tego forum chocia?ź ryby łowią .Tematy wielokrotnie zawierały dane technologiczne, skład materiałowy stali itd - coś co z punktu widzenia typowo utylitarnego nie miało wg mnie większego sensu. Ludzie prześcigali się w wymienianiu większej ilości parametr?łw technicznych itd. M?łj entuzjazm powoli osłabł, p?łźniej wygasł i w końcu pozbyłem się zdecydowanej większości no?źy z kt?łrymi tak naprawdę nie bardzo wiedziałem co zrobić .Zostały tylko no?źe z kt?łrych faktycznie korzystam i kt?łre mogę w ich zastosowaniach do czegoś zaszufladkować. Zostawiłem sobie dwa scyzoryki, i dwa no?źe ze stałą głownią. Na co dzień w kieszeni mieszka sobie Buck Vantage Pro z S30V, w zapasie (jakbym zgubił) Rat 1, a z stałą głownią to no?źem myśliwskim stał się Fallkniven F1 (mam małą dłoń, a no?źyk nie jest wielki więc dobrze mi le?źy w ręce, ze względu na gabaryty, dziwiłem się powy?źszej wypowiedzi o rąbaniu, o batonowaniu nie było tam nic wspomniane, a dla mnie to dwie r?ł?źne czynności). Mam te?ź Tlima (n?ł?ź wykonany przez polskiego no?źoroba) i n?ł?ź podobnie jak Rat czeka na swoją kolej - jako zapas. Dwa słowa o stali. Buck jest z S30V czyli stali proszkowej bla bla bla... co mi to daje. N?ł?ź się trudno ostrzy i trudno go stępić. Wady/zalety jak długo trzyma ostrość roboczą, ale jak nie masz dobrej ostrzałki to się nie porywaj z motyką na słońce bo się zesrasz podczas przywr?łcenia ostrości na kuchennej osełce. P?łźniej, taki ktoś będzie pisał jakie to wielki g?łwno kupił bo się nie da naostrzyć. Je?źeli ktoś jest got?łw wydać pieniądze to przede wszystkim niech kupi dobrą ostrzałkę, a dopiero p?łźniej dobry n?ł?ź, je?źeli nie chce wydawać kasy na ostrzałkę bo jak mo?źna dać dwa albo 3 x więcej pln'?łw za system ostrzący ni?ź za sam n?ł?ź?? Je?źeli zrobi się odwrotnie to po kr?łtkim czasie, kiedy n?ł?ź się stępi przyjdzie ogromne rozczarowanie.Je?źeli z g?łry planujemy, ?źe nie będziemy atakowali wysokiej p?łłki ze względ?łw finansowych to od razu trzeba zało?źyć, ?źe n?ł?ź nie mo?źe być z bardzo twardych stali. Ww. Rat właśnie z takiej stali jest wykonany, da się go ładnie podostrzyć na praktycznie czymkolwiek. Ostrzenie stali twardej/miękkiej. Je?źeli zakładamy ?źe mamy do cięcia taki sam materiał i tniemy go z dwoma no?źami, z kt?łrych jeden jest ze stali miękkiej, a drugi z twardej to np miękkim tniemy 5 min i wymaga ostrzenia, kt?łre trwa te?ź 5 min, a tniemy no?źem ze stali zdecydowanie twardszej to będziemy cięli ale zdecydowanie dłu?źej, powiedzmy, ?źe 1h, ale na ostrzeniu zejdzie nam 45 min. Na ryby chodzę z no?źykiem, kt?łry kosztował mnie jakieś 60zł Cold Steel (o niem zapomniałem jak pisałem jakie mi no?źe zostały ) kt?łry jest wykonany z dość miękkiej stali więc ostrzenie zajmuje mi 3 min . Utnę nim patyka na ognisko, potnę plecionkę, ukroję pomidora i niczego więcej od niego nie oczekuję. Jak wr?łcę z ryb to w 3 min znowu zrobię z niego brzytwę.Najwa?źniejsze, tak jak kołowrotki smarujemy raz lub dwa razy w sezonie tak n?ł?ź ostrzymy po KAŻDYM u?źyciu. Dzięki temu będzie zawsze ostry.Absolutnie podsumowując.Je?źeli mamy ograniczenia finansowe to celujmy jednak w no?źe, kt?łre domowymi sposobami będzie mo?źna ostrzyć. Je?źeli chcemy poszaleć to najpierw kupujemy dobrą ostrzałkę, a p?łźniej mo?źemy kupować no?źe z S110V i twardszych pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Jeśli chodzi o coś przystępnego cenowo to mo?źe coś z Gerbera. Sam mam składany n?ł?ź tej firmy, kupiłem go rok temu za całe 19dol i świetnie sobie radzi. Prosty, tani, funkcjonalny, bez ?źadnych piłek i innych głupot. Kumpel myśliwy tnie nim wszystko przy oprawianiu zwierzyny, ma go 6lat i wygląda prawie jak n?łwka. http://sharpernow.com/index.php?main_page=product_info&c Path=6_35&products_id=1063 wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi