Skocz do zawartości

Noże

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Na bezdechu te noże oglądam. Absolutne piękno!

Też jestem tego zdania :o . Jak sobie przypomnę jak w szczeniackich czasach szczytem marzeń była finka z czarną plastikową rączką :unsure: . Finka była tak ostra, że bezstresowo można było jej używać jako zabawkę dla niemowlaka :D . A tu dzieła sztuki o ostrości brzytwy :o . Patrzę i podziwiam.

Heheee
Nie bójcie się, ja dość często tak mam jak wpadnę gdzieś przy okazji do kogoś kto ma lepsze zbiory niż ja, albo ten owy ktoś wpada do mnie :D

_MG_7273.jpg

A tak zaraża Grzesiu :D heheee

Nasłuchałem się o A1, kupiłem, pokazałem, dałem się pobawić i teraz w odległości 4km od mnie mieszkają 4 noże Fallkniven A1 :D Jestem na 100% pewien że to największe zagęszczenie tego noża na Zielonej Wyspie :D

IMG_0968.jpg

Tu takie 3/4 moich i kumpla zbiorów, kiedy przywiózł swoje koziki na okresowe doostrzanie :D
Wpadłaby tu lokalna policja, to musiałbym ich gdzieś zakopać chyba, bo zawał dostaliby napewno ;)

• Like 4

@Pele - podziękował :)

a powiedz mi jeszcze, jak zupełnemu lajkonikowi, skąd Ci nasi knifemakerzy biorą stal na noże ?

Bo wśród rodbuilderów polskich dorobiliśmy się już jednego producenta blanków, a jak to wygląda wśród nożowników ? Import i obróbka na miejscu czy też może jakiś warsztacik "kowalski" gdzieś już powstał ( huta chyba nie jest potrzebna do tego) ?

Tak popatrzylem i jestem na Knives.pl od lipca 2009r  :)

Tu mam coś co możnaby było nazwać "Stelle" wśród noży.

http://forum.knives.pl/index.php?board=52.0

http://forum.knives.pl/index.php?board=251.0

http://forum.knives.pl/index.php/topic,129132.0.html

http://forum.knives.pl/index.php/topic,151904.0.html

Naprawdę warto obejrzeć.Swoją drogą wiele można by skorzystać przy rodbuildingu z doświadczeń tamtejszych mistrzów knifemakingu. Polecam spojrzeć zwłaszcza na rękojeści z różnych pięknych gatunków drewna i nie tylko. Wspaniała sprawa mieć insert do kołowrotka z takiego pięknego kawałka drewna ( a może jeszcze z różnymi wstawkami). Jakość wykonania  dorównuje (a może nawet przewyższa?) jakość wykonania wędek przez naszych czołowych rodbuilderów. Ostrzegam to forum również uzależnia podobnie jak Jerkbait. :D  

Edytowane przez Riqelme
  • Like 1

@Pele - podziękował :)

a powiedz mi jeszcze, jak zupełnemu lajkonikowi, skąd Ci nasi knifemakerzy biorą stal na noże ?

Bo wśród rodbuilderów polskich dorobiliśmy się już jednego producenta blanków, a jak to wygląda wśród nożowników ? Import i obróbka na miejscu czy też może jakiś warsztacik "kowalski" gdzieś już powstał ( huta chyba nie jest potrzebna do tego) ?

Powiem tak, są sklepy dla naszych nożorobów, na przykład http://damast.com.pl/index.php prowadzony przez jednego z lepszych polskich makerów czyli Tlim'a, a wcześniej przez Trollsky'ego, który jest chyba najbardziej znanym makerem na YT jakiego zrodziła nasza ziemia :D Ale za to brzydki strasznie ;)

Jakby ktoś ogladał jego filmiki, to polecam napis na jego fartuchu i szlifierce taśmowej heheee

Co do innych miejsc z których sprowadza sie stal, jest kilku gości na forum którzy stalami różnymi handlują i o ile sa to krajowe stale, są kupowane w hutach czy coś, a inne jak zagraniczne stale, w tym proszkowe, to już import, import... taniej lub drożej.

Kuźni jest cała masa, duża część z naszych makerów kuje swoje głownie, niektórzy kuja piękne damasty, inni odlewaja bułaty. Fakt że jesteśmy w wielkiej czarnej dup.e za każdymi z naszych zagranicznych sąsiadów, ale staramy się jak możemy.

Friko, jak jesteś z wawki, a masz wolne coś w okolicach przedostatniego weekendu października, to zapraszamy na coroczny zlot grupy Knives.pl :D Tam się namacasz, naogladasz, poslinisz do wszelakiej maści nożyków :D

tu nawet moją paszczę w okolicy 9 minuty widać hehee i stanowisko mojego ulubionego kowala czyli Pawła Surdela aka Paps, który kuje mi siekierki i tomahawki czasami :D

Poza tym na YT powinno być kilka relacji z innych lat :D

Mnie udało się być jedynie na 2 niestety :(

Ciągnąc dalej temat materiałów do knifemakingu, to stal od złomowych odzysków (czasami lipa z rozpoznaniem gatunku stali, a co za tym idzie parametrów hartowania i odpuszczania) do importu drogich jak nerki damasteeli, które potrafią łzy z oczu swym pieknem wyciskać.

Na rękojeści, od poroży, poprzez własnoręcznie robioną micartę, poprzez g10, carbon fiber, tytany, a kończąc na skórach płaszczek, rekinów i zębów mamutów... No jest tego troszkę, pod nosem, ale wiesz, jak się nie interesujesz, to nie zauważasz nawet.

Duża część z mejkerów dorobiła się własnych pieców hartowniczych, więc nie muszą już słać blankow do hartowania po róznych instytutach, choć część z nich, dalej to robi i maja dobre wyniki.

Riqelme, a jaki masz tam nick? :P

Edytowane przez Pele76

ps. niestety żona wzięła rata na alledrogo a tam była tylko wersja z czarnymi okładkami :/  też bym wolał oczojebną pomarańczkę.

To na prawdę nie nic trudnego. Bez nakładów i narzędzi jesteś w stanie wykonać je samodzielnie. Jest masa filmów na YT + kilka dobrze zapatrzonych sklepów w PL z materiałami na okładki. Docinasz, nawiercasz, przykręcasz :)

Też jakiś czas temu szukałem noża na wędkarskie wyprawy. Postanowiłem spróbować sam go "uzbroić". Kupiłem blank (polecany już tu TLIM), kupiłem materiał na okładki, kilka śrub i... kilkanaście arkuszy papieru ściernego. Wyszło chyba nieźle - na pewno frajdy przy tym było sporo. Polecam każdemu!

hw3l.jpg

Edytowane przez snup
  • Like 1

Jozi i tak to wlaśnie wygląda!

Dla mnie na rybach z narzędzi które najczęściej używam to... nóż (kanapki najczęściej) śrubokręt krzyżakowy/płaski, kombinerki (najczęściej cięcie drutów kolczastych) i piłka do drewna... no, czasami pilnik.

Taki Vicek czy Wenger poradzą sobie z większością prac nad wodą bezproblemowo!

Reszta to gadżety... tak samo jak lepsze/droższe/lżejsze kolowrotki/wędki/wodery/okulary... itp.

• Like 1

Noz za kilka dyszek zrobi to samo, co noz za kilka tysiaczkow, jakosc nie rosnie rownolegle do ceny i tak noz za 800 niekoniecznie bedzie 10 razy lepszy od tego za 80.

To tak jak z kreciolkiem, Stella wyciagnie takie same ryby jak okuma za 200pln, tak samo mora zrobi to co fallkniven s1... Ale jak zdarzy sie powazniejsza ryba i hamulec w okumie nie wyrobi albo sypnie sie cos w mechanizmie, tak samo w morce moze pasc krawedz tnaca lub zdarzyc sie powazniejsze uszkodzenie, gdzie fallkniven nawet nie zajaknie. Sprawa.ma sie tak, ze wiekszosc sprzetow to lans lub wygoda, gdzie za jedno i drugie trzeba czesto slono zaplacic.

Ja lowie w Simmsach G4Z i duzo wyrzeczen mnie kosztowaly, ale na wygode i zdrowie przez nie narzekam mniej, a przeciez moglem kupic jakies cienkie tajmeny i tez lowic, ilosc ryb pewnie by sie nie zmienila przez to ze dupa bardziej spocona ;)

Ja tam nie pije i nie pale, a to co zaoszczedze, puszczam w zabawki moje ukochane heheee

Zanim kupicie, pochwalcie sie... Moze wspolnie doradzimy cos lepszego w danej cenie, mozr znajdziemy znajomego sprzedawce, ktory zalatwi zabaweczke z jakims rabatem itp.

Zawsze zanim kupicie, moze znajdzie sie ktos w okolicy, kto taki nozyk ma i da zmacac dla pewnosci czy dobrze lezy.

W naszym kraju dosc duzo nozomaniakow jest, robia sobie regionalne grillowanie z nozami, wtedy jest okazja pogadac, cos odkupic.

Tak samo ma sie sprawa z ostrzeniem nozy, nie ma sensu od razu kupowowac super ostrzalek, po pierwsze, zazwyczaj drogie, po drugie, ostrzenie to jednak jest kawalek sztuki i potrzebuje niemalo doswiadczenia, czasem lepiej znalezc kogos w okolicy, kto za browara zrobi nam brzytewke. Tepy noz jest jak zlamana wedka, po prostu sie nie nadaje do uzytku heheee

Ja używam takich noży.. ostrym tnę plecionkę/żyłkę oraz kiełbaski na ognisku..   tego drugiego (zielonego) rzadko zabieram to nóż myśliwski - jakoś nie widzę dla niego zastosowania w wędkarstwie.

Na sezon będę chciał kupić coś wielofunkcyjnego. Jak będę potrzebował porady zapukam - tu  :)

post-53143-0-33535000-1388860191_thumb.jpg