Skocz do zawartości

Noże

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Nooo,i jak do tąd nie było pytania na które tam niema odpowiedzi.....a prety kupiłem tylko do NRA ....bo recurwy ;)  nie mogłem za bardzo wygłaskać na płytkach......co nie zmienia faktu ze do pozostałych nozy w domu sa wysmienite....i na nich naumiałem sie z ręki ostrzyc...tepy nóz to jak złamana wędka...cos w tym jest :rolleyes:

...Jak dla mnie, tępy nóż, to jak postrzępiona żyłka, zatarty kołowrotek, pęknięta wędka... niby jest, a nie działa jak powinien ;) czyli tępy nóż = zepsuty nóż :P

Bingo ! Ostry nóż to luksus pracy i wbrew pozorom mniejsze prawdopodobieństwo urazu na własnych palcach i ciele. Do tępego noża przeważnie używa się większej siły nacisku a to zazwyczaj powoduje "przeskoczenie" noża z krojonego/ciętego materiału na palce.

Pytanie dodatkowe do całości naszych nożowych uczestników naszej dyskusji :D

Pokażcie czym ostrzycie swoje noże! No bo jeśli używacie, to w końcu nóż się tępi i czymś trzeba go wrócić do stanu użytkowego no nie?

Ja stosuję trzy rozwiązania :

- Lansky Mini Crock Stick (przeważnie przy sobie)

- Lansky Turnbox Deluxe Crock Stick Sharpener (domowo)

- diamenty od Biedrony :).

• Like 1

Hryhryyy

No ja z ręki ostrzyłem kupę czasu, później przyszedł czas na lenistwo czyli Spyderco Tri Angle, następnie czas na perfekcyjne krawędzie tnące czyli Apex Edge Pro, następnie, czas prób czyli China Apex v1, a jak na razie skończyłem na Tormek'u czyli best of best ostrzarek wolnoobrotowych, ale wziąłem T3, a nie T7, bo nie potrzebowałem aż takiego kolosa.

Jak przychodzi mi teraz szybko komuś zrobić kilka krawędzi tnących w szybkim czasie, to Tormeka zalewam wodą i jadę, kończę na skórzanym kole i włosy lecą z kończyn ;) Jak chcę zrobić ładną KT, równiuteńką i świecącą, to jadę na Apexie. Oba systemy ostrzące, czyli Tormek i Apex, to dla mnie tylko maszyny do robienia Back Bevel czyli pierwszego szlifu na krawędzi tnącej, w zależności, jadę 8, 10, czasami 15 stopni na stronę, gładzę na pasku, a później jak przychodzi do doostrzenia, to łamię krawędź tnącą na 40 stopni na Trianglu i tak podostrzam. Jako że 3A stoi cały czas otwarty w kuchni, bo babę mam kucharkę i 5 dni w tygodniu mam do naostrzenia dwa 10 calowe Vicki i jednego Pikutka bezzębnego, to nawet nie ma sensu zamykać systemu.

Swój nóż przy wyjściu do pracy jadę na prętach Ultra Fine i dociągam na dwóch gradacjach pasty polerskiej na skórze :D

1468560_690890344269547_1006069978_n.jpg

Tak zazwyczaj wyglądają moje krawędzie tnące po Apexie :D Takie wąziutkie lustereczko ;)

Zwierzu, diamenty od Biedrony.... kurcze (tęskno mi to za Knivesowym odpowiednikiem tego słowa ;) ) widać żeś dawno temu zryty przez nożowników, bo owe diamenty były na topie kiedyś kiedyś... do dziś mam!

Właśnie, muszę dodać do swoich sprzętów ostrzących, diamenty od Biedrony (jeszcze podstawki pod nie od STNa mam) i lidlowych diamentów całą masę!

Co do ostrych noży, podpisuję się oboma ręcyma pod tym co żeś tam napisał Zwierzu :D

Edytowane przez Pele76

Muela? jak chcesz to zamienię nóz w stylu "finka' z ostrzem około 10 cm na 0,5 wiśniówki :)

Mam jedną Muele, pochwa rozwaliła sie w ciagu 30 minut, i mam mega problemy z ostrzeniem - coś chyba robię nie tak, albo stal jest z jakiegos powypadkowego wraka ...

Poza klasycznym designem bedącym miłym wspomnieniem harcerskich finek - odradzam.

Nowe sa ciekwsze .. ale jakoś sie zraziłem i zostane przy tym co mam.

Przeczytaj: http://forum.knives.pl/index.php?topic=128948.0

Wiesz, Muela, Mueli nie równa... są noże które są fajne/dobre ale duża część noży z tej firmy jest kupowata i przez tą część, firma jest uważana za niskiej jakości.

Zależy o jakim modelu Mueli mówisz, bo na przykład taki Kodiak na ktorym MISTRZ Antonio Montejano robił dla dzieła sztuki dla niektórych ludzi na nożowym forum...

1-10.jpg

3-7.jpg

9-4.jpg

Patrząc z tej strony na noże firmy Muela, to dobre i ładne noże :D

Pokaż tą Muelę o której pisałeś, no chyba że pytałeś o całokształt firmy, to ciężko będzie określić... Firma sama w sobie znana, z tradycjami, ładnymi nożami, ale wypuszczająca też dużo tanich serii, a poza tym dość mocno kopiowana przez małe żółte rączki w okolicach wielkiego muru :P

Wiesz, Muela, Mueli nie równa... są noże które są fajne/dobre ale duża część noży z tej firmy jest kupowata i przez tą część, firma jest uważana za niskiej jakości.

Zależy o jakim modelu Mueli mówisz, bo na przykład taki Kodiak na ktorym MISTRZ Antonio Montejano robił dla dzieła sztuki dla niektórych ludzi na nożowym forum...

1-10.jpg

3-7.jpg

9-4.jpg

Patrząc z tej strony na noże firmy Muela, to dobre i ładne noże :D

Pokaż tą Muelę o której pisałeś, no chyba że pytałeś o całokształt firmy, to ciężko będzie określić... Firma sama w sobie znana, z tradycjami, ładnymi nożami, ale wypuszczająca też dużo tanich serii, a poza tym dość mocno kopiowana przez małe żółte rączki w okolicach wielkiego muru :P

Będzie coś z tej mojej Mueli ?

No ale co ma z nią być?

Z 22cm głowni, to na ryby tak ciężko, no chyba że w dżungli do ciepania po krzaczorach ;) na jakieś wielkie góralskie ognisko też się nada.

W Muelach dość ciężko dowiedzieć się co za stal używają w co poniektórych nożach.

Jeśli kupiłeś ten nóż w okolicach 400 to ceny lekko spadły, bo teraz takie chodzą w okolicach 2,5 stówki raczej.

Jeśli pasuje Ci ten... ta maczeta to fajnie, jak nie, to sprzedaj (jak pisałem, tego co wydałeś nie odzyskasz) wymień, przerób...

Jak dla mnie wędkarsko to ten nóż nie bardzo, obozowo-ogniskowy, perfekt!

Ja ostrzę prętami od Spyderco Tri Angle, bo te są bardziej ostre na krawędziach

Spyderco_Triangle_Ultra_Fine_Grit_Stone_

i łatwiej "wchodzą" w te węższe rowki pomiędzy zębami. Pręty od lanskyego będą za grube.

Takie ostrzenie dość znacznie psuje zęby, spłaszcza karby pomiędzy zębami, zmniejsza łuki krawędzi tnącej pomiędzy nimi i w ogóle wygladaja brzydko po kilkudziesięciu ostrzeniach, no ale dalej tną.

Na całe szczęście zębów nie trzeba ostrzyć tak często, bo nawet podtępione dalej agresywne są.

Prętami z 3A ostrzę też zębate Pikutki i tną jak nowe, gdzie na okrągłych prętach lanskyego czy taidei, można sobie tylko pomarzyć ;)

IMG_0641%2520copy.jpg

Mój SOCOM ma dopiero posrane zęby... ten to masakra jest, gorsze widziałem chyba tylko w Kershaw'ach

Kershaw-Leek-Onion-Knife-Serrations.jpg

No weź pan to ku..wa naostrz!!! Każde zęby maja wklęsłe rowki, a te... wypukłe :( Całe szczęście nie mam żadnego Kershawa, a i żaden z kumpli zębatego nie posiada... nie podjąłbym się ostrzenia, nie ma wała!

Najlepsze zęby do ostrzenia są takie jakie stosuje w swoich nożach Chris Reeve

small21micartaserratednpic1.jpg

I Mad Dog

dsu2etchedpic4.jpg

Bo te ostrzy się normalnie jak zwykłą, prostą krawędź tnącą.

Razy tylko miałem okazję pobawić się takim nożem, znaczy się z takimi zębami, ale nie było mi dane jeszcze takich ostrzyć.