Skocz do zawartości

Noże


Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Kąt ostrzenia.

Wiedza tajemna i problem w wyborze :) 

Problem oczywiście pojawia się w momencie kiedy zaczynamy sobie zdawać sprawę z tego, że faktycznie nóż możemy naostrzyć na tysiąc sposobów i do tego łączyć różne kąty ostrzenia. Nie wiemy czy ten nóż, który akurat kupiliśmy ma taki czy inny kąt krawędzi tnącej :), czy zachować kąt oryginalny czy wyprowadzić krawędź na nowo?

Odpowiem najprościej jak się da :) dla wędkarza ma być to po prostu ostry nóż :) i czy będzie to 15, czy 20 czy nawet 25 stopni na stronę nie będzie to miało AŻ takiego znaczenia bo nóż będzie dobrze ciął.

W związku z tym, że mam Spyderco TriAngle mam do dyspozycji, w standardzie 15 i 20 stopni na stronę. 15 stopni na stronę wykorzystałem tylko do dwóch noży. Jeden scyzoryk z twardej stali S30V i kuchenne Santoku to krojenia szczypiorku na mikorplasterki i siekania koperku na nanocząsteczki. Reszta noży na 20 stopni. Wszystkie tną kartki, golą włosy, usuwają ciąże i rozklejają plakaty. Jedyna różnica jest taka, że przy mniejszym kącie sama końcóweczka krawędzi tnącej podczas cięcia będzie się szybciej zużywała - tępiła.  Noże kuchenne ostrzę raz na miesiąc.

Nie czytajcie, po prostu przejdźcie do 3 posta, tam jest komix :)

http://forum.knives.pl/index.php?topic=72705.0

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...Powyżej widziałem kilka niepochlebnych opinii dotyczących scyzoryków i porównywania ich do harcerskich zabawek. Tak może powiedzieć ktoś kto zatrzymał się na etapie rozwoju nożowego w latach 80'...

WSZYSTKIE scyzoryki, które miałem od czasów dzieciństwa nabywały, albo miały od nowości coś co nazywa się Blade Play - po otwarciu scyzoryka ostrze ruszało się na boki...

Mam uraz do scyzoryków, za łebka gdzie każdy szanujący się chłopak grający nożem w pikutę czy w państwa, musiał mieć swojego scyzora (inaczej wstyd i hańba), zdarzyło mi się że dwa razy różne scyzoryki przy próbie wbicia w drzewo zamknęły mi się na palcach. Nie wiem czy to mój ówczesny brak umiejętności czy raczej tandetność ich wykonania. Szczęście w nieszczęściu że ostrością dzieliły je lata świetlne od obecnych moich noży.

Po utopieniu w wodzie Vicka, drugiego już nie kupiłem, jakoś bez żalu tak przeszło.

I zdecydowanie zamiast scyzoryków vicka wolę multitoole, IMO użytecznością są nie do pokonania.

 

Spoko. RAT 1 dojedzie za parę dni. Może jakością zrekompensuje brzydotę ;)

@popperku i będziesz Pan zadowolony, solidny trwały składany nóż, przyzwoicie trzyma ostrość a stal AUS8 daje się łatwo naostrzyć.

Co do brzydoty - on nie jest brzydki on jest jak biały bulterier, czyli piękny w swej czarnej brzydocie ;)

Ja podobnie jak Marcys1973 wolę je od krokodylich kształtów Spyderco.

 

Kąt ostrzenia...Odpowiem najprościej jak się da :) dla wędkarza ma być to po prostu ostry nóż :)...W związku z tym, że mam Spyderco TriAngle mam do dyspozycji, w standardzie 15 i 20 stopni na stronę. 15 stopni na stronę wykorzystałem tylko do dwóch noży. Jeden scyzoryk z twardej stali S30V i kuchenne Santoku to krojenia szczypiorku na mikorplasterki i siekania koperku na nanocząsteczki. Reszta noży na 20 stopni. Wszystkie tną kartki, golą włosy, usuwają ciąże i rozklejają plakaty. Jedyna różnica jest taka, że przy mniejszym kącie sama końcóweczka krawędzi tnącej podczas cięcia będzie się szybciej zużywała - tępiła.

Krótko, zabawnie i w temacie :). Ogromnie ubawiłem się czytając ten tekst.

Ja ostrze Lanskym na 20st i jest wystarczająco dobrze, goli włosy na ręce i mi to wystarczy.

Edytowane przez Zwierzu
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zwierzu dzięki :)

 

Co do ostrzenia kuchenniakow. Na samym początu zabawy z nowymi, dobrymi nożami musiałem sam się nauczyć ich używać. Im mniej używałem siły do krojenia tym lepiej im częście używałem noży zgodnie z przeznaczeniem tym lepiej. Co mam na myśli? To,że nóż do chleba to nóż do chleba, a nóż do mięsa to nóż do mięsa itd. Kształt ostrza jest bardzo istotny i on, podobnie jak sposób krojenia wpływa na to jak mocno nóż się tepi. Ważne żeby nie kończyć żadnego krojenia na desce. To co kroimy powinno być przekrojowe zanim nóż dojedzie do podłoża.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No, moja kobitka kroi po jakieś 8-9 godzin dziennie... Taka dola zawodowego kucharza ;)

Kiedyś używała lepszych noży, bo w robocie miała swoją sekcję, a teraz robi pomiędzy innymi kucharzami, a wielu z nich nie ma swoich noży i dość często "pożycza" sobie nóż leżący najbliżej.

Zdecydowała się że nie będzie używała w pracy droższych noży i kupiliśmy Jej 10 calowe Victorinoxy.

Jednego miała tutaj (Eire) i powiedziała że pasuje do potrzeb, ja dokupiłem do niego cover zabezpieczający głownię, ale spadł komus na ziemię i pekły w nim zawiasy.

Zdecydowałem że zamówię Kydex u mistrza Piotra Okońskiego ale to znaczyło że musi mieć nóż u siebie. Nie chcieliśmy wysyłać noża tam i z powrotem, więc zakupiłem identyczny na allegro i wysłałem do Niego i powiedziałem żeby zrobił mi dwie pochewki. Miało być po 120zl za sztukę, a wyszło 95 :D

Kydex o ile nie będzie narażony na wysokie temperatury, to w normalnym użytkowaniu, taka pochewka do kilka ładnych lat codziennego użytku, bez problemu.

ta60bo.jpg

Takie dwie wyszły :D

Zdjęcie od Piotrka...

Jakby ktoś szukał super pochewki na nóż, toola, latarkę itp. polecam ten materiał i tego twórcę.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hehe to ja już wszystko rozumiem z tym ostrzeniem i mnie to nie dziwi, że ostrzysz raz dziennie. Za zabieranie mojego noża biłbym po łapach, a na koniec dnia zrobiłbym szkolenie wszystkim z kuchni ;) i kazał kupić dobre noże to by się szanować nauczyli. Czasami jak oglądam jakiś program kulinarny to mam ochotę zadzwonić do prowadzącego i powiedzieć mu gdzie wepchnalbym mu ten biedny nóż za takie traktowanie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Naoglądawszy się traktowania noży na "pro" kuchniach ;) Troszkę znajomych mam w tej materii, sam robię w hotelu i dość często zaglądam do kuchni i widze jak to wygląda. ym których lubię, raz na jakiś czas wyprowadzam nowe krawędzie tnące.

 

Ja jakbym robił jako kucharz na takiej kuchni, to miałbym noże w kydexie przypięte do pasa i cały czas przy dupie...

Najlepsze są reakcje ludzi, przynosisz z magazynu towar, wyciągasz nóż żeby rozciąć taśmę na pudłach i nagle wszyscy jak porażeni prądem! Dzizas, on ma nóż!!! Soł dandżerołs!!! Obracam się, pokazuje im 3,5 calowy nożyk, za chwilę podchodzę do wiadra które stoi obok tych co mają panikę w oczach i wyciągam ze 2-3 12 calowe choppery i mówię "tel mi, ła da fak iz dis??" i koniec gadki ;)

Wkurze się, kupie se Spyderco UK Pen Knife i wtedy juz całkowity legal będzie ;)

 

212.jpg

A tu jakże nielegalny w Eire, mój "Brudas" na tle Ladies View w Killarney :D

  • Like 6
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chopper/Chopping knife od Choppingu się znaczy rąbacz, siekacz... tam wiesz... nóż szefa, a oni naparzają w te deski do krojenia ;)

 

A co mówią przepisy o nożach? ehhh

Nic powyżej w 3 (a może 3,5 nie pamiętam, bo i tak mam w dupie te przepisy) cali i blokowaną głownią w czasie pracy. Czyli jakby się chciał uczepić, to i do większości mulitooli by sie doczepił, niektórych vicków itp.

Zero automatów, motylków, noży z ostrzem spear point czyli sztyletów itp.... a co najlepsze, że w pierwszym lepszym sklepie wędkarskim kupisz byle automat :/

Do noszenia noża przy sobie, musisz mieć good reason czyli dobry powód do jego posiadania. Jeśli pomykasz z wędką w łapie i w woderach, raczej nikt się nie doczepi, bo masz ten dobry powód, potrzebujesz noża na ryby itp.

Moja pani jak będzie brykała chodnikiem z taszą pełną noży kuchennych, to tez mogą jej naskakać ;)

 

IMG_2255.jpg

Kolejne zabaweczki ;)

Mermaid Openers ;) czyli Otwieracze Syrenek :P Heheee dwa nożyki zrobione przez moich kumpli czyli Grześka (3,14 znany też jaki Pi)https://www.facebook.com/grzegorz.surdel/media_set?set=a.102368813200555.2492.100002823097307&type=3 (mam nadzieję że wyświetli bez logowania i dodawania Pi do kumpli) oraz Pawła (Paps) https://www.facebook.com/papstomahawks?fref=ts Surdeli (czy Surdli?)
Nożyki są zrobione z odpadów przy produkcji taktycznych tomahawków i noży do rzucania i są ich wariacją na temat nożyka Bird&Trout.

Takie maluszki wędkarskie które dostaliśmy w prezencie za to że zrobiliśmy kilka fotek dla "The Hawk Family" czyli grupy wariatów latajacych po lasach i rzucajacych żelastwem dookoła :D

https://www.facebook.com/TheHawkFamilyTomahawks

 

Mam nadzieję że dodając linki do Knives czy FB nie łamię tutaj żadnych nie pisanych umów czy zasad ;)

 

IMG_4970.jpg

Tu jedna z fotek dla THF czyli tactical tomahawk Flying Brick (latająca cegła) i nóż do rzucania KL01

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurcze, nie chcę gdzieś tutaj opierniczu dostać za jakieś reklamy...

Looknijcie na Taktyczni.pl i CQB.pl tam standardowe plain ostrze, bez powłoki i czarną rękojeścią stoją po 149 za sztukę...

Goście z tych sklepów mają na forum nożowym swoje działy i tam można podbić po jakiś rabat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak już inni, to ja też, a co   :D  - szukam czegoś zbliżonego do Bird & Trout, też jako neck - co byś polecił. ? Fajne te ze zdjęcia - ale czy jest do nich pochwa aby były noszone jak neck ? I nie wypadły, co prawda dzieci mam, ale żal jak się zsunie niżej i coś uszkodzi  :rolleyes: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, te moje mają pochewki kydexowe i mogę być noszone jako necki, tylko że to jest tylko wariacja zrobiona z odpadów. Dość mało wygodne bez dziury na końcu rękojeści, gdzie oryginalny B&T ma taka i małego palucha się tam wkłada i usztywnia uchwyt.

 

Najpopularniejszym B&T jest nóż firmy Cold Steel, do kupienia coś w okolicach 8 dych do 100 ale tam raczej pochewka do wymiany, bo ludzie czasami się skarżyli na słabo trzymającą nóż. Takie dorobienie pochewki, to kolejne 3-4 dyszki...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...