Pele76 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Heheee jasne jasne, nie jeden tak mówił Widzisz, już masz fajny nóż i ostrzałkę, a ja ile tutaj jestem? Za fajnego damasta? hmmm zależy co masz na myśli mówiąc "fajny", zależy od kogo, jaki duży, z czego kuty i jak kuty... zwykły damast będzie tańszy niż twist, ten znów tańszy niż piórkowy, a z pewnością trzy te poprzednie będą razem tańsze niż mozaikowy Tak, toporek z S30V (jak kupisz) będzie dobry do zrobienia ogniska A tak tnie "zerwikańska saberra" czyli S30V w Sebenzie Niechcący uderzyłem we wbity nóż przy robieniu fotki Ooo tej fotki właśnie, kiedy to się prawa z lewą Sebcią spotkały Edytowane 21 Stycznia 2014 przez Pele76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Co za maniakalny maniak nie no żartowałem z tymi toporami itp ale taki nożyk z damastu czasem na alledrogo występuje ze stałą głownią (dobrze mówię?) i podoba mi się wizualnie i kiedyś sobie kupię taki żeby gałązkę na kichę uciachać czy cuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Ja pierwszy raz noże z damastu zobaczyłem na knives . Tez taki kiedyś kupię , warto go mieć za sam wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Nóż to narzędzie - powtarzają niczym mantrę wnożowieni użytkownicy knives.pl Trudno się nie zgodzić z takim stwierdzeniem bo faktycznie służy to to do cięcia. Kiedyś próbowałem z kimś dyskutować na knives.pl po co są noże typu kerambit (polecam google grafika). Jest to nóż zainspirowany pazurami wielkiego kota i wyszło, że tak naprawdę jeżeli nie mam zamiaru nikogo zarżnąć to taki nóż może być doskonałym przedmiotem kolekcjonerskim . To był pierwszy krok do wyleczenia się z choroby nożowej . Jeżeli mam coś mieć to wolę, żeby to był przedmiot użytkowy, a nie "biżuteria" dla mężczyzn .Dlaczego o tym piszę? Bo zastanawiam się po jaką cholerę Wam te damasty ? Może i to ładne, drogie na pewno ... mnie od razu korciłoby, żeby tym dzika wypatroszyć, ale z drugiej strony nie zrobiłbym tego z Louisem Moinet Magistralisem na ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thug Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Od dwóch lat na ryby mam najtańszą morę:A dziś dostałem drugą:Pierwsza to niby carbon steel, druga stainless. Inaczej się je ostrzy? O ile to nie jest chwyt marketingowy przy nożu za 3 dyszki ? A brzytwy łapią się w temacie? Ktoś używa? Do golenia oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Carbon ma lepsze wlasciwosci tnace i latwiej sie go ostrzy, ale rdzewieje, a nierdzewka, na odwrot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Idę po piwka do sklepu i będę sprawdzał ostrzałkę więc jutro pewnie L4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2014 Pamiętaj o magicznym markerze żeby sprawdzić jak (znaczy się, gdzie) ostrzysz. Tu masz filmik, fakt że pokazujący ten "trick" na Spyderco TriAngle ale to też prętówka, a zresztą, tego markera można używać wszędzie, pomaga w każdym ustawieniu kąta noża. Pomalujesz, przejedziesz kilka razy po prętach i będziesz widział jak ma się sprawa fabrycznego kąta na krawędzi tnącej, do kątów które oferują Twoja ostrzałka czyli 30 i 40 stopni.Jak ktoś w fabryce nie pił przed ostrzeniem Twojego noża, to będzie cacy i od razu będziesz zbierał stal na KT, a jeśli nie, no to zrobi się pod górę i trzeba będzie przeprofilować KT. Ja w każdym swoim nożu robię tzw. Back BevelNa tym nożu jest najwyższy jaki zrobiłem do tej pory ale zdjęcie ładnie pokazuje co to jest ten Back Bevel... To wysoka krawędź tnąca zrobiona na mały kąt, w tym przypadku to będzie na niecałe 15 stopni może czyli koło 7 stopni z groszem na stronę... a później jest "złamana" na 30 albo 40 stopni na TriAnglu... Tu macie przykłady jak to wygląda, nie wrzucam fotek bo duże są, a ja czasu nie mam żeby je teraz zmniejszyć.http://tomsworkbench.com/wp-content/uploads/2011/02/micro-bevel-measured.jpghttp://2.bp.blogspot.com/_mxfsoGTLzFI/TKpEBNgVQVI/AAAAAAAAALY/KGrvH3KLDNY/s1600/the%2Bmicro%2Bbevel.jpg Jakby ktoś kiedyś miał na wyposażeniu taką ostrzałeczkę imadełkową jak pokazywana była wcześniej, to może sobie taki Back Bevel walnąć, a ostrzenie później, to zebranie materiału na szerokości dziesiątych części milimetra, a nie na 2-3mm krawędzi tnącej.Fakt że zrobienie tego "wyższego szlifu" wymaga czasu, narzędzi (ostrzałki odpowiedniej) albo umiejętności w posługiwaniu się kamieniem i ostrzeniem z ręki, ale później zwraca się ten czas w prędkości ostrzenia. Takim przykładem na Back Bevel może być szlif Scandi, taki jak w morach... to też działa na zasadzie back bevela jeśli będziemy ostrzyć na ostrzałkach prętowych. Prawidłowo szlif Scandi ostrzy się na jego całej szerokości, czyli ładnych parę milimetrów stali pod kamieniem, no daje to ładne efekty w postaci super własciwości tnących ale czasu trzeba troszkę poświęcić... "Łamiąc" ten szlif Scandi (który jest wyprowadzony na zero czyli nie jest złamany na końcu) ostrząc tylko końcóweczkę KT, robimy z niego back bevel................. Dobra, pogubiłem się Ale w tym maśle maślanym jest to co chciałem przekazać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Zrobiłem jak mówiłeś z markerem na moim starym wysłużonym i zajechanym tetraniem po osełce Herbertzie, ale tych całych back beveli to za mojego żywota nie ogarnę. Poniżej foto tego co mi wyszło Edytowane 23 Stycznia 2014 przez Gofer2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Fajnie zeszło! Ważne żeby samiuteńka krawędź była zebrana, bo nieraz ciężko zobaczyć na fotce.Back Bevel? Kiedyś porobię fotki albo coś narysuję Jak ostrzałka? Dobrze zbiera? Aha, mały trick do czyszczenia kamieni... kup gumkę do mazania ołówka i próbuj nią czyścić pręty, w większości przypadków ładnie zbiera syf. Jak nie, to gąbka z tym zielonym "drapakiem" do mycia garów, jakiś proszek do czyszczenia i ziuuu.Staraj się nie zapchac prętów stalą, bo będzie ciężej czyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Dobrze zbiera, spróbowałem pojechać fileciaka na 15 na stronę i lepiej goli niż wcześniej tylko przy końcówce się lekko wygina i gładzi nie tylko samą krawędź, ale gibkie noże już tak mają że się gibią ogólnie zawodolony jestem z tej ostrzały tylko nie wiem czy w razie czego można zapasowe pałki kupić.Ps . Pogrzebałem trochę na Knivesie i heheh temat " co robiłem nożem dziś" czy cuś czytam , a tam " Dzisiaj moim Spyderco czy coś ciąłem pomidora haha aż tak się nie zboczę obiecuje Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Heheee wiesz, z nudów, to ludzie różne rzeczy nożami robią... jedni rzucają, inni się golą itp.Jak dojdziesz do momentu że zabraknie włosów na przedramieniu, to możemy zacząć gadać inaczej A na Knives polecam "pod pękniętą omegą" dział fajny na początek. Edytowane 24 Stycznia 2014 przez Pele76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wsw1515 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Pele76 widać że jesteś specem od noży,własnie zamówiłem nóż składany ontario rat 1.Chciałbym teraz kupić nóż z stałym ostrzem (głownią tak to się pisze?)Czy mógłbyś polecić mi taki nóż do 200zł,który by mi służył na wypady wędkarskie i nie tylko.Może do tego jeszcze jakąś osełkę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Do 200 ziła, zazwyczaj polecam Morę Kurcze, no naprawdę niezły nożyk, chociaż nie widac tego po nim, bo niby plastik z kawałkiem żelaza... No ale ciężko dość pobić cena vs. jakość, no może nie tyle jakość co użytkowość.Potniesz tym bez problemu, naostrzysz szybko, ba! nawet możesz nim batonować, o ile wyobraźnia nie poniesie za daleko. A ostrzałkę? Jaką, za ile? Jakieś doświadczenie z ostrzeniem noży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Ostrzałką także jestem zainteresowany-doświadczenie żadne.Ostrzenie - BM 550 , Mora i pikutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Looknijcie na tą ostrzałkę którą kupił i pokazywał kilka postów wyżej kolega GoferNie jest to najtańsza ostrzałka na rynku ale jest warta swojej ceny. Jeżeli nie spierniczycie jej fizycznie, to ostrzenia za bardzo nie da się na niej zepsuć.Dla mnie wadą okrągłych prętów jest to, że nie da się na nich za bardzo ostrzyć zębów w nożach, bo pręty są za grube żeby wleźć pomiędzy zęby, TriAngle ma kamienie trójkątne w przekroju, tam jest lepiej, ale znów drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wsw1515 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 To jest moje jedyne doświadczenie z ostrzeniem noży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Ujć! Do tanich kuchenniaków spoko, do lepszych noży? Szkoda troszkę! Zdziera to metal w tempie niemiłosiernym 10 ostrzeń takim sprzętem zedrze tyle metalu ile (nie wiem, strzelę sobie) 300? 500?? ostrzeń na sprzęcie jaki pokazał Gofer.Ogólnie nie polecam takich ostrzałek, jednak jeśli miałbym wybór pomiędzy tępym nożem w kuchni, a taką ostrzałką, wybrałbym to drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 A ostrzałka Gofra (Gofera???) to Taidea czy Lansky? Czy one są zbliżone jakościowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Taidea to dobrze zrobiona ostrzałka na wzór Lansky'ego GourmetPorównywalne, ostrzą tak samo, a Taidea kosztuje mniej zazwyczaj. Jest jeszcze mniejsza wersja Lansky.Lansky Turn Box, bo to o niej mówimy, jest tańsza ale znów mniejsza, "badyle" ma o wiele krótsze, co nieraz jest wadą.Jeżeli ktoś wie że nie będzie ostrzył dużych noży kuchennych, nigdy... może uderzyć w stronę TB właśnie.Sorki Panowie że nie zwróciłem wcześniej uwagi na tą firmę, ale dla mnie wcześniej liczył się tylko system od Spyderco, a teraz popularna jest właśnie Taidea i jakoś z głowy wypadł mi Lansky Czy różnią się jakościowo? Kurcze, Lanskyego (turn boxa) miałem okazję poużywać troszkę, tak z 4 lata temu, Taidea, to dość świeża zabaweczka mojego kumpla i ciężko mi je porównać, bo nie pamiętam tej pierwszej już. Godski, dzięki za przypomnienie o Lanskym Kurcze, ja to już lewitując pomiędzy Apexem Edge Pro, a Tormekiem, zapominam o takich prętowych systemach Oooo, a jeszcze jakby ktoś z ręki chciał ostrzyć, to może zawsze zakupić Lidlowe ostrzałki diamentowe, też tanio ale rzadko się pojawiają dość. Lekko edytowałem posta dodając co nieco, kurcze, nie piszę już więcej na "śpiocha" Edytowane 26 Stycznia 2014 przez Pele76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wsw1515 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Ok a skąd mam wiedzieć pod jakim kątem mam ostrzyc noże(czy 15 stopni czy 20 stopni)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Było wcześniej. Generalnie kuchenne 15 a te nasze 20. Przeczytaj cały wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Pod jakim sobie będziesz chciał, przy normalnym użytkowaniu, nie zauważysz różnicy. Bardziej ważne będzie który z kątów będzie pasował do fabrycznej krawędzi tnącej Twojego noża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Ja kupiłem Taidea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Pele76 widać że jesteś specem od noży,własnie zamówiłem nóż składany ontario rat 1.Chciałbym teraz kupić nóż z stałym ostrzem (głownią tak to się pisze?)Czy mógłbyś polecić mi taki nóż do 200zł,który by mi służył na wypady wędkarskie i nie tylko.Może do tego jeszcze jakąś osełkę.Pozdrawiamweź to pod uwagęhttp://tlim.net/445.php - budżet przekroczony zaledwie o 10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.