Skocz do zawartości

Noże

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

A co myślicie o takim nożu zamiast normalnego ostrza.http://allegro.pl/noz-skladany-ontario-rat-1-silver-folder-aus8-i3952105902.html

Mam w innym nożu, SOG II ver. ALU (starsza wersja niż na zdjęciu).

O ile szczura noszę na ryby to SOG jest moim biurowcem.

Ostrze ząbkowane sprawdza się przy cięciu linek, w teren to raczej ja ząbkowańca nie widzę -_-.

SOG-Flash-II-Aluminum-SGFSA-98-600x515.j

Edytowane przez Zwierzu

Ciezkie to strasznie... Jak jest zrobione przez jakas normalna firme, to niezniszczalny sprzet, a w takim czyms? Slyszalem o kilku zlamanych zelezcach w takich siekierkach. Staram sie omijac szerokim lukiem.

Przy normalnym uzywaniu bez zadnych hardcore, powinna dac rady.

Sandvik dla mnie robi najlepsze z przystępnych siekierki. A jeśli chodzi o noże wędkarskie to miałem jeszcze tydzień temu starego Gerlacha klasyka wędkarskiego ze skrobakiem i wypychakiem ale go zgubiłem więc teraz zabieram EDC Walthera. Ale już jedzie do mnie klasyk wędkarski Linder z Solingen.

Edytowane przez tito

Pele76 a co sądzisz o siekierach Fiskars np.o takiej http://www.okazje.info.pl/okazja/dom-i-ogrod/fiskars-121420,szczegoly.html

I czy mógłbyś poleć  jakąś turystyczną siekierkę,dostępną w sklepach.

Pozadrawiam 

Jeśli turystycznie to ta będzie ok, jeśli większa robota to x-25 lub x-27 różnią się długością

Do rozłupywania dużych pni to już siekieromłoty.

Pytanie nie droga i w miare dobra ostrzalka ?????

Pojęcie "niedroga" jest nieco nieostre  ;). Dla osób niepotrafiących ostrzyć "z ręki"  to coś firmy Lansky, a jeśli w uznasz za "niedrogą", choć to może być trudne :P , polecam Spyderco Triangle. Naprawdę tanie i dobre to są diamenty z Lidla (pojawiają się tam okresowo), tyle tylko, że wymagają ww. umiejętności  ręcznego ostrzenia, jeśli zdecydujesz się nabyć tę umiejętność, to najprawdopodobniej mogę Ci ofiarować te diamenty, leciutko używane, gdyż mi się, chyba, walają gdzieś w spiżarni, zupełnie niepotrzebne. Pozdrawiam. Urko.