Skocz do zawartości

Noże

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Hej nożownicy ;)

Może któryś z Was zna ten nóż i może coś więcej o nim powiedzieć.

Myślę, że jest to oryginał z dawnych czasów podobno był na wyposażeniu pilotów podczas jednej z wojen.

Mogę się mylić wiec proszę o jakieś info.

post-48814-0-40070500-1393845322_thumb.jpg

post-48814-0-43046300-1393845359_thumb.jpg

post-48814-0-50487600-1393845442_thumb.jpg

Ja mam taki musze go troche naostrzyc jak widac czesto uzywany :lol: Pytanie nie droga i w miare dobra ostrzalka ?????

Trochę spóźniona odpowiedź, ale może się przyda. Jeśli będziesz chciał, żeby i to wklęsłe było ostre potrzebna jest ostrzałka okrągła, lub pół okrągła. Najtańsza działająca opcja to chyba taka "długopisowa" diamentowa Taidea, albo jej lidlowska wersja bywająca w promocjach.

Na płaskich diamentach naostrzysz tylko wypukłą część ostrza.

Eeee nie tylko ;)

Często ostrzyłem recurvy na płaskich rzeczach, fakt że na ich krawędziach, ale zawsze dawało radę jak nie było nic innego pod ręką.

Jak nie było nic pod ręką to i na kamieniu zdarzało się ostrzyć.  :P 

Ale recurva okrągłym łatwiej. Z resztą te "długopisowe" ostrzałki to jeden z gadżetów które warto mieć. Tą wersją http://taidea.pl/katalog?produkt=1192 w zasadzie można naostrzyć wszystko, łącznie z hakami i ząbkowanymi ostrzami.

Każdy producent będzie zachwalal że jego noże będą używane przez tajne służby bo tego nie da się zweryfikować ;). Tak naprawdę to tajne służby i inne formacje wojskowe,które mają możliwość samodzielnego wyboru dobiora sprzęt indywidualnie pod każdego żołnierza. To samo tyczy się wyboru obuwia.jednostki specjalne to nie zasadnicza służba i rządzi się swoimi prawami

• 1 miesiąc temu...

Nie baw sie w UF... No chyba ze mocno, ale mocno, mocno chcesz!

Lepiej kup sobie gdzies kawal skory, naklej na kawalek deski, najlepiej z dwoch stron, zalatw sobie gdzies dwie pasty polerskie, maznij z jednej strony "grubsza" z drugiej "drobniejsza" i wlosy beda leciec jak glupie.

Lepiej niz po UF...

Pelek,a orientujesz sie, czy są "jakies inne lańskie"tzn,ogladając oferty na jednym z portali,sa wystawione kamienie lansky de lux i jeden ma je za 190zł a inny sprzedawca chce za identyczny zestaw 280zł.Nie wnikajmy w sumienie sprzedawcy,tylko czy sa może na rynku,rózne rodzaje,lub firmy dla nich robiące.... :blink:  ze, takie są rozbierzności cenowe,czy tylko widzimisie sprzedawców???