Skocz do zawartości

Noże

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Spoko,to wiem,ale własnie chodzi mi o takie same,czyli: diament,ta sama ilosc kamieni,ten sam symbol,kolor opakowania,a róznica w cenie 100zł,zestaw V mam,a potrzebuje do wyprowadzenia KT,po powrocie z  hartowania ;)

Edytowane przez gorgol

• 3 tygodnie później...

Się rozchodzi o to, że prawie na pewno scyzoryk jest ze stali węglowej, która rdzewieje.

Po myciu przecierać olejem jadalnym jeśli ma być używany do żywności, jeśli nie to dość dowolnym olejem, może być

Ballistol.

Opcjonalnie, żeby nabrał  patyny trochę chroniącej przed rdzą potraktować kwasem (ocet, musztarda, sok z cytryny, coca cola....) . W tym przypadku chyba niekonieczne, bo wygląda, że nóż sam tej patyny złapał. 

@godski

Np. Które maja imadełko do trzymania głowni i dające prawie 100% powtarzalnosci kata.

Przykład:

http://www.military.pl/lansky-system-ostrzalek-standard-sharpening-system_506t

@grzegorz88

Lansky, Spyderco, jakiś chinol i diamenty na trianglu Spyderco.

Ludzka ręka to nie robot i nigdy nie będzie miała powtarzalnosci ruchu w osiach x y z . Stad na krawędzi robi się convex co mi osobiście nie odpowiada gdyż lubię mieć ja płaską i utrzymana zawsze na tym samym kącie.

Mam lansky i utrzymanie stałego kąta na całej długości ostrza jest niemal niemożliwe. Dodatkowo podczas doostrzania trudno ustawić ten sam kąt. Wystarczy, że zamontujesz w imadełku ostrze w minimalnie innej pozycji i kąt się zmienia co widać na kt. Wraz ze zmianą długości ramienia trójkąta kąt ulega zmianie.

@Panek

Używam tylko noży w kuchni do przygotowania posiłków.

Edytowane przez grzegorz88

To wreszcie ta systemowa jest dużo lepsza niz V czy nie? Mam kilkanaście noży do naostrzenia od wędkarskich poczynając po noże do kartonu i kuchenne. I jeszcze kilka scyzoryków.

Zwykła osełka mi sie nie sprawdza. Gotowe małe kuchenne ostrzałki typu Fiskars tylko tępią noże. Już miałem kupować V a tutaj nagle jakieś systemowe wyskoczyły. Teraz okazuje się, że systemowe też złe. Chyba kupię taką na baterię....

Mam lansky i utrzymanie stałego kąta na całej długości ostrza jest niemal niemożliwe. Dodatkowo podczas doostrzania trudno ustawić ten sam kąt. Wystarczy, że zamontujesz w imadełku ostrze w minimalnie innej pozycji i kąt się zmienia co widać na kt. Wraz ze zmianą długości ramienia trójkąta kąt ulega zmianie.

@Panek

Używam tylko noży w kuchni do przygotowania posiłków.

Nie Kolego... może źle napisałem ... nie utrzymasz takiego samego kata na całej długości krawędzi tnącej, czyli powiedzmy 17,1891 stopnia na 8 calowej glowni. Chodzi o to, ze utrzymasz ten sam kat przy każdym ostrzeniu, łapiąc imadelko w tym samym miejscu na nożu, co jest banalnie proste. Oczywiście ten kat się zmieni na tej długości, ale w ostrzeniu liczy się powtarzalność. Na każdej głowni możesz nawet diamentem, którym ostrzysz zrobić nacięcia, które pozwolą Ci ustawić przy kolejnym ostrzeniu imadelko w tym samym miejscu. Noże które mają punce, laserowo wypalane loga, modele, numery seryjne, thumb study, spyderhole, wysokości szlifów, fałszywki itp. dają szanse zawsze złapać nóż w tym samy miejscu. Dzięki temu nie robimy z głowni ogryzka, a poza tym ostrzenie polega na kilkunastu pociagnieciach z każdej strony. Nawet przy chamskich stalach, wysokohartowanych jak D2. I najważniejsze ... jest kosa i można golić japę. Tylko teraz ozemy zacząć rozmowę na kolejne 10 stron, po co komu convex, bevel itp i itd :-) analogicznie mogę porównać do... dlaczego blachy są lepsze od gum i odwrotnie :-) po latach każdy wie co chce, lubi i tyle ;-)

Tak naprawdę, żeby być precyzyjnym to nie istnieją urządzenia, przystawki etc. która pozwoli utrzymać zawsze stały kąt na pełnej długości, na wszystkich ostrzach. Wszystkie ostrza musiałby mieć jednakowe zakrzywienie, do którego ktoś dopasowałby jakąś przystawkę umożliwiającą taki zabieg. 

Tak naprawdę, żeby być precyzyjnym to nie istnieją urządzenia, przystawki etc. która pozwoli utrzymać zawsze stały kąt na pełnej długości, na wszystkich ostrzach. Wszystkie ostrza musiałby mieć jednakowe zakrzywienie, do którego ktoś dopasowałby jakąś przystawkę umożliwiającą taki zabieg.

No właśnie nie... jeśli chcesz się spierać o dziesiąte kąta, to nie o to chodzi i pasuje. Ale jeśli raz wyprowadzisz odpowiedni kat, to później łapiąc w tym samym miejscu masz to o co chodzi, czyli powtarzalność. Nawet najbardziej zrypanie wyprowadzone szlify możesz wyrównać na krawędzi tnącej właśnie tym, że za każdym razem zbierasz stal pod tym samym kątem.

Edit.

Masz rację, że przy notch'u czy choil'u kat będzie inny jak przy czubku. Tu nie ma wątpliwości. Ale to nie jest najważniejsze! Chodzi przy ostrzeniu o to żeby ostrzyc zawsze z tym samym kątem. :-) źle zinterpretowałem Twój wpis.

Edytowane przez count_martin3z