Skocz do zawartości

Noże

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Do mania to mam mania :P

157m6u8.jpg

a na codzień to gripek ze 154CM

66cfmc.jpg

a na rybach to mam w skrzynce tola Wave

ew biore mojej własnej roboty w koperacji z kolegą wiekszy nożyk

34phq12.jpg

lub Rata 

:lol: mubara.jpg

noży mam za dużo na szczescie przeszła mi choroba i czesci sie pozbyłem

Dlaczego lepsza? Nie widzę w niej nic lepszego. Jak dla mnie militarka obrosła w niezasłużoną legendę. Taki nóż do nie wiadomo czego :)

Większość noży to jest do nie wiadomo czego. Liczą się tylko, kształty, wyjebolit z czego jest zrobiony, a jak już designerem jest ktoś sławny to w ogóle. Spora część głowni jest do dupy, a sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. Masz np. wersje ZT projektowane przez Hinderera. Grube, krótkie, ciulowaty czubek, którym nie przebijesz sraj taśmy nawet, ciężki, ciężko się otwierający, wielki jak na swoje rozmiary  i co? 

I ludzie kupują, bo takim nożem można przecież rozłupać kule armatnią, ma badassowy wygląd i przecież sam Hinderer projektował :)

Wieeeele jest takich przykładów, dlatego paramili się niczym w tym tłumie nie wyróżnia, a lepsza wg mnie od Native, bo lżejsza jak na G10, nie ma plastiku jak FRN, większa, wygodniejsza rękojeść, pełny płaski i bardziej użyteczny kształt klingi. Back lock uważam w każdym wypadku za nieporozumienie ;)

Edit:

Poprawka 

Edytowane przez count_martin3z
  • Like 1

Dlaczego lepsza? Nie widzę w niej nic lepszego. Jak dla mnie militarka obrosła w niezasłużoną legendę. Taki nóż do nie wiadomo czego :)

Jako nóż do codziennego używania jest lepsza i tyle , szlif wklęsły  w Native +fałszywka do niczego nie jest przydatny ten typ ostrza kompletnie do niczego sie nie nadaje chyba jedynie jak chcesz kogoś lub coś "zadźgać" zreszta nazwa sama na to wskazuje -spearpoint , na codzień najlepsze sa noże ze wszelkimi typami ostrza płaskiego

Ja tych choili czesto uzywam zeby tam palucha wsadzic przy precyzyjnej robocie.

Nie lubie nozy ze zbyt grubymi czubkami i KT dlatego tez lubie Militarke, choc na codzien nosze Gripa Rittera (w tym momencie mam mini Rittera w kieszeni).

No ale coz zrobic, jak mieszka sie w kraju, gdzie noze zabronione sa?

• Like 1

No jak? Nie nosisz Pelek CRK Regular? :) Jakimś tam Ritter'kiem kroisz cebule i pomiedora? No weź... :) 

Dla mnie te choile są całkowicie niepotrzebne, a głownia 3-3.5" daje pełną operatywność przy precyzyjnych pracach. No chyba, że faktycznie... trzeba przeprowadzić operacje na otwartym sercu to choil się przyda ;)

Dobra, buźka i udanych łowów w weekend! 

Komplet do Stelli ;)
Kupę lat chodziłem z automatem, ale nie ma porównania do axisa... rozkładam nóż z axisem tak samo szybko jak auto, a składam kilka razy szybciej. Nie wieszam się na nożach, nie batonuje nic tak małymi nożami, nigdy nie puścił mi axis... dla mnie blokada idealna :P Dostępna z obu stron, nie potrzebuje żadnej dziury czy kołka w głowni, używam tylko axisa do otwarcia i zamknięcia. Fakt, ktoś powie że padnie omega... mam 4 zapasowe w razie jakby, ale jeszcze mi się nie zdarzyło.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Mam pytanie. Czy w scyzorykach typu Victorinox Outrider  można we własnym zakresie zdemontować okładziny? Są klejone ? Znalazłem niedawno taki nożyk, ale jest lekko zgięty, co starałem się pokazać na zdjęciu. Da radę to wyprostować ? Próbowałem doginać płaskim wkrętakiem, ale ta blaszka sprężynuje :) Bez zdjęcia okładziny przynajmniej z tej jednej strony się nie obejdzie.

post-51644-0-74990700-1408293971_thumb.jpg