Skocz do zawartości

Noże


Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Polećcie jakąś ostrzałkę, miałem Taidea T0918C ale pękł mi kamień i prawie odciąłem sobie łapsko :) w dodatku taka ze mnie gelejza że nie umiałem w 100% dobrze naostrzyć mojego szczura, a najgorzej było z jego "czubkiem" nie dochodził dobrze. Jest może coś bardziej obsługiwalnego przez średnio rozgarniętego goryla ? :D

 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam tą ostrzałkę, którą Woytek poleca, zdaje się Fiskars. Ja mam trudności z uzyskaniem zadowalającej ostrości, choć jeśli nie masz wyśrubowanych potrzeb - wystarczy.

 

A próbowałeś ostrzyć "z ręki" na płytkach z posypką diamentową? Bywają w Lidlu, rewelacyjne jakieś nie są, ale używam i dają radę.

Trochę poćwiczyć, zwłaszcza, że szczurek jest w miarę łatwy do naostrzenia. Powprawiaj się na kuchenniakach, to i w domu będą zadowoleni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No wlaśnie. Osełka wygodna, wystarczy kilka razy przeciągnąć ostrzem, i gra.

Na płaskim kamieniu też można wyprowadzić większość noży. Chyba, że mamy głownię z jakiegoś wyjebolitu o dużej twardości, wtedy raczej diament.

Sugeruję te diamenty z Lidla, czasem bywają, są bardzo tanie, sprzedawane w trzech gradacjach. Trochę się sypią, cóż, nie jest to nabytek na całe życie.

 

Dobrą opinię mają pręty Spyderco, ja jednak ich nie używałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@ sierżant, ta ostrzałka to akurat Ikea za naście złotych, Fiskars jest na pewno droższy. Mam ją w kuchni i jest OK, poza tym mam zwykłą osełkę z drobnego kamienia i pięknie się nią ostrzy noże, tylko wymaga przyłożenia. 

A te ostrzałkę dla Ikea akurat też robi Fiskars. I na 100% są tam te same kamienie. Gdzieś widziałem na którejś stronie jak ja rozbierali, i sprawdzali twardość, gradacje itd.

Cena czy w Ikea czy normalnym sklepie - podobna za obie ostrzałki.

A Ikea ma też całkiem fajną jeszcze jedną  ostrzałkę z 3 kamieniami, i nimi już całkiem sprawnie można naostrzyć kuchenniaki a i coś użytkowego też da się wyprowadzić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja używam Spyderco Triangle od paru lat - podstawowy zestaw kamieni radzi sobie bardzo dobrze z większością stali.  Ale np. z ostrzeniem D2 już jest kiepsko. Żeby otrzymać odpowiednią ostrość przy tak twardych stalach musiałbym dokupić dedykowane pręty diamentowe, które kosztują prawie drugie tyle co sama ostrzałka.  Jeśli chodzi o niezawodność to przez ten czas wyszczerbiłem tylko lekko jeden pręt na krawędzi. Gdybym miał kupować dzisiaj chyba zaryzykowałbym któryś z poniższych zestawów: 

http://www.aliexpress.com/item/NEW-Profession-Kitchen-Sharpening-Scissor-Knife-Blade-Sharpener-System-4-Stones-95687/32275202011.html

http://www.aliexpress.com/item/Factory-Outlet-professional-kitchen-knife-sharpener-system-4pcs-sharpening-stones-apex-edge-pro-With-retail-black/2047592481.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tam teraz tylko takie customy użytkuje :lol:  ostrze na czajna apexsie + diamenty diasam  lub na kamieniach wodnych  trzy gradacje 360 600 i 1000  :D

2cei6wj.jpg

i4iu55.jpg

w pudle z przynętami mam Leathermana wave i mi starczy z dawnej "choroby" nożowej zostało mi kilka folderków i jeden fixed ;)

  • Like 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

fajne ostrzałki za psie pieniądze są do kupienia w lidlu (9zł), kupiłem dwie sztuki i jestem zadowolony
po moim ostrzeniu nóż nie przetnie swobodnie opadającego włosa na dwoje, to też pewnie od wielu ostrzałka dostanie czerwoną kartkę,
ale jest zdecydowanie lepsza od ostrzałek kółkowych które ,,zjadają" stal w oczach, ponad to ma rowek do ostrzenia haczyków i niewielki rozmiar więc dodatkowy plus



 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gdy pisałem o zjadaniu ostrza przez ostrzałki kółkowe (czyli takie: http://sklep.technica.pl/kuchnia/przybory-do-kuchni/noze-i-widelce/stalki-i-ostrzalki/ostrzalki/ostrzalka-do-nozy-190-mm.html)chodziło mi o to że strugają ostrze zostawiając drobne wióry stali, możliwe że stal jest dupna, że zbyt mocno dociskam, może jedno i drugie, ważne że przy tej śmiesznej długopisowej z lidla naostrzyłem noże solidniej kilkoma pociągnięciami (a więc o wiele mniej destrukcyjnie dla noża) a stara poszła na śmietnik :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...