popper Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Wojtku. Naprawdę użytkujesz? Czy tylko masz/nosisz. Pytam, bo na moich zawsze widać ślady używania (chociażby na ostrzy. Tu trudno coś zauważyć z wyjątkiem tego, co na rękojeści i śrubkach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Waldku. Wiem że twoje pytanie tak na prawdę nim nie jest ale i tak ci odpowiem. Użytkuje co nie oznacza że wbijam nim gwoździe i używam zamiast śrubokręta. Szanuje i dbam o swoje zabawki więc nóż wygląda jak wygląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Widzisz, ja niekoniecznie dbam o noże. Widać to tu, dość wyraźnie https://goo.gl/photos/iQJjZcQi2neGUr4H7Ale, Gerlacha używam i to intensywnie, od około 22 lat, natomiast "szczurka" od kilkunastu m-cy, od czasu do czasu przypnę do paska. W skórzanym pokrowczyku Ostrzę też tym, co mam pod ręką. Stąd (jednak) pytanie.Sam w życiu nie utrzymałbym noża, w tak pięknym stanie, przez dwa lata używania. Wypada chyba pogratulować umiejętności, w obchodzeniu się z ostrzem.PS.Swoją drogą. Czy ten dziwny, kanciaty kształt ostrza, nie przeszkadza troszkę? Edytowane 6 Listopada 2015 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Combo tanto jest mega nieużytkowe do codziennej pracy z tak niskim szlifem, ale ma look, design i killer factor. Chyba że ktoś lubi... To wersja chisel grind tego Emersona? Edytowane 6 Listopada 2015 przez count_martin3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Nie bardzo rozumiem w czym Ci przeszkadza tego typu ostrze? Większość moich noży poza paroma starszymi CRKT to właśnie tanto. W moim codziennym zastosowaniu nie zauważyłem jakiejkolwiek przewagi klasycznego ostrza nad tanto. No może w kuchni Z nożami jest jak ze wszystkim innym. Im więcej czegoś posiadasz tym łatwiej ci to utrzymać w dobrym stanie. Tym bardziej jeśli do rożnych zastosowań masz inne noże. Ja przeważnie przy sobie mam trzy. Mały Spyderco przy kluczach, EDC i multitool który chroni pozostałe dwa przed nietypowym ich użyciem. Tak to jest model CQC7 z ostrzem typu chisel grind. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Przeszkadza mi to, że ma 2 cm gładkiej krawędzi tnącej, nie licząc tego kawałka od brzucha do sztycha. Jak Ci pasuje to noś, dla mnie taki nóż to bezużyteczna zabawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Nic ci na to nie poradzę ze nie potrafisz się posługiwać nożem tanto. Na szczęście nie czyni ich to bezużytecznym dla innych. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 (edytowane) No niestety nie poradzisz. Ja nie noszę 4, które się mają uzupełniać tylko jeden który robi za wszystkie. Edytowane 7 Listopada 2015 przez count_martin3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Ten jeden nóż to musi być bardzo ciekaw konstrukcja skoro jest w stanie zastąpić multitoola. Emerson spokojnie zastąpi wszystkie, nawet z tym bezużytecznym ostrzem. Zawsze wychodziłem z założenia ze od przybytku głowa nie boli. Dlatego mam par noży, zegarków, dublujących się wędek i kołowrotków. Spotkałem się kiedyś z fajną opinią ze noże i pistolet to taka męska biżuteria. Pisząc męska oczywiście nie mam na myśli tej części chodzącej w rurkach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
count_martin3z Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Bo tool to nóż o którym rozmawialiśmy. Trzym się i dużo przyjemności z użytkowania życzę!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Znajdzie się użytkownik noża sprężynowego Mikov Predator? Potrzebuję szerokości jego rękojeści. W najszerszym miejscu oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 18 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 (edytowane) Zajdzie sięszerokość 30 mmdługość 118 mmgrubość 18 mmwymiary noża po złożeniurękojeść w najszerszym miejscu ma 25 mm Edytowane 18 Listopada 2015 przez Franc 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaroch18 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Marttini składany za ok 100 to dużo??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Podepnę się pod ten watek, może ktoś, coś. Czy da się naprawić pęknięta blokadę ostrza w nożu składanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 A jakiej marki to nóż? U większości znanych producentów możesz zamówić uszkodzoną oryginalną cześć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOSMAN 76 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Posiadam finkę Fiskersa zajebista sprawa za niewielkie pieniądze. To tylko moje zdanie i moich kolegów którzy uzyskują ten nożyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek14 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2015 (edytowane) Cześć wszystkim Planuje kupić koledze nóż z okazji jego urodzin, ma to być nóż nie składany o jak najprostszej i klasycznej budowie, uchwyt najlepiej drewniany, taki poręczny 19-23 cm z jakaś ładną pochwą. Chciałbym by na nożu zostały wygrawerowane jakieś drobne życzenia. Cena ze wszystkim chciałbym aby się zamknęła w przedziale 150-200 zł Na allegro znalazłem jedynie takie coś:http://allegro.pl/noz-mysliwski-21-cm-kabura-grawer-n00018m-mat-i5828228956.htmlNie znam się kompletnie na nożach i jestem ciekaw czy nóż wart swojej ceny?Tutaj jeszcze 2 propozycje lecz już bez grawerunku ale myśle że jest to wykonalne w firmie zajmującej sie takimi rzeczami jak puchary czy inne okazjonalne statuetkihttp://allegro.pl/ekskluzywny-noz-magnum-elk-hunter-boker-gratis-i5458795811.htmlhttp://www.swissknife.pl/produkt/1539,Noz-Muela-BISON-9OL.htmlCałość musze zoorganizować do 19.01 Pozdro. Edytowane 26 Grudnia 2015 przez Wojtek14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 (edytowane) Cześć wszystkim Planuje kupić koledze nóż z okazji jego urodzin, ma to być nóż nie składany o jak najprostszej i klasycznej budowie, uchwyt najlepiej drewniany, taki poręczny 19-23 cm z jakaś ładną pochwą. Chciałbym by na nożu zostały wygrawerowane jakieś drobne życzenia. Cena ze wszystkim chciałbym aby się zamknęła w przedziale 150-200 zł Na allegro znalazłem jedynie takie coś:http://allegro.pl/noz-mysliwski-21-cm-kabura-grawer-n00018m-mat-i5828228956.htmlNie znam się kompletnie na nożach i jestem ciekaw czy nóż wart swojej ceny?Tutaj jeszcze 2 propozycje lecz już bez grawerunku ale myśle że jest to wykonalne w firmie zajmującej sie takimi rzeczami jak puchary czy inne okazjonalne statuetkihttp://allegro.pl/ekskluzywny-noz-magnum-elk-hunter-boker-gratis-i5458795811.htmlhttp://www.swissknife.pl/produkt/1539,Noz-Muela-BISON-9OL.htmlCałość musze zoorganizować do 19.01 Pozdro. ponoć noży w prezencie sie nie daje, " bo pójdziecie na noże " ...ale czy ten przesąd sie sprawdza....ale nożyk ze stronki swiss wydaje mi sie najfajniejszy Edytowane 27 Grudnia 2015 przez russian80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Prawdę mówiąc jeśli chodzi o mega klasyczny nóż nieskładany, to chyba nie stworzono nic sensowniejszego niż Mora. Widziałem modele po 35 zł, którymi rozbijano płytki chodnikowe (wspomagano się młotkiem). Łyknąłbym najładniej wykonany model ze stali nierdzewnej, a do tego zamówił dopasowaną pochwę z kydexu. W cenie powinieneś się spokojnie zmieścić. Muela zła nie jest, ale prawie dwóch setek bym na to nie dał. Z kolei nóż z pierwszego linku, to Kopromed. Firma buszuje na naszym rynku już od ponad 10 lat, ale z tego co wiem nadal z marnymi efektami. Maniacy z forum knives wypowiadają się o ich produktach mało przychylnie. Jeśli nie Mora, to polecam coś z Cold Steel, np. Bushman lub Ka-Bar Leather Handled Little Finn (939) SP. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek14 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2015 Prawdę mówiąc jeśli chodzi o mega klasyczny nóż nieskładany, to chyba nie stworzono nic sensowniejszego niż Mora. Widziałem modele po 35 zł, którymi rozbijano płytki chodnikowe (wspomagano się młotkiem). Łyknąłbym najładniej wykonany model ze stali nierdzewnej, a do tego zamówił dopasowaną pochwę z kydexu. W cenie powinieneś się spokojnie zmieścić. Muela zła nie jest, ale prawie dwóch setek bym na to nie dał. Z kolei nóż z pierwszego linku, to Kopromed. Firma buszuje na naszym rynku już od ponad 10 lat, ale z tego co wiem nadal z marnymi efektami. Maniacy z forum knives wypowiadają się o ich produktach mało przychylnie. Jeśli nie Mora, to polecam coś z Cold Steel, np. Bushman lub Ka-Bar Leather Handled Little Finn (939) SP.Dzieki wielkie za pomoc, bede wybierał coś z Mory a grawerunek sie dorobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 Panowie, mozecie polecic jakas ostrzalke do nozy? Nic profesjonalnego, jakies takie tanie do domowego uzytku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Kup ostrzałkè diamentowà z lidla i bèdziesz zadowolony :-) https://m.youtube.com/watch?v=JVkQiYK-FGo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Panowie, mozecie polecic jakas ostrzalke do nozy? Nic profesjonalnego, jakies takie tanie do domowego uzytku Paweł ja używam takich https://www.machinemart.co.uk/p/cht542-3pce-diamond-sharpening-set/?da=1&TC=GS-040211542&gclid=CJyxn_WmjM4CFYQcGwod3p8MvAdają radę nie tylko w domu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Dzieki Panowie wiec zakupie cos takiego z ebaya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Podbijam temat bo w wątku sprzedażowym go chłopaki szukali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi