Skocz do zawartości

Noże


Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Fajna ta maczeta Bury , moja ma niecałe 50 cm i grubość 5,5 mm .

Widać że nie jeden scyzoryk już zrobiłeś .

Bardzo wysoki szlif ma .

Jaki kąt zastosowałeś przy szlifowaniu .

To jest bardzo wysoki szlif???

To jest akurat,lub nawet ciut za nisko,jaki miał by być w typie scandi-to ma się wcinac w materiał i go ciąć,a nie przy niskim szlifie odbijać się od drewna.Szlof 25* na stronę.

To ja ci zadam pytanie, co ciebie skłoniło,że na taki jak twój,tej wielkości,użyłeś k110/d2,średnia stal na tej wielkości noże.

Powyżej 35cm całości,bo takie noże to już nie do strugania zapałek to ncv1,O1,O2,50hf że względu na duuzo większą udarność i odporność na naprężenia,bo takimi to już się napi...la,a nie kroi pomidorka.

Edytowane przez Bury knives
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja maczeta  będzie miała ogólnie lekkie życie.

Trochę drewna porąbać ale drobnego no i mięsko na rybkach  .

Lekko naostrzyłem chwat ma także  źle nie jest .

Przy ciężkich maczetach i wysokim szlifie maczeta potrafi tak głęboko wejść w mokre drewno że 

trzeba się naszarpać zanim wyjmiesz . 

Popracowało się  troche przy wycince wierzby nad Bugiem to wiem .

Kat szlifu u mnie jest za niski , mogłem podciągnąć  z 2-4 mm .

To moje pierwsze dziecko .

W następna zimę bo tylko wtedy mam więcej czasu noże kuchenne 

trzeba będzie zrobić .

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bury knives czy ty kujesz damast , bo widzę na zdjęciu drugim od prawej ładny  scyzoryk , super wykończona rączka.

Nie,damasty kupowałem w Rosji i na ukrainie, kiedyś spróbowałem u nas..I to poprostu kupa i ulepy,nie damast,jeszcze tysiące lat zanim jakością kucia stali dorównamy kowalom że wschodu, kupowałem płaskowniki które sam hartowałem,lub już gotowe klingi do oprawy,jakość tej stali jest niesamowita.

To samo, drewno stabilizowane,zęby/kły mamuta,kły morsa,tylko że wschodu.

Roboty w z tym jest fchuj,ale efekt końcowy i zadowolenie klienta jest najważniejsze.

I nie rączka tylko rękojeśc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"I nie rączka tylko rękojeśc" ... bo rączke to ma dziecko :) pzdr knives.pl

 

Kto i z czego nie zrobilby noża to zawsze bedzie zajebisty ... szczególnie pierwszy własny. Popieram @bury co do wyboru stali na maczete i doceniam każde rękodzieło bo ile pracy w to trzeba włożyć żeby taki np. nóż choć "jakos" wygladal wie tylko ten co choć raz spróbował

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie będzie rzemień  umocowany  w przelotowym pinie  ,, rękojeści  ''  

 Nie jestem fachowcem nożorobem i tak napisałem  .

Co ciekawe każdy wie o co chodzi .

Zdradzę tajemnice jeśli maczeta nie wypali ,  będzie skrócona i prze ostrzona , żona dostanie tasak .

Teraz mam problem bo po sklejeniu okładziny z brązu z końcówką  z brązu przy wierceniu 

pod pin z rurki klej UHU puścił . Nadmienię że materiał nie był rozgrzany .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rękojeść brzmi może bardziej fachowo, ale "po słownikach piszą", że rączka jak najbardziej prawidłowo.

Do ciężkiej, ostrej maczety, to ja bym się wiązał jakimś sznureczkiem, bo to jest wyjątkowo zdradliwe narzędzie :)

Jeśli chodzi o moją,to jeszcze nie ma linki,bo to świeżutko po skończeniu,I od razu do zdjęć.

Ale jest przed okładkami,w blanku otwór na linkę,I tam będzie paracord zawiązany,nie robię otworów na linkę w tyle rękojeści bo to nie zdaje egzaminu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

  Zawsze można poprawić . 

Mam noże Tramontina  z niego brałem wzór rękojeści 

Ta maczeta to moja fanaberia  , tak sobie obmyśliłem i zrobiłem . 

Na pewno ta maczeta nie jest profesjonalnie wykonana ale mnie cieszy .

Nie sprawdziłem jak zachowuje się przy rąbaniu bo synek jeszcze musi zrobić pochwę .

Wtedy naostrzę i zobaczymy czy ma chwat , czy robi wiór czy odbija .

 Dawno temu dużo robiłem siekierą i zawsze miałem stylisko wypłaszczone i mocno rozszerzone na końcu 

dla  lepszego uchwytu . 

Co mnie martwi to jej waga .

  • Like 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak ktoś lata do Turcji, polecam tam kupić sobie. Turcy mają wspaniałe noże, od myśliwskich po ozdobne. Można kupić świetny sprzęt w granicach 100-150 euro. Nie wiem jak z transportem tego samolotem, ja wysłałem do Polski paczką i o dziwo doszedł w nienaruszonym stanie do osoby obdarowanej. Teraz lecę na początku maja i spróbuję wsadzić na główny bagaż.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak ktoś lata do Turcji, polecam tam kupić sobie. Turcy mają wspaniałe noże, od myśliwskich po ozdobne. Można kupić świetny sprzęt w granicach 100-150 euro. Nie wiem jak z transportem tego samolotem, ja wysłałem do Polski paczką i o dziwo doszedł w nienaruszonym stanie do osoby obdarowanej. Teraz lecę na początku maja i spróbuję wsadzić na główny bagaż.

 

Nie powinno byc problemu. Troche nozy samolotem juz wozilem i to nie te male :) 

Raz w Chabarowsku baba celnik kazala mi wyciagnac z bagazu, popatrzyla, powiedziala ze fajny i tyle hehehe

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nożyk zrobiony dla producenta wobków @Murky Baits.
Ps:trochę więcej jak 150€ i nie trzeba lecieć do Turcji,i kupować noża ze stali z bębna od pralki.
Gdzie do konca nie wiesz jaka stal,jak hartowana,jaką ma twardość.

post-48374-0-45297400-1682114719_thumb.jpg

post-48374-0-04253500-1682114740_thumb.jpg

post-48374-0-29580700-1682114759_thumb.jpg

Edytowane przez Bury knives
  • Like 5
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bury knives mógłbyś opisać ten nóż jaka stal twardość po odpuszczeniu .

Ten typ noża mi pasuje chodzi o wielkość .

Mój znajomy mówił tak , dobry i praktyczny nóż kroi chleb na raz .

Mam kilka pił starych do drewna Globusa i zastanawiam się  nad wykonaniem noży i tasaka  dla babci do kuchni .

Poszukuje też dobrej stali nierdzewnej do przekucia na siekierę ciesielską .

Dobrego kowala mam ale jest za stary żeby szukać dobrego materiału . 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tabor, poszukaj na okolicznych złomowcach. Ludzie czasem nie wiedzą co tam można kupić. Mój znajomy kowal kupił na złomowcu ostatnio wał napędowy chyba od starego ursusa, mówi, że takiej stali nikt już nie produkuje. Wał w produkcji był kuty i potrafił silnik przeżyć. Obecne wały są z dużo słabszej stali podobno, nie znam się aż tak na stali, ale złomowce to dobry sklep :)

Edytowane przez Matteoo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Bury knives to samo pomyślałem.

Ale myślę, że konstruktywną krytykę, można przekazać trochę inaczej.

Ty myślałeś,ale nic nie napisałeś,ja jestem cham i walę w prost,ale tu byłem bardzo grzeczny.

Opisz proszę ty,to będę miał jakiś wgląd jak następnym razem,ubrać to w słowa,skoro to co wyżej napisałem,twierdzisz,że było nie miłe/niegrzeczne?? Sorry inaczej ba chwilę obecną ie umie.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...