Skocz do zawartości

Noże

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Bury knives mógłbyś opisać ten nóż jaka stal twardość po odpuszczeniu .

Ten typ noża mi pasuje chodzi o wielkość .

Mój znajomy mówił tak , dobry i praktyczny nóż kroi chleb na raz .

Mam kilka pił starych do drewna Globusa i zastanawiam się  nad wykonaniem noży i tasaka  dla babci do kuchni .

Poszukuje też dobrej stali nierdzewnej do przekucia na siekierę ciesielską .

Dobrego kowala mam ale jest za stary żeby szukać dobrego materiału .

STALI NIETDZEWNEJ SIE NIE KUJE-I Z NIERDZEWKI NIE ROBI SIE SIEKIER!!!!.

Szukaj ncv1,nz3,50hf.

Piły od krajzegi są zajebiste,jeśli są dobrze zahartowane,ale w formie piły, bo te mają od 34 do 45hrc,a to za mało na narzędzia tnace nas interesujące.

Zahartuje na 60/62 i będzie cycuś

• 1 miesiąc temu...

STALI NIETDZEWNEJ SIE NIE KUJE-I Z NIERDZEWKI NIE ROBI SIE SIEKIER!!!!.

Szukaj ncv1,nz3,50hf.

Piły od krajzegi są zajebiste,jeśli są dobrze zahartowane,ale w formie piły, bo te mają od 34 do 45hrc,a to za mało na narzędzia tnace nas interesujące.

Zahartuje na 60/62 i będzie cycuś

Gdzieś miałem kawałki piły jak chcesz to poszukam

Poszukałem i znalazłem w swoich zbiorach piłę nową  z lat 80-tych bardzo gruba jeszcze nie rozszrankowana tz że nie była jeszcze ostrzona .

Czy w zwykłym  piekarniku da rade odpuścić nóż od strugarki 410 mm x 35 mmx 3 mm , chce go troche przerobić i pospawać uchwyty do rączek a później zahartować  .

Noże firmy polskiej Globusa prawdopodobnie stal HSS .

• 2 tygodnie później...

Panowie, temat jest palący :) Kilka lat temu kupowałem kółeczka łącznikowe krajowej produkcji. Producent sprzedał mi kółeczka opalane nad ogniem. Powiedział, że odbiorcy w Szwecji takie sobie właśnie od niego życzą. Dzisiaj pomyślałem, czy nie zrobić czegoś w ten deseń ze srebrnymi kotwicami. Tutaj pytanie do Was, czy ich nie rozhartuję, czy będą rdzewieć etc. Albo inaczej, jak mam to zrobić?

Panowie, temat jest palący :) Kilka lat temu kupowałem kółeczka łącznikowe krajowej produkcji. Producent sprzedał mi kółeczka opalane nad ogniem. Powiedział, że odbiorcy w Szwecji takie sobie właśnie od niego życzą. Dzisiaj pomyślałem, czy nie zrobić czegoś w ten deseń ze srebrnymi kotwicami. Tutaj pytanie do Was, czy ich nie rozhartuję, czy będą rdzewieć etc. Albo inaczej, jak mam to zrobić?

może oksyda do stali ?

https://allegro.pl/oferta/oksyda-w-kremie-na-zimno-czernienie-stali-60-g-6146878270

jak nie zapomnę to sprawdzę jutro z jakimś ownerem czy zadziała

• Like 1

Jeśli Tobie przeszkadza blask kotwic , potraktuj je chemią lub obkopać nad świecą. ;)

Mi to tam nie przeszkadza i nie jestem pewien czy ma jakieś większe znaczenie na wodach "dzikich" PZW/WP/HWD... itp., ale jestem przekonany, że na komercji ma. Wracając do kotwic, to pamiętam, że za dawniejszych czasów kiedy w prasie wędkarskiej były sensowne i ciekawe artykuły, ktoś nawet polecał rozhartowanie główek jigowych na łowiska z dużą ilością zaczepów.

• Like 1

Witam, może ktoś pomóc w identyfikacji tego noża. Rękojeść jak Mora, ale czubek ostrza jednak inny. 2 godziny szukam w necie i nie mogę znaleźć. Był u Szweda na wyposażeniu domku i żonie się bardzo spodobał. Jak widać napisu żadnego nie ma. Pewnie jakaś budżetówka

Dziękuję z góry Tomek

post-50108-0-67755300-1687818645_thumb.jpg

Witam, może ktoś pomóc w identyfikacji tego noża. Rękojeść jak Mora, ale czubek ostrza jednak inny. 2 godziny szukam w necie i nie mogę znaleźć. Był u Szweda na wyposażeniu domku i żonie się bardzo spodobał. Jak widać napisu żadnego nie ma. Pewnie jakaś budżetówka

Dziękuję z góry Tomek

A nie jest to jakiś Fiskars? Z zestawu jak poniżej :

https://allegro.pl/oferta/komplet-zestaw-5-nozy-czarny-blok-ostrzlka-fiskars-12767131207

Może zabrać ten nożyk zamiast ręcznika z logo :⁠-⁠D:⁠-⁠D

Pewnie można, ale jakoś nawet jednego ręcznika takiego nie mam. Nóż pewnie zostawił jakiś gość, bo ostatnio go nie było, a do reszty wyposażenia nie pasuje. A tam jeszcze grzybiarze przyjeżdżają. Wydaje się być idealny do tego. Te Fiskarsy troszkę inne. Dzięki za zaangażowanie. Tomek
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Jakieś takie plajstikowe te składaki :)

bo Benchmade i Spyderco tak mają. Dlatego po latach wydawania kasy na firmówki nie warte swojej ceny, przerzuciłem sie na chinczyki markowe. Z tanich polecam Ganzo czy firebirda dziś. Szczególnie wersje łożyskowane z D2. Z troche lepszych niestety dostępnych tylko w sandviku za którym nie przepadam Ruike. Te sa duzo tańsze i warte każdej zlotowki a od paru lat naprawdę extra wykonane. Lepiej od europejskich drogich firmowek.

Mam wiadro noży i firmowych drogich i właśnie chińskich i używam najwiecej chinczyki. A ja ich używam codziennie a niektóre nawet katuję.

BTW pierwszy raz oprócz chińczyków widzę firmówki Benchmade z dziurą. Aż myślałem ze chińska podróba ale Kolba ma tez w ofercie. Do tej pory dziura była opatentowana przez Spyderco i tylko w tych nożach europejskich występowała (a to poza flipperem najlepsze otwarcie). Griptiliam zawsze był z kołkiem … szok.

bo Benchmade i Spyderco tak mają. Dlatego po latach wydawania kasy na firmówki nie warte swojej ceny, przerzuciłem sie na chinczyki markowe. Z tanich polecam Ganzo czy firebirda dziś. Szczególnie wersje łożyskowane z D2. Z troche lepszych niestety dostępnych tylko w sandviku za którym nie przepadam Ruike. Te sa duzo tańsze i warte każdej zlotowki a od paru lat naprawdę extra wykonane. Lepiej od europejskich drogich firmowek.

Mam wiadro noży i firmowych drogich i właśnie chińskich i używam najwiecej chinczyki. A ja ich używam codziennie a niektóre nawet katuję.

BTW pierwszy raz oprócz chińczyków widzę firmówki Benchmade z dziurą. Aż myślałem ze chińska podróba ale Kolba ma tez w ofercie. Do tej pory dziura była opatentowana przez Spyderco i tylko w tych nożach europejskich występowała (a to poza flipperem najlepsze otwarcie). Griptiliam zawsze był z kołkiem … szok.

Z tymi Benchmade to jesteś mocno zapóźniony. Już z 10 lat temu mieli griptiliany z dziurą. Najpierw owalną a potem okrągłą. Co do chińczyków to są spoko ale to co deklarują jako stal D2 zazwyczaj nawet obok takiej stali nie leżało.

Czytałem te opisy o rzekomej słabości chińskiej D2. I sie z tym całkowicie nie zgadzam. D2 typowa narzędziówka kiedyś faktycznie rdzewiała. Ale świat sie zmienia, huty pracują nad czystością i składem stali, te opowieści o rdzewiejącego D2 na półce od deszczu to bajki jakieś. No chyba, że Polka jest na srodku ogrodu  :D

Z D2 mam czekaj. Z firmowek SARa, Böcker plusa, kilka chińczyków i coś jeszcze co nie pamietam na bank jakiegoś full tanga. Żaden nie rdzewieje. Wiadomo to nie 154CM ale w normalnym użytkowaniu jak nie zostawiasz ubabranego w błocie na kilka dni dają radę. Jakość stali się nie różni w nich. Jakbym miał powiedzieć to najgorsza w SARze. Po czym sądzę? Po tempie w jakim się tępią, a ja swoimi nożami duzo robię np kopię, docinam trawę, dłubie w betonie, otwieram puszki … oraz po oporze jaki stawiają i tempie w jakim się ostrzą. Dodatkowo z firmowek które kocham mam Cold Steela Lathernecka czyli naprawdę Niezajebywalny kawał żelaza do rzucania, batonowania i innych super zastosowań. Ja mam akurat starszą wersję ze stali 1095? A teraz je robią z właśnie D2 suwiwalowo bushcraftowy nóż dla świrów….

Dziury owalne miało sporo noży ale okrągłą w europejskiej firmowce widze pierwszy raz poza chińskimi podróbami. Może od kilku lat jakoś strasznie nie grzebałem ale na pewno nie od dziesięciu.

Stale w Chińczykach sa naprawdę dobre. Czasem nawet lepsze niz w SARach, starszych Cold Steelach a juz na pewno Lathermanach. Że o takich „firmowkach” typu tańsza linia Spyderco czyli Byrd, jakies Böckery nie plusy, Walthery itp nie wspomnę. 
To zdecydowanie wolę chińskie D2 albo Np z taniego Ganzo 440c niz chwaloną tu Aus 8. Sandwik z Ruike jest naprawdę ok.

I cały ten wywód opieram na doświadczeniach własnych. Wszystko co wymieniłem miałem w ręku. Części sie pozbyłem. Głownie słabych europejskich firmowek. Na dowód wiadomo, że nie wszystkie ale jakaś tam cześć do wieczornego ostrzenia:

bc1d17b21369d37emed.jpg