Skocz do zawartości

Noże


Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Większość noży i ostrzałek ma 45*. Najlepszy kompromis pomiędzy cięciem i trzymaniem ostrości. Kuchenne niektóre mają 30* ale to już raczej japonczyki.

victorinox i mora raczej bedą miały 45*

No i Mora to nie aż taki nóż, żeby miał jakaś unikalną charakterystykę ostrza  :D

Dowiesz się przy pierwszym ostrzeniu jak tępy nóż pociągniesz raz czy dwa i będzie ostry, znaczy kąty te same. Jak masz ostrzalke do kuchennych na 30* po prostu nie naostrzysz od razu i bym kata nie zmieniał bo w terenie 30* za szybko się tępi i wyszczerbia.

 

Jak mi zależy na głębokim cięciu to czasem grubsze ostrza traktuję trianglem 30* ale tylko żeby zgubić kant pomiędzy 45* a powierzchnią klingi. Samo ostrze zawsze 45*.

Za to jeden kuchenny mam wyprowadzony na 30* i to naprawdę robi robotę, ale tylko ja używam bo moja 1. Nie szanuje, 2. Się boi bo raz tylko dotknęła ostrza i krwawiła potem jak samobójczyni  ;) . Ale robić sałatkę takim nożem albo filety wycinać sama przyjemność.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Nakręciliście mnie na zakup noża. Wybrałem taki MORA

attachicon.gif IMG_20230919_140914a.jpg

Kapitalny nożyk, te nietypowe spłaszczenie głowni na końcu robi robotę przy smarowaniu chlebka :)  Kupowałem kiedyś w prezencie dla bratanka, miałbym i ja, gdyby tylko pochewka była taka jak w modelu Clipper (bardziej uniwersalna).

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Nakręciliście mnie na zakup noża. Wybrałem taki MORA

attachicon.gif IMG_20230919_140914a.jpg

 

A teraz pytanie, czy mogę ostrzyć taką ostrzałką Victorinox? (jeszcze nie ma takiej potrzeby)

attachicon.gif IMG_20230919_141010a.jpg

 

 

 

 

 

Jaka to ostrzałka? Kółeczka przez które się przeciąga nóż? Jeśli tak, to ZŁO.

Mory mają z reguły szlif skandi (albo coś na jego kształt, bo to takie "wklęsłe skandi" jest), czyli stosunkowo niski, ale na zero i żeby go zachować po prostu przykłada się noż szlifem do osełki i ostrzy ruchem posuwistym lub posuwisto-zwrotnym, niektórzy wolą okrężnym.

 

 

 

Czy macie godne polecenia ostrzałki do convex'ów ?  Uwagi praktyków mile widziane :)

Convex to raczej z ręki.

  • Like 4
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To raczej nie jest typ ostrzałki polecany przez tych co się na ostrzeniu znają. :-)

Z drugiej strony czy miliony użytkowników takich sprzętów mogą się mylić? ;-)

Jeśli chodzi o mnie to kupiłem płytki diamentowe i nauczyłem się ostrzyć z ręki. Nauka zajmuje trochę czasu, ale moim zdaniem warto. Do noży z tańszych stali wystarczą gradacje 200(300), 400 i 600. Do nierdzewek najczęściej używam 400. Na ostrzałkach i systemach do ostrzenia się nie znam.

Wracając do Mory i skandi, są dwie szkoły jedni starają się utrzymać szlif na zero i ostrzą, jak wspomniałem, zbierając materiał po całej szerokości szlifu, inni, żeby zwiększyć nieco trwałość krawędzi tnącej, przełamują ten szlif robiąc mikrobevel - wąski na ułamek milimetra pasek przy samej krawędzi z wyższym kątem.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Większość noży i ostrzałek ma 45*. Najlepszy kompromis pomiędzy cięciem i trzymaniem ostrości. Kuchenne niektóre mają 30* ale to już raczej japonczyki.

victorinox i mora raczej bedą miały 45*

 

Podaj jakieś żródło, na podstawie którego tak twierdzisz :)

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W rozmowach na temat kątów ostrzenia prawie zawsze mam wątpliwości co rozmówcy mają na myśli. Faktycznym kącie pod którym rozchodzą się się powierzchnie, czy kącie pod którym ostrzymy.

Bo z tego co kojarzę, noże zwykle są ostrzone pod kątem w przedziale 15-30 stopni, jeśli zależy na super właściwościach tnących pod mniejszym.
Co daje faktyczny kąt na ostrzu w przedziale 30-60 stopni.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No, 20-25* na stronę  :D co daje 40-50* kąt ostrza.

 

Oczywiście mówię o ostrzeniu ostrza a nie kątach głowni.

 

Mogłem też coś porypać bo z baniaka piszę (a ten pustawy i zryty), bo od lat używam, tępię i ostrzę więcej niż czytam  :D  :D

 

Idę popatrzę jak mam opisane kliny do kuchennego japończyka ...

 

Sprawdziłem:

 

Kliny do kamieni wodnych do japończyka kuchennego mam opisane 15* co daje w sumie kąt ostrza 30* czyli to pamiętałem.

Mam też w pudełku 17 i 20* Te 20* to mam chyba do tasaka kuchennego.

Czyli mogłem pomylić te 45* (popularne) z 40*. Ale coś mi to 45* chodzi po głowie czyli 22,5* na stronę. Jak ktoś chce drążyć to wszystko znajdzie na stronie knife.pl

 

Ogólnie z EDC nie kombinuję, mam triangla z kątem i na nim robię wszystkie na szerszym kącie. Węższego kąta używam jak mi zależy zgubić kant pomiędzy kątem ostrza a powierzchnią klingi.

 

EDIT: Doczytałem na trianglu: Wąski kąt 30*, szeroki (którego używam do wszystkich EDC) 40*. Pewnie stąd te kliny 20* jednak.

 

A te 45* to chyba zalecane do terenowych noży jest.

 

Jakby ktoś rozkminiał co to za kliny to śpieszę i ojaśniam: na kamieniach wodnych ostrzę rzadko więc trudno mi wyrobić sobie idealny kąt z ręki (a zepsuć kąt nieumiejętnym przyłożeniem albo zaciąć drobny kamień to moment ) więc sobie wyciąłem ukośnicą drewniane kliny z merbau'a i je kłądę na początku kamienia jak zaczynam ostrzenie. Drewno na namoczonym kamieniu się nie przesuwa i jest git. Po paru pociągnięciach jak się ręce przypomni klin usuwam. Polecam.

Edytowane przez Qh_
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobre  :D

 

Ostrzałki są opisane różnie. Zalecenia do kamieni i ostrzałki nastawne jednostronne są opisane kątami na stronę.

Ostrzałki dwustronne prętowe jak np. mój triangle czy te ręczne z węglikami są opisane kątem ostrza. Czyli od razu sumą stron.

 

A np niektóre japońskie noże kuchenne są ostrzone jednostronnie i wtedy kąt ostrzenia na kamieniu równy jest kątowi ostrza.

 

I tak oto można prostą frajdę z tyrania noży skomplikować i doprowadzić do poziomu doktoratu.

 

A potem, w terenie? Standardem jest ostrzenie osełką diamentową na raz (jak ktoś zabiera), jak nie to o kamień znaleziony w lesie, a jak nie ma jeszcze dramatu z ostrzem to szyba samochodowa ...  ;)  :lol:

Edytowane przez Qh_
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I wszystko jasne. Ty sumujesz kąty

 

No, a trza cosinus wyciągnąć cool.png Jak nie tangens ... Sorry Pany za ten żarcik, ale nóż na ryby czy edc to nie jest sprzęt do kilku jedno razowych  zadań, który ma być wzorem ostrzenia jak nie przymierzając wzorzec kilograma ... Aczkolwiek jeśli ktoś ma chęci to jak najbardziej można się pobawić.

Edytowane przez S.N.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzień Dobry Wieczór

Od wielu lat używam ostrzałki ,która ma kąt "natarcia" ostrza noża "ustawiony"

Zaczynałem robić noże w latach 70-tych ( z łożysk kulkowych )

Na poziomej! podstawie kładę ostrzałkę i równolegle do niej "prowadzę "nóż 

Jest tak naostrzony,że pomidor (miękki  na krawędzi bocznej pomidora )tnie bez oporu/ślizgania sie

Zdjęcia  układają się losowo

W tle "jedyna słuszna metoda wędkarstwa "  :clappinghands:

Łowienie na muchę  :D

Kłaniam się Marian

post-51629-0-27749300-1695416517_thumb.jpg

post-51629-0-44645000-1695416579_thumb.jpg

post-51629-0-14120400-1695416598_thumb.jpg

post-51629-0-85935700-1695416614_thumb.jpg

post-51629-0-02372900-1695416636_thumb.jpg

post-51629-0-68409000-1695416653_thumb.jpg

Edytowane przez marian-56
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lansky jest ok. Ja mam triangla spyderco.

Mam 3 gradacje prętów (każdy używać "z kanta" i "na płąsk"  ;) czyli w sumie 6) diament (albo spiek) konieczny do twardych stali. Ale na wykańczające diament trochę gruby i robi lekką piłkę - w teren to git. Na ryby też. Ale ja lubię wygładzić ostrze stąd 3 komplet mam białe pręty ceramiczne ...

 

Ostrzałki z prętami są idiotoodporne (dlatego taką mam). Ciągniesz nóż pionowo, wszystko. Ostrzysz kilkanaście noży, oglądasz siatkówkę, popijasz nalewki a noże jak zwykle git.

 

A ja spytam: Ma ktoś sposób, żeby ceramiczne pręty domyć? Zapchane są do d. a z czyszczeniem zawsze problem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...