BOB1 Opublikowano 19 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 Tak wiem, że zbiera dużo z tych nawet najbardziej "zapuszczonych/tępych" ostrzy. Stosuję tę ostrzałkę od lat do innych noży. Zastanawiam się czy kont ostrzenia nie zepsuje charakterystyki ostrza tej Mory? ... nie znam się, poważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 19 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2023 Większość noży i ostrzałek ma 45*. Najlepszy kompromis pomiędzy cięciem i trzymaniem ostrości. Kuchenne niektóre mają 30* ale to już raczej japonczyki.victorinox i mora raczej bedą miały 45*No i Mora to nie aż taki nóż, żeby miał jakaś unikalną charakterystykę ostrza Dowiesz się przy pierwszym ostrzeniu jak tępy nóż pociągniesz raz czy dwa i będzie ostry, znaczy kąty te same. Jak masz ostrzalke do kuchennych na 30* po prostu nie naostrzysz od razu i bym kata nie zmieniał bo w terenie 30* za szybko się tępi i wyszczerbia. Jak mi zależy na głębokim cięciu to czasem grubsze ostrza traktuję trianglem 30* ale tylko żeby zgubić kant pomiędzy 45* a powierzchnią klingi. Samo ostrze zawsze 45*.Za to jeden kuchenny mam wyprowadzony na 30* i to naprawdę robi robotę, ale tylko ja używam bo moja 1. Nie szanuje, 2. Się boi bo raz tylko dotknęła ostrza i krwawiła potem jak samobójczyni . Ale robić sałatkę takim nożem albo filety wycinać sama przyjemność. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Szczególnie filety z pstrąga potokowego :-D:-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Krasnopolski Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Czy macie godne polecenia ostrzałki do convex'ów ? Uwagi praktyków mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Nakręciliście mnie na zakup noża. Wybrałem taki MORA IMG_20230919_140914a.jpgKapitalny nożyk, te nietypowe spłaszczenie głowni na końcu robi robotę przy smarowaniu chlebka Kupowałem kiedyś w prezencie dla bratanka, miałbym i ja, gdyby tylko pochewka była taka jak w modelu Clipper (bardziej uniwersalna). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Nakręciliście mnie na zakup noża. Wybrałem taki MORA IMG_20230919_140914a.jpg A teraz pytanie, czy mogę ostrzyć taką ostrzałką Victorinox? (jeszcze nie ma takiej potrzeby) IMG_20230919_141010a.jpg Jaka to ostrzałka? Kółeczka przez które się przeciąga nóż? Jeśli tak, to ZŁO.Mory mają z reguły szlif skandi (albo coś na jego kształt, bo to takie "wklęsłe skandi" jest), czyli stosunkowo niski, ale na zero i żeby go zachować po prostu przykłada się noż szlifem do osełki i ostrzy ruchem posuwistym lub posuwisto-zwrotnym, niektórzy wolą okrężnym. Czy macie godne polecenia ostrzałki do convex'ów ? Uwagi praktyków mile widziane Convex to raczej z ręki. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Węglik spiekany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 To raczej nie jest typ ostrzałki polecany przez tych co się na ostrzeniu znają. :-)Z drugiej strony czy miliony użytkowników takich sprzętów mogą się mylić? ;-)Jeśli chodzi o mnie to kupiłem płytki diamentowe i nauczyłem się ostrzyć z ręki. Nauka zajmuje trochę czasu, ale moim zdaniem warto. Do noży z tańszych stali wystarczą gradacje 200(300), 400 i 600. Do nierdzewek najczęściej używam 400. Na ostrzałkach i systemach do ostrzenia się nie znam.Wracając do Mory i skandi, są dwie szkoły jedni starają się utrzymać szlif na zero i ostrzą, jak wspomniałem, zbierając materiał po całej szerokości szlifu, inni, żeby zwiększyć nieco trwałość krawędzi tnącej, przełamują ten szlif robiąc mikrobevel - wąski na ułamek milimetra pasek przy samej krawędzi z wyższym kątem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 20 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 Większość noży i ostrzałek ma 45*. Najlepszy kompromis pomiędzy cięciem i trzymaniem ostrości. Kuchenne niektóre mają 30* ale to już raczej japonczyki.victorinox i mora raczej bedą miały 45* Podaj jakieś żródło, na podstawie którego tak twierdzisz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 W rozmowach na temat kątów ostrzenia prawie zawsze mam wątpliwości co rozmówcy mają na myśli. Faktycznym kącie pod którym rozchodzą się się powierzchnie, czy kącie pod którym ostrzymy.Bo z tego co kojarzę, noże zwykle są ostrzone pod kątem w przedziale 15-30 stopni, jeśli zależy na super właściwościach tnących pod mniejszym.Co daje faktyczny kąt na ostrzu w przedziale 30-60 stopni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 Qh chyba coś pomyliłeś z tymi kątami.Większość noży jest ostrzona na 20°- 25° 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 (edytowane) No, 20-25* na stronę co daje 40-50* kąt ostrza. Oczywiście mówię o ostrzeniu ostrza a nie kątach głowni. Mogłem też coś porypać bo z baniaka piszę (a ten pustawy i zryty), bo od lat używam, tępię i ostrzę więcej niż czytam Idę popatrzę jak mam opisane kliny do kuchennego japończyka ... Sprawdziłem: Kliny do kamieni wodnych do japończyka kuchennego mam opisane 15* co daje w sumie kąt ostrza 30* czyli to pamiętałem.Mam też w pudełku 17 i 20* Te 20* to mam chyba do tasaka kuchennego.Czyli mogłem pomylić te 45* (popularne) z 40*. Ale coś mi to 45* chodzi po głowie czyli 22,5* na stronę. Jak ktoś chce drążyć to wszystko znajdzie na stronie knife.pl Ogólnie z EDC nie kombinuję, mam triangla z kątem i na nim robię wszystkie na szerszym kącie. Węższego kąta używam jak mi zależy zgubić kant pomiędzy kątem ostrza a powierzchnią klingi. EDIT: Doczytałem na trianglu: Wąski kąt 30*, szeroki (którego używam do wszystkich EDC) 40*. Pewnie stąd te kliny 20* jednak. A te 45* to chyba zalecane do terenowych noży jest. Jakby ktoś rozkminiał co to za kliny to śpieszę i ojaśniam: na kamieniach wodnych ostrzę rzadko więc trudno mi wyrobić sobie idealny kąt z ręki (a zepsuć kąt nieumiejętnym przyłożeniem albo zaciąć drobny kamień to moment ) więc sobie wyciąłem ukośnicą drewniane kliny z merbau'a i je kłądę na początku kamienia jak zaczynam ostrzenie. Drewno na namoczonym kamieniu się nie przesuwa i jest git. Po paru pociągnięciach jak się ręce przypomni klin usuwam. Polecam. Edytowane 21 Września 2023 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 45 stopni na stronę czyli 90 na ostrzu to może w siekieromłocie i przecinakach do metalu mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 21 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 (edytowane) Dobre Ostrzałki są opisane różnie. Zalecenia do kamieni i ostrzałki nastawne jednostronne są opisane kątami na stronę.Ostrzałki dwustronne prętowe jak np. mój triangle czy te ręczne z węglikami są opisane kątem ostrza. Czyli od razu sumą stron. A np niektóre japońskie noże kuchenne są ostrzone jednostronnie i wtedy kąt ostrzenia na kamieniu równy jest kątowi ostrza. I tak oto można prostą frajdę z tyrania noży skomplikować i doprowadzić do poziomu doktoratu. A potem, w terenie? Standardem jest ostrzenie osełką diamentową na raz (jak ktoś zabiera), jak nie to o kamień znaleziony w lesie, a jak nie ma jeszcze dramatu z ostrzem to szyba samochodowa ... Edytowane 21 Września 2023 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 I wszystko jasne. Ty sumujesz kąty ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 (edytowane) I wszystko jasne. Ty sumujesz kąty No, a trza cosinus wyciągnąć Jak nie tangens ... Sorry Pany za ten żarcik, ale nóż na ryby czy edc to nie jest sprzęt do kilku jedno razowych zadań, który ma być wzorem ostrzenia jak nie przymierzając wzorzec kilograma ... Aczkolwiek jeśli ktoś ma chęci to jak najbardziej można się pobawić. Edytowane 22 Września 2023 przez S.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 Co raz bardziej utwierdzam się/domniemam, że teoretyka /praktyka są w sprzeczności z praktyką. Tak więc w teorii natarcia ostrza stosunku do pomidora jestem w dopie więc parafrazując klasyka ... mam rżnąć czy nie rżnąć?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 Ogólnie nie, gdyż rżnie się piłą bądź innym narzędziem rżnącym, a kroi nożem aczkolwiek bogatemu nikt niczego nie zabroni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 Czyli nie. Się wstrzymuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 22 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2023 (edytowane) Dzień Dobry WieczórOd wielu lat używam ostrzałki ,która ma kąt "natarcia" ostrza noża "ustawiony"Zaczynałem robić noże w latach 70-tych ( z łożysk kulkowych )Na poziomej! podstawie kładę ostrzałkę i równolegle do niej "prowadzę "nóż Jest tak naostrzony,że pomidor (miękki na krawędzi bocznej pomidora )tnie bez oporu/ślizgania sieZdjęcia układają się losowoW tle "jedyna słuszna metoda wędkarstwa " Łowienie na muchę Kłaniam się Marian Edytowane 22 Września 2023 przez marian-56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 23 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 Robert, polecam Lansky Turn Box. Dwa rodzaje ptętów, dwa kąty ostrzenia, drewniana kostka łatwa w transporcie. Wióry nie lecą i na amatorskim poziomie świetna ostrzałka, łatwa w obsłudze. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 23 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 Co wybrać? Zestaw z prętami diamentowymi i ceramicznymi czy zestaw ceramiczny w dwóch gradacjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 23 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 Ja mam ten drugi. Przed pomidorami nie klęka, a kartka papieru na jego widok robi w gacie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 23 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 Lansky jest ok. Ja mam triangla spyderco.Mam 3 gradacje prętów (każdy używać "z kanta" i "na płąsk" czyli w sumie 6) diament (albo spiek) konieczny do twardych stali. Ale na wykańczające diament trochę gruby i robi lekką piłkę - w teren to git. Na ryby też. Ale ja lubię wygładzić ostrze stąd 3 komplet mam białe pręty ceramiczne ... Ostrzałki z prętami są idiotoodporne (dlatego taką mam). Ciągniesz nóż pionowo, wszystko. Ostrzysz kilkanaście noży, oglądasz siatkówkę, popijasz nalewki a noże jak zwykle git. A ja spytam: Ma ktoś sposób, żeby ceramiczne pręty domyć? Zapchane są do d. a z czyszczeniem zawsze problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 23 Września 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 A ja spytam: Ma ktoś sposób, żeby ceramiczne pręty domyć? Zapchane są do d. a z czyszczeniem zawsze problem.Maciek mi powiedział, że wystarczy płyn do naczyń i zmywak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.