Skocz do zawartości

Noże

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Nawet w dżungli lepiej być niepowtarzalnym.

Fajny kawał noża.

A z ulepszeń to bym dociągnął szlif do końca ostrza a na czubku dorobił fałszywe ostrze. Poprawiło by mu to parametry użytkowe.

Edytowane przez Qh_

No ja na tym się nie znam, udało mi się go na FB wylicytować sporo poniżej ceny sklepowej. Gość, który je robi wystawia licytacje na jednej z grup. Jak dla laika to mega wykonanie, używany też nie będzie za ostro. Z danych co były podane to stal 4H13 o twardości 59hrc. Długość całego to 23. 5, ostrza 11cm, a grubość 3mm. Jedynie co to muszę gdzieś ogarnąć pochwę do niego.

No ja na tym się nie znam, udało mi się go na FB wylicytować sporo poniżej ceny sklepowej. Gość, który je robi wystawia licytacje na jednej z grup. Jak dla laika to mega wykonanie, używany też nie będzie za ostro. Z danych co były podane to stal 4H13 o twardości 59hrc. Długość całego to 23. 5, ostrza 11cm, a grubość 3mm. Jedynie co to muszę gdzieś ogarnąć pochwę do niego.

Mam nessa od Kuby. Właśnie mu szyję ubranko.

https://photos.app.goo.gl/cAqpevjNxugWCAwk8

Taki zakup mi się trafił

https://uploads.tapatalk-

cdn.com/20231021/6a696f298562e0e4721a0469e89eb0bf.jpg

Już kojarzę wykonawcę, codziennie wystawia na aukcję swoje wyroby, wizualnie fajnie te nożyki robi... Edytowane przez russian80

No do rękodzieła tylko rękodzieło. Uszycie pochwy to łatwa sprawa. Pod taki nóż koniecznie skórzana. Wystarczy skorzany stary pasek, teczka, stary pas transmisyjny, cokolwiek ze skory na dawcę. igła, porządna linka troche chęci. Igłą cieżko ale można podziurkować delikatnie albo przewiercić i dopiero.

Moj syn pierwsza pochwę uszył do przerobionej Finki jak miał 7 lat  :D dasz radę. I będzie unikat na skalę światową  ;) .

No do rękodzieła tylko rękodzieło. Uszycie pochwy to łatwa sprawa. Pod taki nóż koniecznie skórzana. Wystarczy skorzany stary pasek, teczka, stary pas transmisyjny, cokolwiek ze skory na dawcę. igła, porządna linka troche chęci. Igłą cieżko ale można podziurkować delikatnie albo przewiercić i dopiero.

Moj syn pierwsza pochwę uszył do przerobionej Finki jak miał 7 lat :D dasz radę. I będzie unikat na skalę światową ;) .

Lepiej nie, bo za uszyciem pochwy, będzie potrzebne szycie mnie [emoji1787] wole jednak poprosić o coś takiego kogoś, kto się na tym zna [emoji4]

Jak jego 4h13 ma 59hrc to ja jestem Piotruś pan.Gorszego szajsu nie można trafić.

Tu recka jednego z jego wynalazków

https://knives.pl/article/wojsart-partisan

Dlatego ja zaznaczyłem, że jestem mega amatorem, mi starcza zwykła poczciwa Mora, której raczej nigdy nie zajadę. To tym bardziej taki nóż jak te ba zdjęciu posłuży mi długo, prędzej go zgubię niż zniszczę. Dla mnie to bardziej gadżet [emoji4]

Chociaż u znajomych co mają pojęcie zaciągnąłem coś opinii, aż tak źle to nie wygląda.

Edytowane przez mav3rick

Nóż masz fajny. Lepszy niż łopata z testu, bardziej użytkowy. Jedynie ten szlif i fałszywe ostrze by go udoskonaliły.

I nigdy nie mów nigdy, ostatnio sie cieszyłem, że wreszcie kupiłem lubianą przeze mnie Rapalę.

Wiem, ja tyram noże. Ale mam ich wiadro. Tyram wszystkie. Na zmianę. Zajechałem już kilka. I nie mowię o złamaniu, zgubieniu tylko zużyciu. Jak ta rapalka wyszpilkowana. Dla porównania dwie nowe, moja i deczko mniejsza dla szwagra. No i stara szpilka która ciagle służy. 
dc9e4891dea0bac2med.jpg

Polecam tę Rapalę. Można ją wygiąć pod katem prostym.

A Morka plus ten kawał żelastwa to super duet w teren.

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

Nie ma nic uniwersalnego. Albo duży nóż do krojenia chleba, mięsa, sałatek. Albo mały do mniejszych robót krojenie cebuli obieranie itp., tasak?

No i co dla Ciebie oznaczają miliony? Ile chcesz przeznaczyć?

To inaczej,jeden potrzebuję do "ziemniaków" a drugi do sałatek, mięsa.cos ze średniej półki.Lubię raczej noże "cienkie,elastyczne"...

Akurat @russian80 dobrze zaproponował kuchenne noże Victorinox , niby do pomidorów, ale u mnie też robią za uniwersał.Kupiłem jeszcze odpowiedniki Fiskarsa i z żoną nawet innych do rąk nie bierzemy kiedy gotujemy.

Aby pozostać w temacie noży zaprezentuję swojego "Szredzika" , solidna firma - polecam. Nieco spiłowałem pilnikiem ostre krawędzie rękojeści aby nie wpijały się w dłoń bo fabrycznie były niezbyt wygodne , albo szukałem na siłę do czego by tu się doczepić ;)

post-50934-0-39085200-1698083759_thumb.jpg

• Like 2

Stal pięknie tnie ale ostrzyć tego bym nie chciał wink.png

tylko płytki diamentowe i normalnie idzie.

Prosił bym o kilka słów więcej na temat tej obróbki cieplnej.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

odpuszczane na twardośc wtórną 3 sesje po 2h kazda,czyli samego odpuszczania jest 6h

Edytowane przez Bury knives