russian80 Opublikowano 21 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2023 Idealny do dżungli ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 21 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2023 (edytowane) Nawet w dżungli lepiej być niepowtarzalnym. Fajny kawał noża. A z ulepszeń to bym dociągnął szlif do końca ostrza a na czubku dorobił fałszywe ostrze. Poprawiło by mu to parametry użytkowe. Edytowane 21 Października 2023 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 21 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2023 No ja na tym się nie znam, udało mi się go na FB wylicytować sporo poniżej ceny sklepowej. Gość, który je robi wystawia licytacje na jednej z grup. Jak dla laika to mega wykonanie, używany też nie będzie za ostro. Z danych co były podane to stal 4H13 o twardości 59hrc. Długość całego to 23. 5, ostrza 11cm, a grubość 3mm. Jedynie co to muszę gdzieś ogarnąć pochwę do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 No ja na tym się nie znam, udało mi się go na FB wylicytować sporo poniżej ceny sklepowej. Gość, który je robi wystawia licytacje na jednej z grup. Jak dla laika to mega wykonanie, używany też nie będzie za ostro. Z danych co były podane to stal 4H13 o twardości 59hrc. Długość całego to 23. 5, ostrza 11cm, a grubość 3mm. Jedynie co to muszę gdzieś ogarnąć pochwę do niego.Mam nessa od Kuby. Właśnie mu szyję ubranko.https://photos.app.goo.gl/cAqpevjNxugWCAwk8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 (edytowane) Taki zakup mi się trafił https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231021/6a696f298562e0e4721a0469e89eb0bf.jpgJuż kojarzę wykonawcę, codziennie wystawia na aukcję swoje wyroby, wizualnie fajnie te nożyki robi... Edytowane 22 Października 2023 przez russian80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 No ja na tym się nie znam, udało mi się go na FB wylicytować sporo poniżej ceny sklepowej. Gość, który je robi wystawia licytacje na jednej z grup. Jak dla laika to mega wykonanie, używany też nie będzie za ostro. Z danych co były podane to stal 4H13 o twardości 59hrc. Długość całego to 23. 5, ostrza 11cm, a grubość 3mm. Jedynie co to muszę gdzieś ogarnąć pochwę do niego.No do rękodzieła tylko rękodzieło. Uszycie pochwy to łatwa sprawa. Pod taki nóż koniecznie skórzana. Wystarczy skorzany stary pasek, teczka, stary pas transmisyjny, cokolwiek ze skory na dawcę. igła, porządna linka troche chęci. Igłą cieżko ale można podziurkować delikatnie albo przewiercić i dopiero.Moj syn pierwsza pochwę uszył do przerobionej Finki jak miał 7 lat dasz radę. I będzie unikat na skalę światową . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 No do rękodzieła tylko rękodzieło. Uszycie pochwy to łatwa sprawa. Pod taki nóż koniecznie skórzana. Wystarczy skorzany stary pasek, teczka, stary pas transmisyjny, cokolwiek ze skory na dawcę. igła, porządna linka troche chęci. Igłą cieżko ale można podziurkować delikatnie albo przewiercić i dopiero.Moj syn pierwsza pochwę uszył do przerobionej Finki jak miał 7 lat dasz radę. I będzie unikat na skalę światową .Lepiej nie, bo za uszyciem pochwy, będzie potrzebne szycie mnie [emoji1787] wole jednak poprosić o coś takiego kogoś, kto się na tym zna [emoji4] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Jak jego 4h13 ma 59hrc to ja jestem Piotruś pan.Gorszego szajsu nie można trafić. Tu recka jednego z jego wynalazków https://knives.pl/article/wojsart-partisan 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leny Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 6 na 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 (edytowane) Jak jego 4h13 ma 59hrc to ja jestem Piotruś pan.Gorszego szajsu nie można trafić. Tu recka jednego z jego wynalazków https://knives.pl/article/wojsart-partisanDlatego ja zaznaczyłem, że jestem mega amatorem, mi starcza zwykła poczciwa Mora, której raczej nigdy nie zajadę. To tym bardziej taki nóż jak te ba zdjęciu posłuży mi długo, prędzej go zgubię niż zniszczę. Dla mnie to bardziej gadżet [emoji4] Chociaż u znajomych co mają pojęcie zaciągnąłem coś opinii, aż tak źle to nie wygląda. Edytowane 22 Października 2023 przez mav3rick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 (edytowane) Nóż masz fajny. Lepszy niż łopata z testu, bardziej użytkowy. Jedynie ten szlif i fałszywe ostrze by go udoskonaliły.I nigdy nie mów nigdy, ostatnio sie cieszyłem, że wreszcie kupiłem lubianą przeze mnie Rapalę.Wiem, ja tyram noże. Ale mam ich wiadro. Tyram wszystkie. Na zmianę. Zajechałem już kilka. I nie mowię o złamaniu, zgubieniu tylko zużyciu. Jak ta rapalka wyszpilkowana. Dla porównania dwie nowe, moja i deczko mniejsza dla szwagra. No i stara szpilka która ciagle służy. Polecam tę Rapalę. Można ją wygiąć pod katem prostym. A Morka plus ten kawał żelastwa to super duet w teren. Edytowane 22 Października 2023 przez Qh_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 A jaki nóż polecacie do kuchni?coś uniwersalnego i nie za miliony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Nie ma nic uniwersalnego. Albo duży nóż do krojenia chleba, mięsa, sałatek. Albo mały do mniejszych robót krojenie cebuli obieranie itp., tasak?No i co dla Ciebie oznaczają miliony? Ile chcesz przeznaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Nie ma nic uniwersalnego. Albo duży nóż do krojenia chleba, mięsa, sałatek. Albo mały do mniejszych robót krojenie cebuli obieranie itp., tasak?No i co dla Ciebie oznaczają miliony? Ile chcesz przeznaczyć?To inaczej,jeden potrzebuję do "ziemniaków" a drugi do sałatek, mięsa.cos ze średniej półki.Lubię raczej noże "cienkie,elastyczne"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Do ziemniaków nic lepszego od 10lathttps://military.pl/p/victorinox/noz-kuchenny-victorinox-swiss-classic-black-zabkowany-z-zaokraglonym-czubkiem-15670?cd=16060237572&ad=&kd=&gclid=CjwKCAjwkNOpBhBEEiwAb3MvvRBm_-9eZ63pBnv9S581vFzA7z_0-s0VttON1HwSD4nW0dK4JcF6VBoCYWgQAvD_BwE 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Do sałatekhttps://m.ceneo.pl/1421744;pla?se=e6Sx2KwAIk0kNoYDwMVO9WWnsAqEsNg5&shop=147427340&gad=1&gclid=CjwKCAjwkNOpBhBEEiwAb3Mvva88Ahe11FX02TNqn_g3PQKMa1jNHzL6LSbCXBy6bNy3KiPwEJkguhoCKd0QAvD_BwE 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Weź chłopie zmień nick … 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 22 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2023 Weź chłopie zmień nick … Jak masz pisać "byle co" to lepiej nie pisz nic ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 23 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2023 Akurat @russian80 dobrze zaproponował kuchenne noże Victorinox , niby do pomidorów, ale u mnie też robią za uniwersał.Kupiłem jeszcze odpowiedniki Fiskarsa i z żoną nawet innych do rąk nie bierzemy kiedy gotujemy. Aby pozostać w temacie noży zaprezentuję swojego "Szredzika" , solidna firma - polecam. Nieco spiłowałem pilnikiem ostre krawędzie rękojeści aby nie wpijały się w dłoń bo fabrycznie były niezbyt wygodne , albo szukałem na siłę do czego by tu się doczepić 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 24 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2023 A tutaj mój najnowszy nabytek od pewnego zagranicznego rękodzielnika Musiałem się nieźle nagimnastykować żeby je zdobyć, ale finalnie się udało i jestem w nich zakochany Nieodłączny towarzysz moich pieszych wędrówek. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 25 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 Ja zrobilem sobie ostatnio takiego maluszka do kuchni,i do noszenia na co dzień, klasyczne EDC-lubie tą stal(K390),ale hartowanie to dramat,prawie 7h obróbki cieplnej,twardosc 63hrc. https://fb.watch/nUpy-6-dfo/ 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 25 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 Stal pięknie tnie ale ostrzyć tego bym nie chciał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*WŁÓCZYKIJ* Opublikowano 25 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 prawie 7h obróbki cieplnej,twardosc 63hrc. https://fb.watch/nUpy-6-dfo/Prosił bym o kilka słów więcej na temat tej obróbki cieplnej.Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 25 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 Pewnie odpuszczanie tej stali trwa w "nieskończoność". Czyli z trzy razy po dwie godziy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 25 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2023 (edytowane) Stal pięknie tnie ale ostrzyć tego bym nie chciał tylko płytki diamentowe i normalnie idzie. Prosił bym o kilka słów więcej na temat tej obróbki cieplnej.Z góry dziękuję za odpowiedź.odpuszczane na twardośc wtórną 3 sesje po 2h kazda,czyli samego odpuszczania jest 6h Edytowane 25 Października 2023 przez Bury knives Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi