coma Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Ostatnio nie mogę się przestać bawić tym ogryzkiem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Co to za model ?? Ciekawy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Kershaw Launch 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 (edytowane) Ale on już taki styrany czy od początku był aż taki króciak w ostrzu?Mam jednego kershawa leek d2 w laminacie. Też niewielki jest. Oni maja sporo małych nożyków. No i sprężynki Edytowane 5 Listopada 2023 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Przecież ten kershaw wygląda jak nowy.. ogólnie "kershawy" podobają mi się ale tego modelu jeszcze nie widziałem... najbardziej podoba mi się właśnie model leek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Ale on już taki styrany czy od początku był aż taki króciak w ostrzu?Mam jednego kershawa leek d2 w laminacie. Też niewielki jest. Oni maja sporo małych nożyków. No i sprężynki Jeszcze nie zdążyłem przytyrać, prawie nówka. Jedynie podostrzyłem trochę na trianglu. Tak jest zbudowany, ostrze wydaje się krótkie stąd „ogryzek” choć „szpon” też by pasował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Kershawy fajne są. Tylko drogie. Przy moich potrzebach ilościowych przeszedłem prawie całkiem na porządną chińszczyznę i nie żałuję. Jeszcze zdążyłem, bo już zaczynają się cenić. Np Kizer … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Kershawy fajne są. Tylko drogie. Przy moich potrzebach ilościowych przeszedłem prawie całkiem na porządną chińszczyznę i nie żałuję. Jeszcze zdążyłem, bo już zaczynają się cenić. Np Kizer …To też jest chińczyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 (edytowane) No mowię przecież. Kizer od początku dobra chińska marka. Chińczycy tez się już cenią. Noże robią petarda i zaopatrują się w najlepszych hutach. Taka śmieszność: jeszcze niedrogie, choć już drożejące, chińczyki robione za stali z najlepszych hut w top jakości wykonania vs drogie topowe światowe marki … klepane w Chinach z coraz gorszych materiałów Ciekawe czasy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Np. https://kolba.pl/product/33572,noz-skladany-kershaw-leek-1660https://kolba.pl/product/25415,noz-kizer-feist-ki3499-szary Cena, materiały, co za czasy … Edytowane 5 Listopada 2023 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Nie zrozumiałeś. Ten mój kershaw to też jest chińczyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 No wiadomo. Mój leek też. Kershaw to amerykancka firma ale noże robią Chińczycy, Cold steel, zero tollerance, Benchmade, Spyderco, wszyscy robią w Chinach. Ba, nawet japońskie firmy przeniosły produkcje do Chin. Mam w kuchni chyba Samurę laminat w damaście … No Oczywiście że zrobioną w Chinach. A skąd niby Chińczycy się tak szybko nauczyli? Tylko nikt się nie spodziewał, że zaczną robić lepsze … Zrozumialem i o tym właśnie mowię. Dwa linki które wkleiłem. Amerykancki Kershaw wyklepany w Chinach z sandvika i dwa razy droższy podobny nóż zrobiony przez od założenia chińską firmę Kizer. Wykonanie? Materiały? No dziś już nawet cena. Na szczęście są jeszcze takie np Ruike (polecam) robione właśnie z wysokiego sandvika w jeszcze rozsądnych pieniądzach i bardzo fajne wzory. Albo bardzo lubię dzisiejsze firebirdy z D2 za trochę ponad 100pln na łożyskach … Konkurencja. To dzięki niej mamy tanie, coraz lepsze noże z Chin i coraz tańsze dalej dobre znanych firm. Bez tej konkurencji obawiam się, że za swój pazur musiałbyś dziś wyrzygać ponad kafla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 To jeszcze raz, jaśniej. To podróba z aliexpress… 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Te firebirdy to wszystkie na łożyskach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 (edytowane) Flippery z D2 chyba wszystkie. Patrz w opisy tam jest napisane i stal i czy jest łożyskowany.Podróby Spyderco Ganzo/firebird są na zwykłych płytkach. I ze stali 440c. Mam dwa a’la military i paramilitary (i jeden w zapasie) i tez nie narzekam. Nawet się nie luzują. A tyram je fest. Military mam zazwyczaj na rybach wiec był batonowany, kopał robaki, równał skarpy pod krzesło, wycinał krzaczory, nic mu nie jest. Jak chcesz na łożysku Ganzo/firebirda to moge polecić FH51niewielki (bardzo podobny do kershawa leek’a ale bardziej do ręki i nie śliski jak leek. Jakby był deko większy to byłby mój faworyt bo ma super kształt. dłuższy a wąski wiec jeszcze delikatny w miarę.https://kolba.pl/product/50466,noz-skladany-ganzo-firebird-fh21-gbTego uwielbia szwagier. A jak chcesz dużą kosę to jednak polecam Ruike P105 albo P 155 oba uwielbiam sa super do ręki i porządne duże noze. wszystkie powyzej sa na łożyskach tylko Ganzo z D2 a Ruike z najlepszego sandvika. Edytowane 5 Listopada 2023 przez Qh_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 Ja zrobilem sobie ostatnio takiego maluszka do kuchni,i do noszenia na co dzień, klasyczne EDC-lubie tą stal(K390),ale hartowanie to dramat,prawie 7h obróbki cieplnej,twardosc 63hrc. https://fb.watch/nUpy-6-dfo/Wooow. Klasa???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaonbis Opublikowano 5 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2023 (edytowane) Qh, a jakbyś miał wybrać jeden jedyny, to który? ???????? Edytowane 5 Listopada 2023 przez jabadaonbis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 6 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2023 Dwa dni myślałem i się nie da. Nie można mieć jednego noża. Ale jakby stał jakiś ruski z kałachem i bym musiał, to całe wiadro bym wyrzucił w niego a jako ostatni chyba jednak ... Ruike P 105. Nie przepadam za sandvikami, ale bardzo lubię ten nóż. Wielkość, kształt, uniwersalność, szlif. Jakość, brak luzów. Idealne klik.I pomimo, że był kilka razy tańszy, jakbym musiał, wywaliłbym w ruskiego i Benchmade z S90V, i Spyderco z S30V, i dwa Bockery+ z mojej ukochanej D2, i Cold Steele, Lathermany, Kershawa ... itd. I to mówię poważnie. Pomimo, że nie lubię tej stali i tej blokady. Reszta jest w tytę. Przypadkowo mam go dziś w kieszeni. Już ze mną dziś jadł, ostrzył, docinał ołów w hermesie a przed chwilą batonowałęm go rozpalając kominek ... no lubię dziada. Oczywiście mówimy tylko o składakach EDC. Ale jakby Ganzo/firebird z D2 FH51 był większy ... tak ostrze zamiast 75 chociaż 85-90mm i proporcjonalnie większą resztę to by był faworyt. No zajebiście przemyślany kształt tylko do mojej łapy jest po prostu za mały. Taki do garnituru ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 Coś mnie wzięło na te noże i to ostatni zakup [emoji41] 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 Fajny full. A toto przy pochwie to krzesiwo czy ostrzałka? To jeszcze raz, jaśniej. To podróba z aliexpress… A ok. Ale się nie przejmuj. Jak pisałem Kershaw robi w chinach noże jak wszyscy, mój leek też stamtąd i Twoja podróba może być nawet z tej samej fabryki tylko ... z nocnej zmiany Wcale nie musi być gorsza od oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 Fajny full. A toto przy pochwie to krzesiwo czy ostrzałka? A ok. Ale się nie przejmuj. Jak pisałem Kershaw robi w chinach noże jak wszyscy, mój leek też stamtąd i Twoja podróba może być nawet z tej samej fabryki tylko ... z nocnej zmiany Wcale nie musi być gorsza od oryginału.Tak to krzesiwo. Niby nie potrzebne, ale może kiedyś użyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 21 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 (edytowane) W dobie zapalniczek w to miejsce wdupiłbym ostrzałkę diamentową. Mam przy jednym Leathermanie i w terenie czasem się przydała, szczególnie na kilkudniowych wypadach. Krzesiwo tez mam, oprócz ćwiczeń … nigdy nie użyłem O taką np. https://allegro.pl/oferta/mikado-ostrzalka-diamentowa-10cm-op-1szt-14715669034Tylko oprawic w drewienko żeby pasowała. Obleci i nóż i kotwice. Teraz zauważyłem, zajebista ta gumeczka na krzesiwie. Super pomysł. Edytowane 21 Listopada 2023 przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Kolejny nóż z WojsArt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 (edytowane) I u mnie stado trochę się rozrosło. Na tle Opinela 10tki. Edytowane 19 Grudnia 2023 przez HaDe 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Całkiem fajne chińskie fliperki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2023 witam!szukam jakiegoś sprawdzonego kowala który robi nożne z dobrej stali i dobrej jakosci.chodzi o nóż do oprawiania zwierzyny ( jelenia )pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi