Skocz do zawartości

Noże


Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znam sie to sie wypowiem. Chciałem sobie kiedys zrobić kuchenniaka i jak zacząlem temat rozkopywać to mnie głowa rozbolała. Geometria, szlify, wyważenie, stal ... książkę pewnie możnaby napisać. Czesto ludzie myślą ze kuchenny to z blachy wycięty i tyle ... tak pewnie jest w przypadku tych wicków czy gerlachów. Dobre customy to nie tylko dzieła sztuki ale też przemyślane pod katem użytkowosci konstrukcje. Hartowane zwykle wysoko bo w kuchennym nie trzeba dużej udarności, stad dłuższe trzymanie ostrości i trudniejsze ostrzenie. Jak ktos potrafi ostrzyć to da rade ... tyle że mu dłużej zejdzie :) w zdecydowanej wiekszosci przypadkow pewnie produkcyjne wystarczą - custom w kuchni jak chcesz miec cos wyjatkowego i użytkowego ... nie zawsze tanio, ale przeważnie lepiej niż w gerlachu.

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie znam się na stalach i nie jestem mistrzem ostrzenia noży, choć umiem to robić, nie lubię tej czynności bo jak byłem mały to musiałem kręcić kołem na którym Stary, ostrzył noże, kamień był ogromny, twardy i w 1/3 zanurzony w wannie z wodą zatem Ojciec, mocno dociskał ostrza i po godzinie byłem już tak wk...y, że do dzisiaj wolę oddać noże do "Pana Ostrzałki"... Stary miał prymitywną kuźnię, robił miecze i kusze, później nauczył tej czynności ludzi pracujących w muzeum i ostatecznie, dał im kuźnię w prezencie. Nigdy w moim domu nie były wykonywane noże kuchenne a takie używam najczęściej, zastanawiam czy nóż customowy, kuchenny, będzie lepszy od zwykłych Gerlachów? 

Gerlach stary a nowy to spora różnica. 

Wygoda to naprawdę subiektywne odczucie …

Nóż do kuchni nie musi kosztować tysięcy. Jak pisałem od pewnego poziomu to już marketing tylko. Porządny nóż „szefa kuchni” z dobrej stali powinien być git.

Ja mam przyzwoitych noży kilka w kuchni (jeden fany komplet i np fiskarsy) i jeden najmojszy. Nie wolno ruszać.  VG10 w damaście. Jest wygodny, naprawdę piękny (dla mnie) i robi robotę. Tępi się jak każdy tylko wolniej.  :D Natomiast robotę robi jego cienkie ostrze i kąt tego ostrza. I nie kosztował czapki pieniędzy.

 

Wysle Ci jakiegoś linka. Tylko uważaj bo jak pójdziesz w sprawdzanie noży jak z wędkami, to w końcu zbankrutujesz  :D

 

Z tą deską dobra uwaga. Ja mam dwie. Jedna jest duża i ciężka, klejona. Nikomu sie nie chce z nią szarpać więc jest płaska. Tę wyciągam na większe roboty. Na codzień używam małej deski z jednego kawałka drewna która się od mycia leciutko wygina. No i ten łuk wypukły używam. Moja kroi czasem na wklęsłym i się wścieka …

Edytowane przez Qh_
  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Mam nadzieję nie rozpalić płomienia nienawiści w pasjonatach, ale ... szukam noża, a'la turystyka, może być składany, nie musi. Ważne żeby był solidny, sprawdzał się na biwaku, ostrze +10cm i zamykał się w kwocie 150zł. Biorę pod uwagę poszukiwania na aliexpress, bo Chińczycy niejednorotnie udowodnili, że potrafią robić solidnie też dla siebie. Czy moglibyście polecić coś wartego uwagi?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak mówimy o biwakowym to podpisuje sie pod propozycja rat1 (używany pewnie realny w zakladanym budżecie), dwojka bedzie mała. W mniejszym budżecie enlan i temu podobne lub trochę drozsze civivi. Mora niestety się nie składa :)

Btw +10 cm to juz spory folder

Edytowane przez hanz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Z przyjemnością odświeżam wątek nożowy. Polecić chciałem znany już dobrze nóż Ruike P801 w nowszej wersji oznaczony literą G , czyli zielone G10 z jednej strony zamiast standardowej stali po obu jak w poprzednikach .

Na szybko - fajna stal Sandvik 14C28N , genialna ergonomia , świetne otwieranie flipperem i beznadziejne kołkami ;) . Najważniejsza kwestia to jednak masa - 86 g . Mogę polecić gdyby ktoś szukał lekkiego noża w nieco większym rozmiarze niż klasyczny Sanrenmu 710.Na fotkach porównanie do Pazody 6480 , która jest prawie identycznego rozmiaru.

post-50934-0-88330500-1723552361_thumb.jpg

post-50934-0-20318800-1723552388_thumb.jpg

post-50934-0-90404400-1723552399_thumb.jpg

Edytowane przez Szymon82
  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Scyzoryk to nie nóż B)

Noże dzielą się na te z głownią stałą i składaną. Dla mnie spory składak z blokowanym ostrzem jest nożem. A scyzoryki to zupełnie inna bajka  ;) . Dla mnie scyzoryk to w typie Victorinox najczęściej wieloostrzowy i bez blokady. 

Te składaki co ja noszę to każdy kto widzi, z policjantem włącznie, zawsze wszyscy pytali po co ci nóż?  ;) Nikt nigdy mnie nie spytał po co ci scyzoryk?

 

Patrząc historycznie scyzorykiem zwany był miecz katowski Gerwazego Rębajly … więc?  ;) 

 

Jest tez inny podział: scyzoryki noszą chłopcy a mężczyźni noże  :D

Edytowane przez Qh_
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szwagier swojego Ruike na łożyskach „trzymał” cały sezon w mokrej bakiście. Zdechło łożysko. Chodził z klekotem dalej aż do imienin aż gościa wyratowalem z badziejstwa.

 

Ja swoje Ruike katuje dość solidnie i żadnego nie zarżnąłem. No fakt mam sporo noży to się katowanie rozkłada.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co racja, to racja. Mam 2 egz. tego Ruike, w stalowych okładzinach. Jeden już tylko dawcą części jest.

Hej Koledzy,

 

Jak byście porównali stal (trzymanie ostrości/ostrzenie), do tej używanej w Victorinox?

 

Czy dla myśliwego takowy nóż/scyzoryk się sprawdzi?

Dodam że Victorinox ten największy sprawdza się świetnie.

 

Wysłane z mojego Pixel 7 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...