Skocz do zawartości

Noże

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znam sie to sie wypowiem. Chciałem sobie kiedys zrobić kuchenniaka i jak zacząlem temat rozkopywać to mnie głowa rozbolała. Geometria, szlify, wyważenie, stal ... książkę pewnie możnaby napisać. Czesto ludzie myślą ze kuchenny to z blachy wycięty i tyle ... tak pewnie jest w przypadku tych wicków czy gerlachów. Dobre customy to nie tylko dzieła sztuki ale też przemyślane pod katem użytkowosci konstrukcje. Hartowane zwykle wysoko bo w kuchennym nie trzeba dużej udarności, stad dłuższe trzymanie ostrości i trudniejsze ostrzenie. Jak ktos potrafi ostrzyć to da rade ... tyle że mu dłużej zejdzie :) w zdecydowanej wiekszosci przypadkow pewnie produkcyjne wystarczą - custom w kuchni jak chcesz miec cos wyjatkowego i użytkowego ... nie zawsze tanio, ale przeważnie lepiej niż w gerlachu.

• Like 2

Nie znam się na stalach i nie jestem mistrzem ostrzenia noży, choć umiem to robić, nie lubię tej czynności bo jak byłem mały to musiałem kręcić kołem na którym Stary, ostrzył noże, kamień był ogromny, twardy i w 1/3 zanurzony w wannie z wodą zatem Ojciec, mocno dociskał ostrza i po godzinie byłem już tak wk...y, że do dzisiaj wolę oddać noże do "Pana Ostrzałki"... Stary miał prymitywną kuźnię, robił miecze i kusze, później nauczył tej czynności ludzi pracujących w muzeum i ostatecznie, dał im kuźnię w prezencie. Nigdy w moim domu nie były wykonywane noże kuchenne a takie używam najczęściej, zastanawiam czy nóż customowy, kuchenny, będzie lepszy od zwykłych Gerlachów? 

Gerlach stary a nowy to spora różnica. 

Wygoda to naprawdę subiektywne odczucie …

Nóż do kuchni nie musi kosztować tysięcy. Jak pisałem od pewnego poziomu to już marketing tylko. Porządny nóż „szefa kuchni” z dobrej stali powinien być git.

Ja mam przyzwoitych noży kilka w kuchni (jeden fany komplet i np fiskarsy) i jeden najmojszy. Nie wolno ruszać.  VG10 w damaście. Jest wygodny, naprawdę piękny (dla mnie) i robi robotę. Tępi się jak każdy tylko wolniej.  :D Natomiast robotę robi jego cienkie ostrze i kąt tego ostrza. I nie kosztował czapki pieniędzy.

Wysle Ci jakiegoś linka. Tylko uważaj bo jak pójdziesz w sprawdzanie noży jak z wędkami, to w końcu zbankrutujesz  :D

Z tą deską dobra uwaga. Ja mam dwie. Jedna jest duża i ciężka, klejona. Nikomu sie nie chce z nią szarpać więc jest płaska. Tę wyciągam na większe roboty. Na codzień używam małej deski z jednego kawałka drewna która się od mycia leciutko wygina. No i ten łuk wypukły używam. Moja kroi czasem na wklęsłym i się wścieka …

Edytowane przez Qh_
  • Like 2

• 2 miesiące temu...

Mam nadzieję nie rozpalić płomienia nienawiści w pasjonatach, ale ... szukam noża, a'la turystyka, może być składany, nie musi. Ważne żeby był solidny, sprawdzał się na biwaku, ostrze +10cm i zamykał się w kwocie 150zł. Biorę pod uwagę poszukiwania na aliexpress, bo Chińczycy niejednorotnie udowodnili, że potrafią robić solidnie też dla siebie. Czy moglibyście polecić coś wartego uwagi?

Jak mówimy o biwakowym to podpisuje sie pod propozycja rat1 (używany pewnie realny w zakladanym budżecie), dwojka bedzie mała. W mniejszym budżecie enlan i temu podobne lub trochę drozsze civivi. Mora niestety się nie składa :)

Btw +10 cm to juz spory folder

Edytowane przez hanz

• 4 miesiące temu...

Z przyjemnością odświeżam wątek nożowy. Polecić chciałem znany już dobrze nóż Ruike P801 w nowszej wersji oznaczony literą G , czyli zielone G10 z jednej strony zamiast standardowej stali po obu jak w poprzednikach .

Na szybko - fajna stal Sandvik 14C28N , genialna ergonomia , świetne otwieranie flipperem i beznadziejne kołkami ;) . Najważniejsza kwestia to jednak masa - 86 g . Mogę polecić gdyby ktoś szukał lekkiego noża w nieco większym rozmiarze niż klasyczny Sanrenmu 710.Na fotkach porównanie do Pazody 6480 , która jest prawie identycznego rozmiaru.

post-50934-0-88330500-1723552361_thumb.jpg

post-50934-0-20318800-1723552388_thumb.jpg

post-50934-0-90404400-1723552399_thumb.jpg

Edytowane przez Szymon82
  • Like 2

Scyzoryk to nie nóż B)

Noże dzielą się na te z głownią stałą i składaną. Dla mnie spory składak z blokowanym ostrzem jest nożem. A scyzoryki to zupełnie inna bajka  ;) . Dla mnie scyzoryk to w typie Victorinox najczęściej wieloostrzowy i bez blokady. 

Te składaki co ja noszę to każdy kto widzi, z policjantem włącznie, zawsze wszyscy pytali po co ci nóż?  ;) Nikt nigdy mnie nie spytał po co ci scyzoryk?

Patrząc historycznie scyzorykiem zwany był miecz katowski Gerwazego Rębajly … więc?  ;) 

Jest tez inny podział: scyzoryki noszą chłopcy a mężczyźni noże  :D

Edytowane przez Qh_

Szwagier swojego Ruike na łożyskach „trzymał” cały sezon w mokrej bakiście. Zdechło łożysko. Chodził z klekotem dalej aż do imienin aż gościa wyratowalem z badziejstwa.

Ja swoje Ruike katuje dość solidnie i żadnego nie zarżnąłem. No fakt mam sporo noży to się katowanie rozkłada.

Co racja, to racja. Mam 2 egz. tego Ruike, w stalowych okładzinach. Jeden już tylko dawcą części jest.

Hej Koledzy,

Jak byście porównali stal (trzymanie ostrości/ostrzenie), do tej używanej w Victorinox?

Czy dla myśliwego takowy nóż/scyzoryk się sprawdzi?

Dodam że Victorinox ten największy sprawdza się świetnie.

Wysłane z mojego Pixel 7 przy użyciu Tapatalka