Skocz do zawartości

Noże

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie zastanawia stal D2 w Ganzo , jak to się ostrzy i czy ruda szybko się tym interesuje ? Te nowe modele zbierają dobre recenzje a korci mnie jeden do kolekcji ...

Mimo, że jest, to stal wysokonawęglona, to z korozjią w miarę sobie radzi, twardość dobra, ostrzyć ręcznie i unikać szlifierek.

Mnie zastanawia stal D2 w Ganzo , jak to się ostrzy i czy ruda szybko się tym interesuje ? Te nowe modele zbierają dobre recenzje a korci mnie jeden do kolekcji ...

Mam kilka Ganzo, rownież z D2. Lubię D2 mam w paru nożach i te chińskie dla mnie nie odbiegają jakościowo od Europejczyków.

W normalnym użytkowaniu nic się z nimi nie dzieje.  Szwagier jeden zniszczył, ale moczył go na łódce w bakiście oj długo. Rozleciało sie łożysko, ale nie pamietam, żeby ruda wzięła ostrze.

Jak Cię korci to nie walcz ze sobą. Będziesz zadowolony.

Edytowane przez Qh_

Stal D2*a tak na prawdę to K110)bohlera,lub nc11lv,bo D2 już mie ma.ale w ogólnej nazwie/opisie jest D2

Kupuj śmiało,ganzo dosyć poprawnie ją obrabia,to nigdy nie była Stal nierdzewna,ma 12% chromu,nierdzewność w stalach nozowych zaczyna się od 14% chromu, więc żeby (d2) zardzewiała musisz być dobrym niedbaluchem.A to nawet nie będzie rdza,w potocznym znaczeniu,tylko pojedyncze malutkie kropki,jak być nakłuł igłą,tzw korozja między krystaliczna.

Sorry za taki referat,ale bierz śmiało.

• Like 3

Chinczyki są w dwóch wersjach, D2 robione w Chinach i tak ma Ganzo, i K110 ale to już w droższych wersjach niektórych chińskich firm.

Ale jak mówiłem zwykły śmiertelnik jak ja różnicy nie zauważa. A np już 154cm albo 440C z różnych hut to jak rożne stale i to widzę/czuję.

Coś czuję przez skórę, przez Was, że narasta we mnie potrzeba sprawdzenia jakiegoś nowego noża. I będzie to jakiś lepszy Chińczyk na bank.

Edytowane przez Qh_

Ten Sytools Beast na foto wygląda dobrze. Ja posiadam Ruixin Pro od Alego: https://pl.aliexpress.com/item/1005004929953345.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.167.76f01c24BPh1pL&gatewayAdapt=glo2pol

i tą również mogę polecić. Ostrzy się szybko, precyzyjnie i przyjemnie, bez problemu przywraca krawędź tnącą i ostrość do fabrycznych, a nawet znacznie lepiej (zależy od marki noża :)) Diament 2500 od tego sprzedawcy robi już KT na lustro.

Równocześnie chciałby zauważyć, że tego typu ostrzałki średnio się nadają do szybkiego podostrzania. A to dlatego, że chociaż ostrzą szybko, to przed ostrzeniem trzeba ją zamontować, ustawić kąt, przygotować diamenty itp.

Ostrzę na niej kuchenniaki raz na klika miesięcy, a w międzyczasie w razie potrzeby podostrzam podręcznym musakiem ceramicznym. Taki układ się sprawdza bardzo dobrze, mogę to powiedzieć po latach testowania różnych sposobów i systemów ostrzenia.

• Like 1

Mam Lansky z prętami ceramicznymi. Fajna, chociaż przy mocno stępionych nożach trzeba sporo się narobić. Na diamentach pewnie jest z dwa razy szybciej ale tutaj cena jest już zbliżona do zestawów wymienionych wcześniej, które dają dużo więcej możliwości, takich jak wybór kątów czy gradacji i rodzajów materiałów ostrzących.

Kupiłem na Jb. używkę od Lansky z ceremiką i diamentami. Może i troszkę zjechana ale wciąż robi robotę, od 2020r????

https://photos.app.goo.gl/FsDc8QmfjaF5eJ4a7

Edytowane przez popper

Pręty sa super do szybkiego ostrzenia. Przy dobrych stalach bez diamentu albo śpieków zginiesz a zniszczonym twardym nożem zniszczysz „kamienne” pręty.

Tez trzeba mieć trochę wprawy.

Ja mam Spyderco i 3 komplety prętów, diament, (brązowe i białe były w komplecie)

Ja raczej używam noży które łatwo naostrzyć (chyba)

Morki, vicki, w kuchni jakiś Fiskars czy Gerlach

Nic wyszukanego, od biedy można podostrzyć na stalowym pręcie

Choć kusi mnie jakiś kieszonkowy składak, ale też raczej bez szaleńst cenowych więc i stał pewnie będzie "przyjazna" ostrzeniu

To jest Lansky z prętami cermaicznymi. Jest ok ale jeśli chcesz coś prostego i równocześnie pozwlajacego na szybkie ostrzenie to chyba jednak warto dopłacić do wersji z prętami diamentowymi.

Albo dokupić dwie ostrzałki prętowe do haczyków i kotwiczek w lidlu (jak się pojawią) lub nawet z jaxona za mały pieniądz. Szukaj tych okrągło-płaskich, nie w kształcie klina.

Owijasz dół trochę taśmą izolacyjną, żeby zaklinowała się w otworach i … śmigasz stępione ostrza aż miło. Później poprawiasz tylko na ceramice.

Edytowane przez Kokosz

Albo dokupić dwie ostrzałki prętowe do haczyków i kotwiczek w lidlu (jak się pojawią) lub nawet z jaxona za mały pieniądz. Szukaj tych okrągło-płaskich, nie w kształcie klina.

Owijasz dół trochę taśmą izolacyjną, żeby zaklinowała się w otworach i … śmigasz stępione ostrza aż miło. Później poprawiasz tylko na ceramice.

Tak wiem, przerabiałem już to :)

Czy ja wiem? Niby długością zbliżone, robocza jest jednak dość krótka.... Ale, dla chcącego....

https://photos.app.goo.gl/TnTTKabzPCTC1xGz8

Miały być u mnie „na chwilę”, do czasu dokupienia tych diamentów z Lansky-ego. A są już zdecydowanie dłużej. I spełniają swoje zadanie. A, że długość robocza krótsza? Przyzwyczaiłem się ????

• Like 1