Skocz do zawartości

Noże

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Podroby Benchmade czy Kershaw za 30-40 pln to ja bym nie liczył na s30v jak jest w opisie. A skoro opis oszukany to moze być wszystko.

No i trochę nie rozumiem … ja wole dać trochę więcej i to za chińskiego chińczyka a nie podróbkę. Wolę Ganzo albo Ruike …

Moze trochę słabe porównanie, ale to jak sztuczne cycki, niby ładne ale weź to do ręki …  ;)

• Like 1

Zamówiłem sobie , wyniesie mnie śmieszne 15,49 ????. Zobaczymy ... nie lubię podróbek , ale dla zabawy czemu nie...

Można znać magiczną sztuczkę? Kolega wkleił link w którym cena jest sporo wyższa. To jak można ją tak zbić? Podpytuje bo zakładam że sztuczkę można też zastosować do innych przedmiotow

Jeśli rzeczywiście okaże się takim chłamem to nie żal będzie zgubić na rybach. Co prawda batonować nim nie zamierzam, mam do tego lepszy sprzęt, ale myślę, że linkę przetnie jakby co i patyka na ognisko zaostrzy.

Jest tyle fajnych skośnych nożyków wartych swojej ceny, a wy tu jakąs podrobe promujecie ... ehhh. Kupileś, cieszysz sie, fajny jest

- zachowaj to dla siebie. Bo co bys o tym nozu wspaniałego nie napisał to zawsze będzie średniej jakości podjebany projekt ... niestety. Dlaczego nikt sie nie chwali podrobkami nike?

• Like 4

Specem nie jestem, od lat uzywam jednego foldera a rynek się zmienia i co jakis czas pojawiaja sie ciekawe propozycje. Na forum knives zagladam juz sporadycznie bo źle to na mnie działalo (chcialem je wszystkie :) wiec dokladnych modeli ci nie polecę. Jakbym mial wskazać manufaktury to popatrz na ruike civivi może real steel ... zagladnij na knives.pl tam kiedys nawet byl dedykowany chinczykom wątek ...sorry wiecej nie pomoge

Chyba wszystkie Ganzo powyżej kwoty 50 zł są warte ceny . Z tego co się zorientowałem modele z D2 to w większości kapitalny sprzęt w cenie około 100 zł do wzięcia . Wiem , że Sławek :D mnie już na ogniu w piekle osobiście obracać będzie za to co powiem , ale chyba jesteśmy świadkami sytuacji kiedy to Made in China powoli zaczyna być gwarancją solidności i jakości, przynajmniej w niższej i średniej półce cenowej. Czy mi się to podoba ? Mam mieszane uczucia, ale jak patrzę na cenę takiej zabawki jak oryginalny Benchmade Bugout to rozumiem chętnych na zakup podróbki , sam prawie się skusiłem dla zabawy.Oryginalna Sebenza ? Ponad 2000 zł za nożyk ? Mamy przepis na sukces Landa ... można by tak mnożyć przykłady.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 2

Mam jednego Benchmade, bardzo go lubię. Model w którym można było wybrać kształt ostrza i materiał okładzin. Ma zajebiste s90v back lock jak lubię i w ogóle jest zajebisty. Nie chcę pamietać ile za niego dałem. Mam Cold steele, Spyderco, lathermany itd.

Niestety bardzo poważnie musze powiedzieć, ze jakość Ruike i nawet Ganzo w D2 jest lepsza. W sensie jakości wykonania, trzymania luzów itp. Materiały rożnie bywa w obie strony.

Z tych co mam, to się chyba jakościowo jeszcze broni Kershaw leek (ten konkretny model) i Böcker Plus. Poza tym Chińczycy rządzą i to za jaką kasę …

• Like 1

Sporo markowych noży jest robiona w chinach. Ja tu nie do jakosci se doczepilem bo tu trzeba przyznac sporo sie zmieniło na plus ale do samego faktu promowania podrobek. Mam paramilytary 2 od lat i kilka razy byla juz zestawiana z nożami kolegow którzy "oszukali system" - za kazdym razem wspólnie stwierdzalismy ze podrobka nie ma nawet podejscia - wygladaja podobnie ale to nie te same noże. Co do stali ... tu sie nie odniose bo nie wiem. Ale jak ktos za 10 dolarow sprzedaje nóz z wyjebolitu to wg mnie cos tu jest nie tak. Wokół D2 tez nie ma co magii robić, ot zwykla stal (z tego co pamietam tez raczej z tych tanszych).

Edytowane przez hanz
  • Like 2

Odnoszę wrażenie (również spoglądając w lustro), że większość użytkowników z nożową zajawką do zbieractwa, nie jest w stanie w codziennym użytkowaniu odczuć różnicy między oryginałem , a podróbką. Jestem posiadaczem lewego Rat'a (zrobionym w konia na Allegro) i nie wierzę, żeby oryginał robił różnicę, jeśli chodzi o moje oczekiwania. Jest grupa, która pasjonuje się doprowadzaniem noży do postaci kupki śmieci, przy jednoczesnym udowadnianiu, że oryginał wytrzymał godzinę dłużej. Nie traktuję ich poważnie. Nóż ma ciąć bezproblemowo i być na tyle ostry, by pamiętać żeby nie udydolić sobie palucha. Myślę, że te kryteria spełniają Benchmade'y ze sklepu i z Ali. To, że Chińczycy zalewają świat podróbkami, to tak naprawdę problem firm, które wcześniej ze skąpstwa przeniosły tam swoją produkcję. To także problem świata zachodniego, który pokazuje swoją bezradność w instytucjonalnym ukróceniu piractwa.

• Like 5

Chyba wszystkie Ganzo powyżej kwoty 50 zł są warte ceny . Z tego co się zorientowałem modele z D2 to w większości kapitalny sprzęt w cenie około 100 zł do wzięcia . Wiem , że Sławek :D mnie już na ogniu w piekle osobiście obracać będzie za to co powiem , ale chyba jesteśmy świadkami sytuacji kiedy to Made in China powoli zaczyna być gwarancją solidności i jakości, przynajmniej w niższej i średniej półce cenowej. Czy mi się to podoba ? Mam mieszane uczucia, ale jak patrzę na cenę takiej zabawki jak oryginalny Benchmade Bugout to rozumiem chętnych na zakup podróbki , sam prawie się skusiłem dla zabawy.Oryginalna Sebenza ? Ponad 2000 zł za nożyk ? Mamy przepis na sukces Landa ... można by tak mnożyć przykłady.

Od lat handlujemy Ganzo i nie słychać narzekania klientów. Jak za kilkadziesiąt złociszy, to przyzwoite narzedzia do użytkowania nad wodą. Nie trzeba nadmiernie uważać na nie, bo kosztują grosze i nawet gdy się zgubi, to za cenę butelki dobrej wódki można nabyć następny.

• Like 1