Skocz do zawartości

Noże

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobry nożyk przy tej kasie.

No właśnie tak jak Mora ;)

Jest tyle różnych wersji otwierania i każdy szuka czegoś innego . Każdy ma też inny charakter - jeden w bibliotece czyta książki inny w dresie lata po mieście z kijem .

Ja wymyślę na poczekaniu z dziesięć sytuacji kiedy muszę szybko otworzyć nóż jedną ręką nie mając w drugiej zająca.

Edytowane przez Szymon82

Taaa , najlepiej kupić Opinela :D

Wyczytałem ironię między wierszami ;)

W wędkarskiej kieszeni nadal został Opinel 10tka w wersji Carbon (mimo, że czasem muszę nim jebnąć o kamień, żeby się otworzył), w kieszeni "na co dzień" noszę Belugę Mini, bądź Civivi Elementum. Z nudów klikam Belugą w normalnym wymiarze. Pertified Fish Warior czeka na lepsze czasy. Twoje noże średnio mnie ekscytują. Ale, że rozumiem jak gusta mogą być skrajne różne, to nie neguję... zbyt mocno, :)

Edyta jeszcze podpowiada, żebybm Ci powiedział pewną historię.

Moją kolekcję Opineli ochoczo sobie wygotowałem w oleju lnianym, potraktowałem brutalnie ogniem, papierem ściernym, wiertłami, oksydą.  Każdy z nich jest jedyny i niepowtrrzalny. Zrób to ze swoją kolekcją!

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 1

No właśnie gusta są różne - sam przyznam, że czasem niepotrzebnie zabieram głos i może warto uderzyć się w pierś - mogę przemilczeć pewne sprawy i się nie odzywać, ale tutaj sami swoi i mam nadzieję że nikt się na nikogo nie obraża :)

Jakieś zabawy w indywidualny wygląd mnie nie ekscytują , ale uczciwie przyznam , że Beluga Mini już tak :) ale to jak z wędkami potrzebna była refleksa - po co mi to ... już teraz mam noży, które starczą do końca życia a kolekcjonowanie mnie nie bawi . Mam noże na ryby, do miasta , na biwak do do pracy , do zimowej kurtki i do letnich spodenek - wystarczy na ten rok ;) :D

Edytowane przez Szymon82

Jakieś zabawy w indywidualny wygląd mnie nie ekscytują , ale uczciwie przyznam , że Beluga Mini już tak :) *

ale to jak z wędkami potrzebna była refleksa - po co mi to ... już teraz mam noży, które starczą do końca życia ... **

*chcesz customizować Belugę?

** jeszcze Ci wypomnę ;)

*** pisałeś coś o Morze, zważ że rozmowa była o składaku.

Edytowane przez Koincydencja

Dobry , planuje zakup noża , taki w kieszeń i na ryby i na grzyby. Na codzień korzystam z multitoola z ostrzem ze stali 154cm , wszystko ok ale czasami brakuje mi dlugości ostrza, nie znam się kompletnie a szukając znalazłem o taki w dobrej cenie Ruike M126-TZ. Ostrze z multitoola dobrze trzyma ostrość i tak się zastanawiam nad nożem z tego samego materialu. Warto iść w tą marke ?

Obie stale będą raczej "na wyrost". Podobnie jak wszystkie powyżej 440C czy D2 w tego typu nożach.
Natomiast nie wiem, czy typ blokady i metalowe okładziny są optymalnym rozwiązaniem na grzyby, ryby, czyli czasem mokro, ślisko, czasem zimno i zgrabiałe ręce, czasem błoto, czasem piach....

Skłaniałbym się bardziej do okładzin z tworzywa i blokadzie np. axis.

Wlasnie na wyrost tak jak lubie , nigdy nie wiesz do czego moze sie nóż przydać :D . Bardziej się boje o ten mechanizm skladający ostrze , ( jakieś łożysko?) woda, wilgoć i piach to nic dobrego na pewno , metalowe okladziny mi pasują , mam duże dlonie a noż jest dość smukły wiec nie bedzie mi to przeszkadzało. No nic , zamowilem ostatecznie m126-tz , wszystko wyjdzie z czasem.

• Like 1

Dobry , planuje zakup noża , taki w kieszeń i na ryby i na grzyby. Na codzień korzystam z multitoola z ostrzem ze stali 154cm , wszystko ok ale czasami brakuje mi dlugości ostrza, nie znam się kompletnie a szukając znalazłem o taki w dobrej cenie Ruike M126-TZ. Ostrze z multitoola dobrze trzyma ostrość i tak się zastanawiam nad nożem z tego samego materialu. Warto iść w tą marke ?

Nie chce mi sie sprawdzać modelu … ach te numery …

Ale Ruike robi B. Dobre noże. A w tej cenie wręcz świetne. Mam kilka, używam, lubię, katuję.

Nie chce mi sie sprawdzać modelu … ach te numery …

Ale Ruike robi B. Dobre noże. A w tej cenie wręcz świetne. Mam kilka, używam, lubię, katuję.

smarujesz , konserwujesz jakos mechanizm zamykania ostrza? Nie moge znależc informacji na temat łozyska , jaki to material i czy nie łapie rdzy przy kontakcie z woda , wilgocia?

Nie. 
Jedynie jak zaleję jakimś sokiem i musze myć pod ciśnieniem to po wytrzepaniu wody uzupełniam oliwką do noży (ze ślizgowym łożyskiem). Nic im się nie dzieje. A naprawdę katuję te swoje nożyki.

Szwagier dał radę łożysku w Ganzo ale zostawił na pare miesięcy w bakiście w słonej wodzie - wiec bym tego nie traktował jako wyznacznik  :D

U mnie jedyne łożysko jakie raz stukało to w Boker Plusie. Ale coś musiało podejść bo po odkręceniu i ustawieniu przestało i na razie jest spokój.

Prędzej ten nóż zgubisz niż mu coś zrobisz  ;)

Tylko sobie wybrałeś śliski i strasznie drogi. Podobny w sandviku kupisz ponizej 200pln. W tej cenie co wkleiłeś to masz taki w sandviku i pertified fish’a z K110 do kompletu …

Tylko sobie wybrałeś śliski i strasznie drogi. Podobny w sandviku kupisz ponizej 200pln. W tej cenie co wkleiłeś to masz taki w sandviku i pertified fish’a z K110 do kompletu …[/quote

Ten akurat mi się spodobal :) dałem 3 stówki . Fajnie że te łożyska problemów nie sprawiają , bo podoba mi się to otwieranie :D . Zaopatrze się w jakąs oliwkę tylko , coś godnego polecenia?