Skocz do zawartości

Noże


Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Prawdziwa Mora to z weglowki albo z laminatu. Agresja cięcia nierdzewki jest taka se jak dla mnie troche za bardzo sie ślizga. Ale trudniejsza do uszkodzenia ( złamania, wyszczerbienia) - podobno.

Też tak uważam. Tylko węglówka wymaga więcej uwagi, no i ten zapach stali, który do najprzyjemniejszych nie należy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako nożowy "nob" potrafiący co nieco naostrzyć nóż "nie na oko" i będący fanem Opineli, proszę o komentarz, czym Was Mory zafascynowały. Bo moje skromne doświadczenia z Sandvikiem 12C27, czterech liter nie urywają. Dla mnie to ot taka stal, trochę za "miętka".

Mówimy o nożu za ok. 50 zł, nie ma prawa dupy urwać, ale też można coś kupić za 50 zł i wyżucić z wielu powodów po dniu użytkowania.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Autor noża pochodzi z Ukrainy, ma swojego fanpage, link poniżej :)

Stosunek cena/jakość jest top. Gorzej z dostępnością. Jedyną opcją nabycia jest znalezienie kogoś kto nam taki nóż przewiezie przez granicę, a następnie do nas wyśle. Wysyłka z terenu Ukrainy jest nielegalna ze względu na obostrzenia dotyczące broni białej. Przewozić można normalnie.

 

https://www.facebook.com/share/19Gxo1Y9Ki/

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

A możecie polecić coś do ostrzenia noży? Zastanawiałem się nad takim zestawem :

https://allegro.pl/oferta/profesjonalna-ostrzalka-do-nozy-oselka-4-kamienie-15959416243

Regularnie ostrze nożyki podobnym ustrojstwem,pod nazwą ruxin pro, i do "scyzoryków" i ostrzenia raz w miesiącu jest ok,ale szybko kamienie się ścierają, wręcz w oczach.. dlatego dobrze kupić diamentowe ostrzałki zamiast kamieni..do ostrzenia codziennego noży kuchennych nie polecam ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może i skuteczny ten system (Ruixin) lecz dla mnie zbyt "wypasiony".  Wygląda na to, że warto zbierać większą liczbę ostrzy i wówczas, rozstawiać go i brać się do dzieła.

Zwykle (u mnie) jest tak, że potrzebuję "podciągnąć jedno- dwa ostrza. Tutaj sprawdza się Lanski, z prętami ceramicznymi i diamentowymi. 

Tylko troszkę wprawy.

Edytowane przez popper
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 cm ostrego, paragony tnie jak wściekły.

attachicon.gif n1.jpg

 

 

Też mam Ruixin pro i ostrzę na niej głównie kuchenne, ale raczej raz w miesiącu, aż tak szybko się nie tępią. Bardzo jestem z niej zadowolony

Fajna ostrzałka. Można bardzo precyzyjnie ustawić kąt ostrzenia. No właśnie Kamilu ustawiasz, czy nie? Bo to też zajmuje trochę czasu. Osobiście zacząłem ostrzyć ręcznie na ostrzałce diamentowej. Dużo jeszcze muszę ćwiczyć, ale i tak jestem zadowolony.

 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A możecie polecić coś do ostrzenia noży? Zastanawiałem się nad takim zestawem :

https://allegro.pl/oferta/profesjonalna-ostrzalka-do-nozy-oselka-4-kamienie-15959416243

kiepski pomysł - kup takie z imadełkiem przykręcanym do blatu zamiast podstawki, będzie znacznie wygodniejsze... 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Fajna ostrzałka. Można bardzo precyzyjnie ustawić kąt ostrzenia. No właśnie Kamilu ustawiasz, czy nie? Bo to też zajmuje trochę czasu. Osobiście zacząłem ostrzyć ręcznie na ostrzałce diamentowej. Dużo jeszcze muszę ćwiczyć, ale i tak jestem zadowolony.

 

 

Tak, zmieniam kąt, na kuchenne mam zrobiony rowek na pręcie, żebym mnie musiał mierzyć tylko od razu wiem, gdzie przykręcić. A foldery i wszystkie inne koziki to różnie

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie miałem nic ostrzejszego po wyjęciu z pudełka...przecina włos w powietrzu jak japońska katana ????

 

Znakomita relacja ceny do jakości.

 

Terakazu Takamura santoku - stal proszkowa R2. Bardzo dobrze wyszlifowany,micro bevle na KT i super zbalansowany.

post-54789-0-29066000-1740227393_thumb.jpg

Edytowane przez sslonio
  • Like 3
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...