hudy76 Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Prawdziwa Mora to z weglowki albo z laminatu. Agresja cięcia nierdzewki jest taka se jak dla mnie troche za bardzo sie ślizga. Ale trudniejsza do uszkodzenia ( złamania, wyszczerbienia) - podobno.Też tak uważam. Tylko węglówka wymaga więcej uwagi, no i ten zapach stali, który do najprzyjemniejszych nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia Jako nożowy "nob" potrafiący co nieco naostrzyć nóż "nie na oko" i będący fanem Opineli, proszę o komentarz, czym Was Mory zafascynowały. Bo moje skromne doświadczenia z Sandvikiem 12C27, czterech liter nie urywają. Dla mnie to ot taka stal, trochę za "miętka".Mówimy o nożu za ok. 50 zł, nie ma prawa dupy urwać, ale też można coś kupić za 50 zł i wyżucić z wielu powodów po dniu użytkowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) Mówimy o nożu za ok. 50 zł, nie ma prawa dupy urwać, ale też można coś kupić za 50 zł i wyżucić z wielu powodów po dniu użytkowania.Nie wspomnę już o wyRZuceniu...wtedy już nigdy nic nie utnie ;-) Edytowane 21 Stycznia przez russian80 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia Towarzysz wszystkich pieszych wędrówek, wreszcie udało się znaleźć czas na małą sesję 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia Towarzysz wszystkich pieszych wędrówek, wreszcie udało się znaleźć czas na małą sesję IMG_20250125_135417.jpg IMG_20250125_130246.jpgŁadny- kto wykonał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia Autor noża pochodzi z Ukrainy, ma swojego fanpage, link poniżej Stosunek cena/jakość jest top. Gorzej z dostępnością. Jedyną opcją nabycia jest znalezienie kogoś kto nam taki nóż przewiezie przez granicę, a następnie do nas wyśle. Wysyłka z terenu Ukrainy jest nielegalna ze względu na obostrzenia dotyczące broni białej. Przewozić można normalnie. https://www.facebook.com/share/19Gxo1Y9Ki/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 22 cm ostrego, paragony tnie jak wściekły. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut1982 Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego A możecie polecić coś do ostrzenia noży? Zastanawiałem się nad takim zestawem :https://allegro.pl/oferta/profesjonalna-ostrzalka-do-nozy-oselka-4-kamienie-15959416243 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Do noży kuchennych używam poniższego kamienia i jestem bardzo zadowolony. Jedyne o czym trzeba pamiętać to żeby ostrzyć na mokro. https://allegro.pl/oferta/ishimura-kamien-do-ostrzenia-oselka-japonska-dwustronna-1000-3000-14526221216#productReviews Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego A możecie polecić coś do ostrzenia noży? Zastanawiałem się nad takim zestawem :https://allegro.pl/oferta/profesjonalna-ostrzalka-do-nozy-oselka-4-kamienie-15959416243Regularnie ostrze nożyki podobnym ustrojstwem,pod nazwą ruxin pro, i do "scyzoryków" i ostrzenia raz w miesiącu jest ok,ale szybko kamienie się ścierają, wręcz w oczach.. dlatego dobrze kupić diamentowe ostrzałki zamiast kamieni..do ostrzenia codziennego noży kuchennych nie polecam .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Tematy dotyczący ostrzenia noży...https://jerkbait.pl/topic/87000-ostrzenie-no%C5%BCay/page-2?hl=%2Bostrzenie+%2Bno%C5%BCy#entry2140768 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Też mam Ruixin pro i ostrzę na niej głównie kuchenne, ale raczej raz w miesiącu, aż tak szybko się nie tępią. Bardzo jestem z niej zadowolony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego (edytowane) Może i skuteczny ten system (Ruixin) lecz dla mnie zbyt "wypasiony". Wygląda na to, że warto zbierać większą liczbę ostrzy i wówczas, rozstawiać go i brać się do dzieła.Zwykle (u mnie) jest tak, że potrzebuję "podciągnąć jedno- dwa ostrza. Tutaj sprawdza się Lanski, z prętami ceramicznymi i diamentowymi. Tylko troszkę wprawy. Edytowane 14 Lutego przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Rozstawienie to tak naprawdę przykręcenie podstawy do blatu i wkręcenie w nią pręta, więc pół minuty roboty, ale w moim przypadku dokładnie tak jest, jak już lecę to kilkanaście noży na raz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 22 cm ostrego, paragony tnie jak wściekły. n1.jpg Też mam Ruixin pro i ostrzę na niej głównie kuchenne, ale raczej raz w miesiącu, aż tak szybko się nie tępią. Bardzo jestem z niej zadowolonyFajna ostrzałka. Można bardzo precyzyjnie ustawić kąt ostrzenia. No właśnie Kamilu ustawiasz, czy nie? Bo to też zajmuje trochę czasu. Osobiście zacząłem ostrzyć ręcznie na ostrzałce diamentowej. Dużo jeszcze muszę ćwiczyć, ale i tak jestem zadowolony. https://youtu.be/T7uK2TNdluA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego A możecie polecić coś do ostrzenia noży? Zastanawiałem się nad takim zestawem :https://allegro.pl/oferta/profesjonalna-ostrzalka-do-nozy-oselka-4-kamienie-15959416243kiepski pomysł - kup takie z imadełkiem przykręcanym do blatu zamiast podstawki, będzie znacznie wygodniejsze... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Fajna ostrzałka. Można bardzo precyzyjnie ustawić kąt ostrzenia. No właśnie Kamilu ustawiasz, czy nie? Bo to też zajmuje trochę czasu. Osobiście zacząłem ostrzyć ręcznie na ostrzałce diamentowej. Dużo jeszcze muszę ćwiczyć, ale i tak jestem zadowolony. https://youtu.be/T7uK2TNdluA Tak, zmieniam kąt, na kuchenne mam zrobiony rowek na pręcie, żebym mnie musiał mierzyć tylko od razu wiem, gdzie przykręcić. A foldery i wszystkie inne koziki to różnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Z cyklu, chwalę się???? Kolejny nożyk w kolekcji.Stali nc11lv (d2) 4mm, 59 hrc.Długość 248mm, ostrego 128mm, wysokość 33mm, szlif pełny,Na rękojeści orzech amerykański.Waga 188ghttps://photos.app.goo.gl/6wEAaqzCoZ4VhyjC6 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Z cyklu, chwalę się Kolejny nożyk w kolekcji.Stali nc11lv (d2) 4mm, 59 hrc.Długość 248mm, ostrego 128mm, wysokość 33mm, szlif pełny,Na rękojeści orzech amerykański.Waga 188ghttps://photos.app.goo.gl/6wEAaqzCoZ4VhyjC6Kto jest twórcą tak zacnego Kozika?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego (edytowane) https://www.facebook.com/share/18gnvisQ5k/ Edytowane 21 Lutego przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Małe ustrojstwo, ale jak skutecznie weryfikuje umiejętności ostrzącego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Fajne! Gdzie tego szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego (edytowane) Nigdy nie miałem nic ostrzejszego po wyjęciu z pudełka...przecina włos w powietrzu jak japońska katana ???? Znakomita relacja ceny do jakości. Terakazu Takamura santoku - stal proszkowa R2. Bardzo dobrze wyszlifowany,micro bevle na KT i super zbalansowany. Edytowane 22 Lutego przez sslonio 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaonbis Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego Jeśli można wiedzieć, ile kosztował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego Niecałe 700 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.