Skocz do zawartości

Noże

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Do kuchni. Nie żadne cudo ale bywa, że komuś wystarcza nóż, który nieźle trzyma ostrość a podostrzony tnie, bez większych zastrzeżeń.

Ja tak mam i powiem tak.

Bije nożyk firskasa na głowę a kosztuje 1/3 ceny.

Polecam

https://photos.app.goo.gl/E7JTMtbWurBi27ct6

Edytowane przez popper
  • Like 3

Mnie kusi Global G-2,  w recenzjach allegro ma ocenę 5,0/5,0, przy czym ocen jest ponad 200, a to nieczęsto się zdarza  :ph34r:

Jego rękojeść wypełniona jest piaskiem, który przemieszcza się podczas ruchu dłoni, co

gwarantuje doskonałe wyważenie - tak przynajmniej tak piszą  :lol:

post-56524-0-74837700-1741020968_thumb.png

Mnie kusi Global G-2,  w recenzjach allegro ma ocenę 5,0/5,0, przy czym ocen jest ponad 200, a to nieczęsto się zdarza  :ph34r:

Jego rękojeść wypełniona jest piaskiem, który przemieszcza się podczas ruchu dłoni, co

gwarantuje doskonałe wyważenie - tak przynajmniej tak piszą  :lol:

attachicon.gif ss.png

Pamiętam n lat temu, na obozie harcerskim też obowiązywała teoria o piasku w nożach do rzucania :) , mało tego najlepsze i najdroższe egzemplarze miały wydrążoną rękojeść i w środku rtęć (!) - te z kolei nie wymagały żadnych umiejętności i zawsze leciały ostrzem do celu :) :) :)

• Like 1

Pamiętam n lat temu, na obozie harcerskim też obowiązywała teoria o piasku w nożach do rzucania :) , mało tego najlepsze i najdroższe egzemplarze miały wydrążoną rękojeść i w środku rtęć (!) - te z kolei nie wymagały żadnych umiejętności i zawsze leciały ostrzem do celu :) :) :)

Też mi się z nożami z rtęcią skojarzyło, ale chyba ta technologia jakoś nie przyjęła się nawet w najdroższych opcjach.  :)

Globala nigdy nie miałem w ręku, nawet nie zastanawiałem się nad tymi nożami ze względu na metalową rękojeść - zimne, twarde, śliskie. W tym modelu może dziurki dają lepszy chwyt, za to mogą być idealnym miejscem na gromadzenie się brudu. Natomiast jeśli ten design akurat się podoba i mycie szczoteczką rękojeści nie przeraża to pewnie na własny użytek się sprawdzi.

• Like 1

Z perspektywy kuchennego wyrobnika mogę powiedzieć, że z gównem gorszym, niż Global G-2, nie miałem do czynienia.

Tępi się od patrzenia na to, a ostrzenie to syzyfowa praca; w dodatku niewygodne w garści, a źle wyważone do "pinch-grip".

Hinduski stażysta u mnie w pracy otwierał takim puszki, i choć na głos musiałem to potępić, w duszy mu kibicowałem.

Z produktów z tej półki MAC oferuje znacznie więcej, ale nawet Mora Frosts bije Globala na głowę.

Oczywiście YMMV, jakkolwiek IDC  :D

Edytowane przez Marvin
  • Like 1

Dorzucę swoje dwa grosze :) Z tanich kuchenniaków dobre opinie ma santoku Tefal Ice Force. Ja sobie kupiłem santoku od alego ze stali 1.4116 (a najpewniej jej chińskiego odpowiednika) i chociaż to jeden z tańszych noży kuchennych jakie posiadam, to jednocześnie jeden z moich ulubionych i najczęściej używanych.

Hehehe ciemno się zrobiło, nudno, myślę obejrzę toto na zdjęciach.

- Ostrze nieosiowo gorzej niż w dzisiejszych chińczykach w których to się raczej nie zdarza. Ale to pewnie wyróżnik ruskiego rękodzieła. Ostrze ucieka na lewo ... no bo gdzie ma uciekać?

- Na ręcznie wypisanym certyfikacie napisane jak byk materiał : Tuman - nie wiem tylko czy dotyczy to rękojeści czy ... klienta?

• Like 1

Hehehe ciemno się zrobiło, nudno, myślę obejrzę toto na zdjęciach.

- Ostrze nieosiowo gorzej niż w dzisiejszych chińczykach w których to się raczej nie zdarza. Ale to pewnie wyróżnik ruskiego rękodzieła. Ostrze ucieka na lewo ... no bo gdzie ma uciekać?

- Na ręcznie wypisanym certyfikacie napisane jak byk materiał : Tuman - nie wiem tylko czy dotyczy to rękojeści czy ... klienta?

w tym przypadku ewidentnie ten napis dotyczy tego co o ogląda zdjecia po ciemku.

sprawdz moze wiecej znajdziesz uciekajacych ostrzy,bo ja za cholerę nic takiego nie widze,a kilka lat ich obserwuje.

Tytan,timascus,kamienie szlachetne,stale najlepszej jakosci,i niesamowita perfekcja wykonania....ale taa ruskie-duzo kasy kosztuje

Łeee to krzywe,zle spasowane i w ogole doopa nie nóż,chinskie lepsze

https://www.instagram.com/cultrotech_knives/

https://www.instagram.com/zinchenko_valentin_cultrotech/

Edytowane przez Bury knives
  • Like 1

Chłopie żart. Ktoś chce wydać 13 koła wolno mu.

Co do braku osiowości, nie żart. Przyjrzyj się dokładnie zdjęciu. Zdjęcie jest zrobione pod kątem, żeby wyglądało ok. Ale widać że ostrze jest nieosiowo co już w sprzęcie za taką kasę jest ….

Chłopie żart. Ktoś chce wydać 13 koła wolno mu.

Co do braku osiowości, nie żart. Przyjrzyj się dokładnie zdjęciu. Zdjęcie jest zrobione pod kątem, żeby wyglądało ok. Ale widać że ostrze jest nieosiowo co już w sprzęcie za taką kasę jest ….

Chłopie  to jak piszesz w formie żartu to dodajesz-hehe,ikonke :D ..a tak na proste rozumowanie,w tej klasie materiałow,wykonczenia,za ta kasę,ty myslisz ze zrobili by taki błąd,

który jest najbardziej wychwytywany i zauwazalny czyli zwalone BP  (osiowość)??? no prosze cię. :rolleyes:

Nie mam drogich noży na ryby i pewnie nie będę miał. Czasami wystarczy małe potknięcie podczas brodzenia i noż w wodzie ... I o ile w takiej do kolan czy nawet połowy ud z małym uciągiem szanse na odnalezienie są to to w takiej od pasa w górę już raczej nie. Alle jak to już zostało wielokrotnie napisane każdemu według potrzeb ...

• Like 2