Skocz do zawartości

Noże


Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

bez urazy dla wszystkich nożowych fanatyków :)

 

Poszukuję dobrej i prostej w obsłudze ostrzałki do noży kuchennych takich jak Fiskars itp.

 

Może być ręczna, może być elektryczna. Grunt, żeby szybko i skutecznie naostrzyła kuchenniaki. Mam ręczną ostrzałkę Fiskarsa, ale jest w niej luz, który powoduje, że ostrze noża nie zawsze układa się we właściwy sposób podczas ostrzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygląda fajnie. Warto jednak zauważyć, że jak to często bywa w tego typu dalekowschodnich nożach, profil ostrza jest lekko zaokrąglony, co powoduje, że najefektowniej tnie się ruchem lekko kołyszącym. Jak ktoś korzystał wcześniej z typowych u nas prostych noży, to niekoniecznie będzie mu to pasować. Ja potrzebowałem trochę czasu aby się przyzwyczaić.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z samury polecam ten:
 

https://ostry-sklep.pl/samura-damascus-67-szef-kuchni-vg10

 

po przeniesieniu produkcji do Chin cena do wytrzymania. Tylko trzeba dbac żeby nie stępić bo naostrzyć to juz sie trzeba troche napocić. Fajna stal w damaście, cienkie ostrze europejski czyli symetryczny szlif. Spoko trzyma ostrość a ostry kroi jak głupi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem jednak trosze sceptycznie nastawiony do tej drugiej Samury. A to dlatego, że na aliexpress jest zatrzęsienie podobnych kuchenniaków (VG10, okładziny z "dmastu") z reguły za około połowę ceny Samury. Miałem kilka takich noży, kupowałem dla siebie jak i na prezenty. Jeśli miałbym kupować chińskiego kuchenniaka za >300 zł, to szukałbym czegoś z ich stali proszkowej 14Cr14MoVNb, różnica na jej korzyść podobno jest bardzo znacząca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podobno. Ja tę samurę mam i używam. Nie kupowałem na aliexpresie tylko w jakimś nożowym sklepie. Parę lat temu.

Stal ok, damast piękny i prawdziwy 300pln to już niedużo jak na taką stal i wykonanie.

Samura B. Podobna jest tez w aus 8 czyli odpowiedniku pomiędzy 440b i 440c i w wersji z aus 10 czyli tak troche lepiej niz 440c.

Ja polecam VG 10 bo tę mam i używam.

 

Mam w kuchni Parę noży. I polskie przyzwoite i fiskarsa i z aus 8 i niemiecki kuty i … ta samura wyróżnia się wyraźnie. A 300pln za taki kawał stali VG 10 w damaście to mało. Też nie wiadomo czego nie ma sie co spodziewać bo japoński nóż, z naprawdę dobrej stali i w Japonii wykonany to wydatek ponad 2 koła. Ale ja nie jestem kucharzem. Ten mi wystarcza.

Edytowane przez Qh_
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elastomery są super ale mają jedną wadę, nie można na nich kroić tego co wyciągamy z piekarnika czy zdejmujemy z patelni. Ja używam olejowanych desek bukowych, których wadą jest wysoka waga. 

 

attachicon.gif IMG_20250325_144529.jpg

Jak znasz kogoś w fabrykach mebli.... Na nockach powstają super dechy ;)

Edytowane przez Andru77
  • Like 2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A mnie się marzy jakaś większa z orzecha włoskiego. Materiał już mam wysuszony, tylko się zaparłem zrobić z klocków pionowych a to już trochę roboty wiec schnie dalej.

Mniejsze juz nawet zrobiłem. Zaolejowałem, piękne były. Przyszła synowa i … ojej jakie piękne, ja to bym sery na tym układała … No i nie dasz??? :D

 

Hikorową chyba mam, ciężka bo gruba fest, i się przekonałem do rowka wokół.

 

Kurna … właśnie sie jorgnąłem, ze półki dziś wycinałem do szafy, mogłem sobie orzechową małą strugnąć. A już wszystko pochowałem … szlag.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mnie się spodobały i sprawdzają się w kuchni, ja gotuję więc używam noży bardzo często. Ostatnio jem głównie mięso więc noże muszą być cały czas ostre i te tanie samury świetnie sobie radzą.

 

 

attachicon.gif IMG_20250324_144739.jpg

Kuba, jak ostrzysz Ruixinem, to nie zmienia Ci się krawędź tnąca przy czubku noża?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale tę aus8 czy VG 10?
 

Moja długo kroiła poziomo stojącego pomidora. Ale jak każdy nóż sie stępiła a ostrzenie to już drobne wyzwanie. Aus8 powinna być dużo łatwiejsza w obsłudze ale będzie sie tez szybciej tępić.

 

Ogolnie te Japonce czy tez chińczyki jakieś takie bardziej do ręki niż europejczyki. Choć mam jeden kuty niemiecki jakiś i go lubiłem to teraz jakoś mi nie leży juz. Ciężki taki toporny jakiś. Ostrość trzyma i fajnie dźwięczy ale już nie to.

 

A z nowinek petryfied fish’a ukruszylem czubek lekko, nie zniósł podważania jakiegoś metalu w szynie, ale sie nie wygiął. Czyli k110 krucha dość. Ale doostrzę i i tak pozostaje mój ulubiony.

Edytowane przez Qh_
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...