Wojtek B. Opublikowano 16 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca Cześć, bez urazy dla wszystkich nożowych fanatyków Poszukuję dobrej i prostej w obsłudze ostrzałki do noży kuchennych takich jak Fiskars itp. Może być ręczna, może być elektryczna. Grunt, żeby szybko i skutecznie naostrzyła kuchenniaki. Mam ręczną ostrzałkę Fiskarsa, ale jest w niej luz, który powoduje, że ostrze noża nie zawsze układa się we właściwy sposób podczas ostrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ask Opublikowano 16 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca Ja do amatorskiego ostrzenia nozy w kuchni od kilku lat używam takiej. Nie wiem czy dokładnie ten model ale wyglada identycznie wiec pewnie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 18 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca Żeby łatwo i skutecznie naostrzyć nóż warto zainwestować w Ruixin pro RX - 009 Kupiłem z ciekawości, najtańszy kuchenny nóż z japońskiej stali AUS-8. Przyznam, że to najlepiej wydane 86 złotych w tym roku. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 19 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca Wygląda fajnie. Warto jednak zauważyć, że jak to często bywa w tego typu dalekowschodnich nożach, profil ostrza jest lekko zaokrąglony, co powoduje, że najefektowniej tnie się ruchem lekko kołyszącym. Jak ktoś korzystał wcześniej z typowych u nas prostych noży, to niekoniecznie będzie mu to pasować. Ja potrzebowałem trochę czasu aby się przyzwyczaić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 19 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca Z samury polecam ten: https://ostry-sklep.pl/samura-damascus-67-szef-kuchni-vg10 po przeniesieniu produkcji do Chin cena do wytrzymania. Tylko trzeba dbac żeby nie stępić bo naostrzyć to juz sie trzeba troche napocić. Fajna stal w damaście, cienkie ostrze europejski czyli symetryczny szlif. Spoko trzyma ostrość a ostry kroi jak głupi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca Ja jestem jednak trosze sceptycznie nastawiony do tej drugiej Samury. A to dlatego, że na aliexpress jest zatrzęsienie podobnych kuchenniaków (VG10, okładziny z "dmastu") z reguły za około połowę ceny Samury. Miałem kilka takich noży, kupowałem dla siebie jak i na prezenty. Jeśli miałbym kupować chińskiego kuchenniaka za >300 zł, to szukałbym czegoś z ich stali proszkowej 14Cr14MoVNb, różnica na jej korzyść podobno jest bardzo znacząca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca (edytowane) Podobno. Ja tę samurę mam i używam. Nie kupowałem na aliexpresie tylko w jakimś nożowym sklepie. Parę lat temu.Stal ok, damast piękny i prawdziwy 300pln to już niedużo jak na taką stal i wykonanie.Samura B. Podobna jest tez w aus 8 czyli odpowiedniku pomiędzy 440b i 440c i w wersji z aus 10 czyli tak troche lepiej niz 440c.Ja polecam VG 10 bo tę mam i używam. Mam w kuchni Parę noży. I polskie przyzwoite i fiskarsa i z aus 8 i niemiecki kuty i … ta samura wyróżnia się wyraźnie. A 300pln za taki kawał stali VG 10 w damaście to mało. Też nie wiadomo czego nie ma sie co spodziewać bo japoński nóż, z naprawdę dobrej stali i w Japonii wykonany to wydatek ponad 2 koła. Ale ja nie jestem kucharzem. Ten mi wystarcza. Edytowane 20 Marca przez Qh_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 25 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca Mnie się spodobały i sprawdzają się w kuchni, ja gotuję więc używam noży bardzo często. Ostatnio jem głównie mięso więc noże muszą być cały czas ostre i te tanie samury świetnie sobie radzą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 25 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca Elegancko. Do mnie idzie ta Samurka 15 cm, niby dla małżonki ale faktycznie bardziej chodzi z zaspokojenie mojej ciekawości Też korzystam z listwy magnetycznej na noże w kuchni, super sprawa, a i ostrzałkę mam taką samą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 25 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca Koło starego Gerlacha bym tych wydumek nie położył. Od 79' wiecznie ostre.. ale mniej trendy Pogadamy za pół wieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 25 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca Noże są, ostrzałka jest, listwa magnetyczna również, teraz czas na dobrą deskę...???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 25 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca Elastomery są super ale mają jedną wadę, nie można na nich kroić tego co wyciągamy z piekarnika czy zdejmujemy z patelni. Ja używam olejowanych desek bukowych, których wadą jest wysoka waga. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 26 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca (edytowane) Elastomery są super ale mają jedną wadę, nie można na nich kroić tego co wyciągamy z piekarnika czy zdejmujemy z patelni. Ja używam olejowanych desek bukowych, których wadą jest wysoka waga. IMG_20250325_144529.jpgJak znasz kogoś w fabrykach mebli.... Na nockach powstają super dechy Edytowane 26 Marca przez Andru77 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 27 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca Ja mam dębową, też ciężka: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 27 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca Aż się prosi o olej ta deska albo jakieś inne smarowidło chyba mocno już przesuszona 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 27 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca A mnie się marzy jakaś większa z orzecha włoskiego. Materiał już mam wysuszony, tylko się zaparłem zrobić z klocków pionowych a to już trochę roboty wiec schnie dalej.Mniejsze juz nawet zrobiłem. Zaolejowałem, piękne były. Przyszła synowa i … ojej jakie piękne, ja to bym sery na tym układała … No i nie dasz??? Hikorową chyba mam, ciężka bo gruba fest, i się przekonałem do rowka wokół. Kurna … właśnie sie jorgnąłem, ze półki dziś wycinałem do szafy, mogłem sobie orzechową małą strugnąć. A już wszystko pochowałem … szlag. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 28 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca Rowek do okola .... już żadnej deski bez tego miał nie będę.Do krojenia wszystkiego co puszcza soki idealna sprawa.Sporadycznie żeby przez rowek się przelało i dzięki temu blat lub stół są czyste. Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 28 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca Mnie się spodobały i sprawdzają się w kuchni, ja gotuję więc używam noży bardzo często. Ostatnio jem głównie mięso więc noże muszą być cały czas ostre i te tanie samury świetnie sobie radzą. IMG_20250324_144739.jpgKuba, jak ostrzysz Ruixinem, to nie zmienia Ci się krawędź tnąca przy czubku noża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 29 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca Nie zmienia, w mojej opinii, super ostrzałka w swojej cenie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 29 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca I ja kupiłem tą samure- losie tak ostrego noża kuchennego nigdy nie miałem... polecam naprawdę super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 29 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca (edytowane) Ale tę aus8 czy VG 10? Moja długo kroiła poziomo stojącego pomidora. Ale jak każdy nóż sie stępiła a ostrzenie to już drobne wyzwanie. Aus8 powinna być dużo łatwiejsza w obsłudze ale będzie sie tez szybciej tępić. Ogolnie te Japonce czy tez chińczyki jakieś takie bardziej do ręki niż europejczyki. Choć mam jeden kuty niemiecki jakiś i go lubiłem to teraz jakoś mi nie leży juz. Ciężki taki toporny jakiś. Ostrość trzyma i fajnie dźwięczy ale już nie to. A z nowinek petryfied fish’a ukruszylem czubek lekko, nie zniósł podważania jakiegoś metalu w szynie, ale sie nie wygiął. Czyli k110 krucha dość. Ale doostrzę i i tak pozostaje mój ulubiony. Edytowane 29 Marca przez Qh_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russian80 Opublikowano 29 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca Ja zakupiłem aus8, nawet w ręku przyjemnie ten nożyk leży.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 29 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca (edytowane) . Edytowane 29 Marca przez Grzegorz B. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 29 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca Samura że względu na cieniutkie ostrze kroi fantastycznie. Równocześnie wydaje się przez to dość delikatna. Coś za coś. W każdym razie cieszę się, że trafiła na moją podręczną listwę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 15 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja Wyjazd do Szwajcarii zaliczony. A co warto tam kupić? ser, czekoladę i oczywiście scyzoryk 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.