Skocz do zawartości

Noże

Wędkarz87

Rekomendowane odpowiedzi

Żeby łatwo i skutecznie naostrzyć nóż warto zainwestować w Ruixin pro RX - 009

Kupiłem z ciekawości, najtańszy kuchenny nóż z japońskiej stali AUS-8. Przyznam, że to najlepiej wydane 86 złotych w tym roku. 

attachicon.gif IMG_20250318_195044.jpg

A z jakimi kamieniami sugerujesz zakup?

Zwykłe czy diamenty?

Jaka gradacja?

Używana będzie do kuchenniaków, scyzoryków i jakiś lżejszych wędkarskich i EDC.

Tak ze żadnego wyprowadzania krawędzi, zadnych zmian kątów czy obróbki batonów.

Wyjazd do Szwajcarii zaliczony. A co warto tam kupić? ser, czekoladę i oczywiście scyzoryk ;)

attachicon.gif IMG20250512202537.jpg

Przeżyłem kilka ciężkich dni. Ponieważ leciałem do Niemiec tylko z pokładówką … tydzień bez noża. No a że to koniec Niemiec lądowałem w Bazylei. Jak wracałem zbaraniałem. Do samolotu czasem ledwo przechodzi brelok Lathermanna a w Bazylei na lotnisku można sobie kupić do samolotu właśnie takie scyzoryki. Całkiem spore. Toż to kino. Swojego nie mogę zabrać na pokład, ale taki kupiony w strefie to już spoko. Dziur nie robi i w ogóle. Pierwszy raz leciałem ze Szwajcarii i pierwszy raz w życiu widziałem noże na lotnisku …

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

Panowie, robię zakupy w Japonii i mogę zakupić 5 ręcznie kutych japońskich noży z rdzeniem ze stali aogami: 120 mm, 150 mm, 180 mm i dwie deby mała 105mm, dużą zostawiam sobie. Nie są to dzieła sztuki, ale użytkowo sprawiają mnóstwo frajdy i mogą być zachętą do zainteresowania się japońskim rękodziełem. Są również bardzo wdzięcznym materiałem do nauki ręcznego ostrzenia na kamieniu. Tu moje nieśmiałe wyczyny::

https://www.youtube.com/watch?v=EoGnIcvUYU8 

Ostateczna cena za sztukę powinna wyjść poniżej 200 zł. Z racji, że przykładowa Samura Okinawa z AUS 8 kosztuje ok. 250 zł, to cena za te ręcznie kute japończyki wydaje się bardzo kusząca. 

Acha, to nie jest oferta, na której chcę zarobić, a jedynie ilością noży obniżyć koszt prowizji pośrednika, wysyłki wewnętrznej w Japonii i wysyłki do Polski.

Zdjęcia noży: post-55546-0-87783200-1748077590_thumb.jpgpost-55546-0-56268600-1748077604_thumb.jpgpost-55546-0-32055500-1748077616_thumb.jpgpost-55546-0-23274700-1748077628_thumb.jpg

Jeżeli Ktoś jest zainteresowany niech da znać.

• Like 2

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

W dniu dzisiejszym dotarł do mnie maluszek od sharg.pl

https://sharg.pl/product-pol-122937-Noz-skladany-Bestechman-Goodboy-Jr-Khaki-G10-Black-PVD-D2-by-Keanu-Alfaro-BMK10F.html

Zalety: lekki, niezła stal, mechanika ze wspomaganiem otwierania, łożyska, cena.

Polecam, do lekkich prac i jako EDC

Edytowane przez popper
  • Like 3

Petarda. Nieduże. Regulowany kąt (można dobrać do każdego noża). Prędkość ustawiana - nie grzeje ostrza.

Zaryte kuchenniaki niektóre, po 20 min wszystkie golą. A musiałem poprawiać katy.

Triangle liczy kąty od pionu. A toto od szlifu. W sumie mądrze. Robiąc wszystko na 40 kuchenniak prawie tyle ma, a im mocniejszy szlif to i kat ostrza się robi 45-50 czyli bardziej terenowy.

Samura oczywiście po 15 na stronę czyli 30, no pięknie. Lubię kamienie wodne ale jednak trzeba się otyrać i mokro wszędzie 

Z wad? Cena. Ale raz nie zawsze …

ac2870e75e40b.jpghttps://zapodaj.net/plik-ePaRhcHl0A

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

W dniu dzisiejszym dotarł do mnie maluszek od sharg.pl

https://sharg.pl/product-pol-122937-Noz-skladany-Bestechman-Goodboy-Jr-Khaki-G10-Black-PVD-D2-by-Keanu-Alfaro-BMK10F.html

Zalety: lekki, niezła stal, mechanika ze wspomaganiem otwierania, łożyska, cena.

Polecam, do lekkich prac i jako EDC

Do mnie też dotarł,załapałem się jeszcze na promkę...co by nie było,rodzinka się powiększa  :)

post-74225-0-01349700-1756831386_thumb.jpg

Edytowane przez Mundurowy
  • Like 1

Tyle, wie każdy miłośnik ostrych cięć

Teoretycznie, a tak naprawdę każdy się uczy całe życie.

Kiedyś dzwonił do mnie mocno zaniepokojony kolega (pasjonat  tuningu), mówiąc, że po nocnej ulewie tarcze hamulcowe zaszły mu rdzą, na co mu odpowiedziałem, że powinien się cieszy z dobrego zakupu.

Powinien wiedzieć, a nie wiedział...

Pozdrawiam 

Wiesz jak taki znawca tuningu może zamówił ceramiczne  :D wtedy rdza dziwi niezależnie od pogody …

A w temacie, no się nie oparłem i wjechał do mnie Ruike p801, no za 110pln grzech był nie kupić. Fajny nożyk. Pełny szlif. Na razie wylądował w szufladzie, oby komuś na prezent.

Po poprzednim zakupie mam pół szuflady golących noży na razie mam co nosić  ;)

Edytowane przez Qh_

Ten Ruike to wariat do cięcia i dobrze trzyma ostrość.

Ja też na Sharg ostatnio się skusiłem na fajny "scyzoryk" Kubey Bravo One - swoje waży, ale trzyma się go ideolo a do tego też mega ostry zawodnik , tym razem na AUS10 i to sporo tej stali tu jest ;) Generalnie to mój drugi Kubey, jakość bdb.

post-50934-0-77036100-1757409270_thumb.jpg

post-50934-0-68048400-1757409292_thumb.jpg

post-50934-0-22556600-1757409794_thumb.jpg

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1

Może ten film Ci coś podpowie (nie zdziwię się, że to jest ten sam kamień) :

lub 

Gdybym miał coś polecić od siebie, to warto zaopatrzyć się w https://www.amazon.pl/dp/B0F9Y73NXL?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title&th=1 . Tu też jest prowadnica.

Myślę, że jak doceniasz sprzęt wędkarski niekoniecznie z dolej półki, to i cena Cię nie zszokuje, tym bardziej, że to zakup (przy domowym zastosowaniu) na dłuuuuugi czas.

A jak interesują Cię kamienie typy splash&go to mam coś nieużywanego na sprzedaż.  ;)

Edytowane przez Koincydencja