eljotnes Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Witam jaką dokładność ma GPS w waszym echu / chodzi odnajdywanie konkretnej miejscówki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Humminbird 999 cxi antena AS GRP - 0,4 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Boczek322 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 (edytowane) jeżeli chcesz być dokładny to postaw marker na miejscówce ,dokładność urządzenia zależy od warunków pogodowych w dużej mierze. ale z reguły przyjmuje się margines błędu do ok3 m Edytowane 21 Kwietnia 2019 przez Boczek322 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2019 Marker z wyglądu przypominający granat , to może by dłużej postał , niestety tak jest . Sam zakupiłem mały gps i dopiero będę testował razem z echem , na sucho łąka błąd 4 m na wodzie łatwo przepłynąć taki punkt , aby tego uniknąć wymyśliłem napływając na miejsce rzucać marker łatwiej się zakotwiczyć widząc gdzie powinniśmy stanąć ,wiatr i moment nas przesunie może ktoś to wypraktykował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2019 Na pewno dokładniejsze są urządzenia z anteną zewnętrzną i wyższą częstotliwością odświeżania pozycji. Ręczniaki to tak pi razy oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Mam echo Raymarine Dragonfly-5 z GPS ,ale tam nie ma antenki zewnętrznej , nawet brak gniazda żeby taką podłączyć w tym roku dokupię mapę Navionics żeby lepiej trafiać do miejscówki , drugi GPS taki mały na grzyby to musi wystarczyć . Jak latem po pływam to napisze jak to się sprawdziło . Kol. Psulek podrzuć link do takiego GPS o którym napisałeś ,tylko żeby cena nie była wyższa od mojej łódki Lakefox 320 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Humminbird 999 cxi antena AS GRP - 0,4 mTak sie zastanawiam jak sie to testuje i jakos, niezaleznie od metody testowania, w to nie wierze Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tiur Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Tak sie zastanawiam jak sie to testuje i jakos, niezaleznie od metody testowania, w to nie wierze Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkZostawiasz marker na wodzie i znaczysz punkt. Odpływasz i wracasz na gps'ie. Co do wyniku 0.7m przemilczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Nawet jakies 0,4 metra sie pojawilo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tiur Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Sorki miało być 0.4 ale z przyzwyczajenia wpisałem 0.7????. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Raduński Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Witam.Jak się testuje to się zgłaszam.Proponuję położyć na parapecie w domu na piętrze lub jak możliwości pozwolą w miejscu o jak najlepszym sygnale gps różne urźądzenia zastosować opcję rejstrój ślad na 24h.U mnie ręczniak etrex 10 (żółtek) robi najmniej kilometrów w bez poruszania a jego ścieżka oscyluje w promieniu ok 20 m . Dajcie znać jak u Was to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 To jest 20 metrow a nie 40 cm. Takiej dokladnosci nie maja wojskowe odbiorniki gps bo nie da sie jej uzyskac. Bledy orbity, zegara, wplywy jonisfery itp itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Raduński Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zapomniałem o źródle nawigacja samochodowa Garmin Tomtom tel Samsung tel Aple i z tego co pamiętam Nokia też szału nie robiła.do żółtka mam sentyment.Chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Tak sie zastanawiam jak sie to testuje i jakos, niezaleznie od metody testowania, w to nie wierze Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkZapraszam na testy. Nawet geodeci dzisiaj mierzą z błędem pomiaru bodajże 0,1m a ich anteny są trochę większe niż wskazana przeze mnie antena AS GRP. Czynnikiem sprzyjającym mniejszym błędom pomiaru jest zawsze dobra pogoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kruz Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zapraszam na testy. Nawet geodeci dzisiaj mierzą z błędem pomiaru bodajże 0,1m a ich anteny są trochę większe niż wskazana przeze mnie antena AS GRP. Czynnikiem sprzyjającym mniejszym błędom pomiaru jest zawsze dobra pogoda.Lepiej nie zapraszaj bo przyjade z butelką albo kilkoma i bedziemy mierzyc .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Raduński Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Geodeci posiadają urządzenia pracujące oprucz glonas gps zarówno sieci komórkowe.Inna kasa.klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TTTom Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Obrazek poglądowy: I artykuł dla ciekawych na WiKi: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Pl:Sprawdzanie_dok%C5%82adno%C5%9Bci_urz%C4%85dzenia_GPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Tak, owszem - geodeci używają do tyczenia reperów gpsów.. ale zawsze - !zawsze! , weryfikuję te naniesienia zwykłą stalową taśmą.. a niwelacje banalną szlauchwagą..Ostatnio linię zabudowy dziabnęli mi na skos - dobrze że krawężniki były niedaleko.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Witko 1806 Opublikowano 3 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2019 Witam Kolegow posiadam recznego gps map 76 cs z czasow gdy amerykanski brat zniosl blokady dokladnosci i wszedl Was Engos a dokladnosc wzrosla do 3 -1 m. Wielokrotnie wracalem na ulubione pinki latem jak tez zima a dokladnosc byla 1m bo takie mam minimalne odczyty Bedonc kiedys na Sniezce tez zmiescil sie w bledzie wysokosci 1m Obecne gpsy napewno nie sa gorsze Kolega Kruz bardzo sceptycznie odnosi sie co do dokladnosci niewiem jaki model daje do porownania Ostatnio na ulicy rozmawialem z drogocami o ich gpsie o dokladnosci bylem zaskoczony nawet 05cm Patrzac na Kargula wrzne byly trzy palc . Kolega Paprykarz opisuje swoje echo...04m mysle ze to realne W zszlym roku nabylem helixa 10 i dokladnosc 04 to by bylo to Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin Plich Opublikowano 11 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2019 Odbiorniki profesjonalne (geodezyjne) licza pozycje z dwoch czestotliwosci L1 i L2. Do tego poprawki fazowe i osiaga sie dokladnosci ponizej 5cm.Amatorkie z korekta WAAS/EGNOS podaje sie dokladnosc 1m. Przestrzebam przed testowaniem na parapetach, ponieraz odcinamy polowe niebosklonu czyniac demonstracje nie reprezentatywna. PozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas 235 Opublikowano 1 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2021 Co zyskuje się dokupieniem tej anteny GPS ASGR 50? Rozumiem że występują 2 rodzaje anten i ta druga Humminbird AS GRP Precision GPS Antenna 408920-1 jest do silnika dziobowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 2 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 Chodziło ci prawdopodobnie o drugi typ z kompasem i sensorem kierunku 408400-1 czyli AS GRP HS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas 235 Opublikowano 2 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 Paprykarz, czyli jak nie używam dziobówki ani M360 to czy któraś z tych anten dodatkowych jest potrzebna?Jakiego bierzesz Solixa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 2 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 Czekam na nowego Solix 10 (może 12) i jak znajdę w dobrej cenie to kupię. Heding Sensor był potrzebny do właściwego ustawienia 360. A tak to antena przydaje się jeżeli potrzebujemy dokładną pozycję z okolic przetwornika. Dla mnie jest to istotne o tyle, że jak nurek ma zejść na dużą głębokość w mętnej wodzie to chciałbym go umieścić jak najbliżej celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 Czekam na nowego Solix 10 (może 12) i jak znajdę w dobrej cenie to kupię. Heding Sensor był potrzebny do właściwego ustawienia 360. A tak to antena przydaje się jeżeli potrzebujemy dokładną pozycję z okolic przetwornika. Dla mnie jest to istotne o tyle, że jak nurek ma zejść na dużą głębokość w mętnej wodzie to chciałbym go umieścić jak najbliżej celu.Krzysztof, udało się z ss3d czy odpuściłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 2 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 Próbuję cały czas kupić, ale cena poniżej $600 nie spadła nawet za używkę. Szukam, obserwuję licytuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
eljotnes
Witam jaką dokładność ma GPS w waszym echu / chodzi odnajdywanie konkretnej miejscówki/
28 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi