Skocz do zawartości

Tomy's Bait-Tomy Hand Made

Tomy

Rekomendowane odpowiedzi

No Panie Arku dzięki za paczuszkę.Kawał robala.Czarnobyl :) Mój kaliber na lato będą.Podoba mi się to!!

attachicon.gifP1080317.JPG

Serwus Tomek.

Arek i dla mnie sprawił miły prezent-niespodziankę.Stonka z tego samego miotu co Twoja i mały bonus,chyba jakiś Koszmarek D.Duszy :) .

9b962d1f48c3066em.jpg 9d42fdf0677fd635m.jpg

Oczywiście tylko do gabloty,nie będą łowione.

Pozdrawiam Tomi B) .

Teraz za szczury się trzeba brać.

attachicon.gifP1080341.JPG

Tomasz, czy tobędą dwie wersje?  sierść i golas?

Będzie jedna wersja owłosiona tfu!!!Nie no sierść będzie sztuczna imitacja Susła jak robić to po całości i musi wyjść the best.Zaintrygowały mnie te stery i robię takiego malucha z tym rozwiązaniem bo Kleksy mogą to wciągać.

Co najmniej 2-3gramy więcej a to już jest sporo przy takich gabarytach konstrukcji.No i działa ta pierdołka!!!Jedynie muszę zastosować balsę i spróbuje na Jaziach tego patentu zapożyczonego od szczurka :) .Boleniówkę to na 100% będę kombinował z takim sterem.Jak na teraz konstrukcja drga i ciągnie piękny bąbel za sobą.Na jaśki muszę ją nieco ożywić a na Bolki jak się uda powielić tą pracę w większym wobku będzie ok.

post-46714-0-89166900-1361483798_thumb.jpg

Edytowane przez Tomy

Serwus Tomek.

Arek i dla mnie sprawił miły prezent-niespodziankę.Stonka z tego samego miotu co Twoja i mały bonus,chyba jakiś Koszmarek D.Duszy :) .

9b962d1f48c3066em.jpg 9d42fdf0677fd635m.jpg

Oczywiście tylko do gabloty,nie będą łowione.

Pozdrawiam Tomi B) .

Tak to są pomysły Darka Duszy.

Zielony to tzw "Koszmarek" który Darek wymyślił w latach 90-tych,- doskonale łowił klenie na stojącej wodzie. Jedynym warunkiem powodzenia było niezamoczenie żyłki,- ech brały jak wściekłe :rolleyes:

Stonka- bo tak nazwał Darek tego drugiego jest już późniejszą wersją Kasztana,- oryginał był balsowy (nieco cięższy z wcięciem w dupie i brazowym grzbiecie w żółte kropy,- brzuch ten sam)ale nasz kolega Jacek Żurowski dał się namówić na zrobienie jej z piany i to jest właśnie efekt jego pracy.

Stonki miały różnej długości stery i tak te do łowienia na stojącej wodzie miały dłuższy a na płynącej krótszy ster, szerokość steru dobieraliśmy eksperymentalnie.

Praktycznie każda woda na której łowiliśmy klenie miała dostosowany do niej ster tak by stonka zamiatała bardzo intensywnie prowadzona w poprzek nurtu .

Bardzo miło wspominam ten czas gdy łowienie po 40-50 kleni w przedziale 30-50 cm w ciągu dnia nie było wielkim wyczynem,- ot po prostu brały bo były...

Tomy,- ten boleniowy popper, który przyszedł w parze ze stonka, to taka moja modyfikacja Darkowego "wieloryba" też do łowienia w poprzek nurtu,- też swoje już zlowił ;)

Zawsze kiedy patrzę na wynalazki z tamtych lat, miło wspominam te 10 lat wspólnej włóczęgi po całej Polsce i nie tylko, za rybami, za przygodami,- o czym można poczytać w np "Właśnie wróciłem z ryb"

Tomy, tomi101- to ja Wam dziękuję za to co od Was dostałem!!! U Was te wobki doczekają się jakichś następców i Wy jesteście w stanie z nich coś jeszcze wydobyć,- ja co najwyżej mógłbym jeszcze parę ryb na nie złowić....

Mam nadzieję, że Darek nie będzie mi miał tego za złe, że poszły w świat,- bo pamietam jak nasz wspólny znajomy pokazał stonkę po raz pierwszy publicznie na jakichś tam zawodach i ...... była haja.... a potem powstały np Bromby i inne. Darek był wściekły...

Dziś to już żadna tajemnica i na rynku jest wiele podobnych wobków o prawie identycznym wyglądzie.

Edytowane przez Rheinangler