Skocz do zawartości

Tomy's Bait-Tomy Hand Made

Tomy

Rekomendowane odpowiedzi

Moje wędki firmowe też ochrzciłem-RAPTOR-.Małe Raptory już niedługo z pianki Foam It i twardej formy.Stelaż/obciążenie wszystko zatopione w korpusie.  

Małe pytanko odnośnie wędek. Będzie dostępna wersja spinning, czy tylko casting? Jeśli tak to jaki blank proponujesz na bolenia?

pozdrawiam

Małe pytanko odnośnie wędek. Będzie dostępna wersja spinning, czy tylko casting? Jeśli tak to jaki blank proponujesz na bolenia?

pozdrawiam

I dobrze właśnie że poruszyłeś ten temat.Ja łowię tylko na casta ale to nie znaczy że mam mieć w ofercie wędki tylko do tej metody.Zwłaszcza że 80% łowi jednak na spinn.Będzie wersja spinningowa i cast na tych samych blankach.Na Bolenia idealnym blankiem jest Blaas F 2,60m 10-28g do typowych przynęt do lżejszych Blaas F 2,60m 3-15g a przy okazji spokojnie obsłuży Jazie i Klenie.

Przymierzam się też do dużych suchych much.Można wiadomo je kręcić ale można i odlać.Materiał już mam namierzony,mocno pływający i elastyczny.Chcę żeby wyglądały tak :)

attachicon.gif1182806112galkonik.jpg

a co wyjdzie to nie wiem,ale się będę starał.

Jak zwykle wyzwania rzucasz sobie na najwyższym poziomie ;)

No jestem ciekaw jak to wyjdzie, i czy nie będzie za ciężkie na muchówkę.

Nie no waga taka jak muchy z gąbki foam.Wędka do łowienia na tak duże suchary to będzie u mnie Switch #7 a linka to 9tka  bo mniej więcej waga głowicy ok.20-21g do niej pasuje.

Można zrobić tak że tułów np.z Foam iT5 a nóżki itd z mocnego silikonu. 

Edytowane przez Tomy

....no i po testach.Zajechałem do domu i wstawiam fotki.Raptor7 po ostatecznych zmianach konstrukcyjnych wersja Soft.Bardzo ładna,energiczna praca.Lotność wystarczająca.Jak widać lekko zmieniony kształt i teraz każdy jest "kosa". Praca odczuwalna na kiju jak małej cykady,mi to pozwala na orientacje w jakiej warstwie wody w danej chwili jest wobler.Jak praca gaśnie znaczy że w strefie wolnego uciągu i można przyspieszyć zwijanie lub puścić w opad.Gdy praca jest odczuwalna można zwijać powoli lub po prostu postawić w nurcie i popracować jedynie szczytówką.No i tak właśnie łowiąc parę złowiłem przy testach w ciągu godzinki.Rozmiar standardowy na tej rzeczce.

post-46714-0-24411100-1374263488_thumb.jpgpost-46714-0-37400500-1374263509_thumb.jpgpost-46714-0-34016000-1374263556_thumb.jpgpost-46714-0-55374300-1374263574_thumb.jpgpost-46714-0-05710100-1374263592_thumb.jpg

• Like 3

Tomek co to za kotwy i kółka...?wobki świetnie wyglądają... :rolleyes: pzdr

Kółka i kotwy zakładam Kamatsu z górnej półki.Powiem szczerze że Illex chyba też zbroi w te komponenty swoje wobki lub są łudząco podobne.Jakość jest jak dla mnie świetna.Cena kotwy ok.1,50zł-2zł/szt.Kólka Hyper Strong ok.5zł/10szt przekrój drutu jest płaski i są piekielnie mocne.Na najmniejszym 3mm można podnieść pełne wiadro wody i nim potrząsać,tak sobie palec ubiłem bo linka puściła.Ceny podałem sklepowe.Zlokalizowałem dystrybutora na Polskę i powinno być sporo taniej ale trzeba będzie wziąć pewnie z 2wagony jak znam życie.

Edytowane przez Tomy

dzięki,zapytałem bo wiem że zmieniłeś zbrojenie a wygląda naprawdę mocarnie... :)

Te kotewki są do max.7cm woblerów.Fajne bo 6stka jest stosunkowo mała.Do większych idzie inna wersja,jeszcze mocniejsza w której 8 mka jest tej wielkości co te 6stki.Muszę coś stworzyć na te moje Kleniska bo są tylko siedzą głęboko i trzeba im tam coś podać.

Edytowane przez Tomy