Skocz do zawartości

Tomy's Bait-Tomy Hand Made

Tomy

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj byłem na wieczór testować ZZ'R9.Cisza na wodzie.Tyle że Jazie zlokalizowałem.Po zapadnięciu zmroku-branie,silny opór,kopanie na kiju.Nagle wobler wyskakuje z wody.Pod palcami czuje odbite zęby na korpusie.Dokładnie oglądam woblera przy reflektorach auta.Ślady są jak po ludzkiej szczęce z obu stron.Co to mogło być?Potem coś chlupło na wodzie i chyba nigdy tak szybko do auta wsiadałem.

Edytowane przez Tomy

Tomku, a może to to (Pirania paku):

1&srcw=636&srch=2636&dstw=636&dsth=2636

Co prawda nie jest mięsożerna i nie występuje naturalnie w Polsce, ale... wiadomo, "akwaryści" potrafią zasilić nasze wody egzotyką, a i gatunki wybitnie roślinożerne lubią czasem capnąć rybkę (sztucznego wabia).

Masz fotki tego pogryzionego wobka?

Edytowane przez Dienekes

Hmm, miała nierówny zgryz. To na pewno  ;) Mocno intrygujące zdarzenie.

Kotwic nie było? A może to zęby gardłowe? Z tego, co wiem, to w Twoich przynętach zasmakował już jeden amur :P

I idę o zakład, że nieprędko się tam wykąpiesz :lol: :lol: :lol:

A no!Partyjka ZZ'Rap9,Raptor8BS L.C.,Leviathan11.

post-46714-0-34538500-1381513849_thumb.jpg

Nowe ZZ'Rapki6  :)

post-46714-0-64229100-1381513911_thumb.jpg

Trochę z narzędzi.Kupiłem wałek taki do wiertarki.Precyzja taka sobie nie to co dremelowski.Ale!idealny do wiercenia w ołowiu[warunek wiertarka z regulacją obrotów-muszą być ustawione najniższe] Dremel nie daje rady na niskich bo jest za słaby a na wysokich grzej ołów i topi potem zrywa wiertło.Drugie zastosowanie to-świetna rzecz do mieszania żywic i silikonów.Wałek pasi do każdej wiertarki.

post-46714-0-96814800-1381514155_thumb.jpgpost-46714-0-24435500-1381514172_thumb.jpgpost-46714-0-68084400-1381514190_thumb.jpg

Jutro przywożę płyty,skręcam nowe blaty meble,półki.Podłączam nowe maszynki i może po usprawnieniach będzie więcej czasu na nowe modele.A mam w planie jeszcze parę ciekawych Boleniówek oj mam :lol:  

Edytowane przez Tomy
  • Like 2

Piotr wyskocze za Ciebie ... Już jutro. Lowisko dość nietypowe. Na ogół bardzo wolno płynącą woda. Ale to tam stawiałem swoje pierwsze świadome kroki boleniowe ... W zasadzie to mini kroczki ... BS y są... Zobaczymy czy je będą chciały...

Tomy, gdzie kupiłes ten wałeczk gietki? widac ze konstrukcja "gniotsa nie łamiotsa" tez czegos takiego szukam  bo mam wysłóżoną wiertareczke Boscha(zregulacja obrotów) i mysle ze by pasowała.

Mam multiszlifierke Celmy z wałkiem ale tez nie daje rady przy wierceniu.. za duze obroty minimalne. Jak sie kiedys zabrałem za Jerki robione w brzozie to albo przypalałem drewno

albo wiertło łamałem jedno za drugim :)

Tomy, gdzie kupiłes ten wałeczk gietki? widac ze konstrukcja "gniotsa nie łamiotsa" tez czegos takiego szukam  bo mam wysłóżoną wiertareczke Boscha(zregulacja obrotów) i mysle ze by pasowała.

Mam multiszlifierke Celmy z wałkiem ale tez nie daje rady przy wierceniu.. za duze obroty minimalne. Jak sie kiedys zabrałem za Jerki robione w brzozie to albo przypalałem drewno

albo wiertło łamałem jedno za drugim :)

W OBI tez kupisz taki wałek, ja akurat uzywam takich wałków na codzień do obróbki kanałów w głowicach samochodowych, i fakt tak jak Tomy już zauwazyl ze mało precyzyjne, i lubi sie urywać linka na wrzecionku w uchwycie. Te delikatniejsze wałki nie mają łozyski, tylko tulejki.

Ja sobie dotoczyłem nowe wrzecionko i cała obudowe za która sie trzyma, i przy okazji zamontowałem 3 łozyska. Po takim zabiegu to bardziej precyzyjne niż dremelowy uchwyt,zero luzu.

Tyle ze u mnie ma ciut cieżej niz przy wobkach...:-)

Od jutra drewienko.Dużo szybciej już poleci.Nowe pomysły,będzie ciekawie :) .Wobki hybrydowe drewno/żywica np.korpus listwa lipowa głowa ze szczegółami-żywica i różne inne rozwiązania.Zwłaszcza przy dużych woblerach to już konieczność żeby zachować cenę 30-35zł/szt.

Edytowane przez Tomy

No widziałem,widziałem że formy zrobiłeś.Jestem pod wrażeniem.Naprawdę nie ma tu żadnego sarkazmu.Mi pierwsze formy robił znajomy.Zależy z jakiego silikonu,jakiego rozdzielacza będziesz używał itd.Powinno wytrzymać z 20 zalań bez widocznych uszczerbków,może więcej ale to już potem widać pewne zużycie.FL po otwarciu musisz szybko zużyć i z jedną formą nie ma szans,zejdzie zbyt dużo czasu i od połowy puszki albo i wcześniej będzie Ci rosła odlewy będą słąbe.Najlepiej mieć tyle gniazd żeby to rozlać w jeden dzień max.3dni.Wredny materiał sobie wybrałeś.Ma sens jego zastosowanie przy szczegółach,ale jak opanujesz FL cała reszta to jest pikuś.

Formy z żywicy :) mam.Zrobiłem sobie.Niestety nie ma szans uzyskać tak dobrych odlewów jak z form silikonowych ale są nie do zarżnięcia.Na próbę będzie robił jeszcze Judo zobaczymy jak z jakością odlewu wyjdzie.

post-46714-0-95410000-1381607213_thumb.jpgpost-46714-0-29105200-1381607230_thumb.jpgpost-46714-0-29560200-1381607247_thumb.jpg

a to woblery z tych form.

post-46714-0-23461800-1381607287_thumb.jpgpost-46714-0-76404300-1381607310_thumb.jpg

Po lakierowaniu w sumie jest bardzo ok. :)

Edytowane przez Tomy

...w pracowni przybywa różnych "gratów"

Mieszalnia silikonów,żywic itd.

post-46714-0-32463000-1381653275_thumb.jpg

Miejsce na pierdołki-oczka 3D,oczka/wkręty,ogólnie wszystkie drobiazgi[dojdą jeszcze ze dwa słupki]

post-46714-0-70833900-1381653380_thumb.jpg

Stary ale jary karcher będzie służył jako wyciąg do wszelkich prac bo cug ma nieziemski.Odsysanie będzie zrobione z rurek i zaworów kanalizacyjnych.

post-46714-0-53053800-1381653480_thumb.jpg

Malowanie będzie w innym pomieszczeniu.

Edytowane przez Tomy