Skocz do zawartości

Tomy's Bait-Tomy Hand Made

Tomy

Rekomendowane odpowiedzi

Lekko tonące ale ster tak ustawiony że raczej schodzą.Nie wiem na ile ale na potoki i mniejsze rzeki powinny styknąć.Przyszły sezon Jazie i Klenie,Bolenie czasem ale nacisk na te pierwsze.Po prostu mam tu na miejscu więcej tych ryb.No!!!!!!! i Tenkara,małe rzeczki.Wiesz w sandałach,kapeluszu połazić,usiąść na pieńku i mieć w nosie cały system.

Edytowane przez Tomy
  • Like 1

Sam jestem tym zaskoczony :D .Handlowa wersja będzie ze sterem ale dla siebie zrobię też bez.Mocno dociążone do kulania po dnie/opadu itd.  

Ty spróbuj mi takiej wersji do kulania po dnie nie zrobić a zobaczysz :D Ziomale od karabinów Ci nie pomogą... adres mam :)

Myślę, że mogą być kozakami na przydenne grube garbusy...

Pozdrawiam :D

Zrobię,zrobię.Od pierwszego Klenia złowionego z opadu mam fioła na punkcie takiego łowienia.Łowi się coś jak długą nimfą tą metodą.Muszkarze którzy spinningują łapią temat do strzału.Warto spróbować branie Klenia z opadu ma pięknego kopa.  

Edytowane przez Tomy

Ta szybki jak wiatr.Kolejne podejście do woblerów hybrydowych-środek-drewno,boki-żywica.Całość zalana żywicą CC.Jak wyjdzie to fajnie jak nie to też fajnie bo temat odpuszczę i zajmę się czymś innym.Wałkuje to już chyba pół roku.Było już rwanie włosów z głowy,sterroryzowanie domowników,latające formy i wzory a odkurzacz dostał z kopa. 

post-46714-0-37624100-1385764339_thumb.jpg

• Like 4

Nie niszczy się sprzętu w domu ,bo potem trza kupować ,lepiej kupić coś nowego ....kijek może młynek-wędkarski oczywiście.

Na razie te coś z foty wygląda jak z Archiwum x ,choć byłoby fajnie gdyby coś znowu mnie zaskoczyło w Twoim wątku.Tym bardziej jeżeli będzie mogło być zjedzone przez wstrętne przerośnięte ukleje ;) :ph34r: Czy to aby nie będzie podobne do tej hybrydy ze strony 298- wątku ?

(...)Było już rwanie włosów z głowy,sterroryzowanie domowników,latające formy i wzory a odkurzacz dostał z kopa. 

Czyli normalna, lurebuilding'owa "jesień średniowiecza". U mnie zwykle jeszcze panienki nieciężkich obyczajów latają gęstawo, zaraz przed nieudaną formą. Jest ostrzegawcze "kryć się!", brzmiące jakoś tak "orzesz ty...." i następuje ostatni lot koszący formy, połączony z mniej lub bardziej celnym kopniakiem. (Mniej więcej jak u naszych piłkarzy).Miło wiedzieć, że nie tylko ja tak mam ;)

• Like 2

A z czego te formy? Bo jak silikonowe to można je zrecyklingować i użyc przy następnych projektach (ja mam z 4kg form z początków jak się uczyłem rzeźbienia i całego tego odlewnictwa).

Tomy takie hybrydy dałyby radę jakbyś zrobił 2 częsciowe formy, najpierw odlanie jednej strony przynęty, przełozenie i zalanie drugiej. jest trochę kombinowania ale myślę, że dało by radę. no i też 2 sprawa, jak duże te przynęty miały by być?

Dokładniej to opiszę, jedna połowa formy z drewnem wewnątrz, druga z kształtką woblera. Zalewamy, zdejmujemy stronę podtrzymująca drewno, zakładamy drugą kształtkę i zalewamy drugą stronę. Troszkę kombinowania ale efekt mógłby być taki jak oczekujesz... tylko nie wiem czy przy małych formach byłoby łatwo coś takiego wykonać no i w sumie potrzebujesz jakby 3 półówek formy :)

A tak swoją drogą nie wiedziałem żeś taki nerwowy :D

Pozdro

Edit: sposób ten wymyśliłem na szybko. Po przeczytaniu dodanego już posta zaświeciła mi żaróweczka i chyba znajdę dla tego zastosowanie w moich projektach hehe :D

Edytowane przez Melanzyk

To mają być dwie połówki.Płytko zalane żeby uzyskać boki ryby.Środek listwa lipowa z obciążeniem,stelażem itd.zeszlifowana na płasko dość wąska o kształcie woblera.Na to naklejasz boki,szlif dookoła i gotowe.Potem całość przez zanurzenie do CC i na maszynkę obrotową.To jest plan na wobki duże zwłaszcza jerki.które jak już będę robił to będą spore.Z samej żywicy tej z której robię koszt woblera byłby zbyt wysoki.Zbyt wysoki dla mnie :) .Można też listwę zamontować w formie i zalać całość ale to różnie bywa.

Teraz nacisk jest na woblery Jaziowo/Kleniowe a i pole do popisu nie małe.Będzie sporo typowych ze sterem ale też dużo nietypowych bez sterowców.Prowadzenie tych ostatnich jest proste-łowienie jak na długą nimfę.To robak i to robak.Jedynie inna wędka i kołowrotek no i obowiązkowo plecionka.

Nie niszczy się sprzętu w domu ,bo potem trza kupować ,lepiej kupić coś nowego ....kijek może młynek-wędkarski oczywiście.

Na razie te coś z foty wygląda jak z Archiwum x ,choć byłoby fajnie gdyby coś znowu mnie zaskoczyło w Twoim wątku.Tym bardziej jeżeli będzie mogło być zjedzone przez wstrętne przerośnięte ukleje ;) :ph34r: Czy to aby nie będzie podobne do tej hybrydy ze strony 298- wątku ?

Nie ta z 298 to częściowo Boże dzieło.To co na fotce jak wyjdzie to będzie na bazie ZZ'Rap9.

No wiem coś o kosztach żywic przy duzych woblerach. W sumie jak drewno bedzie na stelazu z mocnego drutu to mała szansa zeby się przy zalewaniu przesunęło coś. Dobry pomysł!

Ja niestety z braku warsztatu odlewam je w 100% w żywicy gdyż nie mam możliwości na zabawe z drewnem. Ale jest szansa ze od marca bede mieszkał w domu wtedy od razu zakupuje maszyny i jazda :)

Czasem warto być ...........

Pracy tego M..... nie sprawdziłem, bo nic kurde nie sprawdziłem .

Łajba jeszcze na wodzie stoi ,tyle miałem dziś czasu  :(  i zaraz ruszam znowu .

Wezmę go nad B.... i wobki Rudiego też bo mu obiecałem ale czasu nie było,i posprawdzam jak chodzą.

Zabiorę tableta córy :ph34r: to pojutrze cosik napiszę .Z góry uprzedzam że będę to robił pierwszy raz z tego urządzenia ,także........

Będę patrzył na rozwój tych arcydzieł ,nie spiesz się ,ważne żeby wyszły nieziemsko i były dobrze opancerzone .

Pracę to Bolenie sprawdzą i gwarantuje Ci że na 100% połowisz jak będziesz prowadził w taki sposób jak Ci opisałem.Do tej pory moim celem było osiągniecie podobnego designu do Megabassa z zachowaniem kolorystyki rodzimych gatunków.Tu nieodzowna była żywica.Teraz moim celem jest to co na fotce poniżej i to będzie z drewna.Czy wyjdzie?No będę się starał.Takie woblery boleniowe bardzo bym chciał robić.

post-46714-0-70194400-1385818457_thumb.jpg

Pracę to Bolenie sprawdzą i gwarantuje Ci że na 100% połowisz jak będziesz prowadził w taki sposób jak Ci opisałem.Do tej pory moim celem było osiągniecie podobnego designu do Megabassa z zachowaniem kolorystyki rodzimych gatunków.Tu nieodzowna była żywica.Teraz moim celem jest to co na fotce poniżej i to będzie z drewna.Czy wyjdzie?No będę się starał.Takie woblery boleniowe bardzo bym chciał robić.

attachicon.gifV1.jpg

A mogę sam poprowadzić jak chcę..... ;) :P :lol:

No ciekawie wygląda ta ławica ale ja taki staroświecki jestem .

No nie mów że nie dasz rady takich zrobić ,widziałem już lepiej odpicowane spod Twoich łap.

Tylko jak będziesz robił bez stery to uważaj ;) ........ co by dziwnego kąta przy wobku nie uzyskać bo to już nie będzie bez sterowiec :ph34r: