Skocz do zawartości

Tomy's Bait-Tomy Hand Made

Tomy

Rekomendowane odpowiedzi

Gugcio żeby o tym dyskutować trzeba mieć pojęcie o tym co znaczy te 7kg w opisie.Wędka mocna ale bez przesady.Zestaw jest na miejscówki Boleniowe w którym częstym przyłowem jest sumek pod 150-190cm.  i moim zdaniem ten blank może nie podołać tym rybkom.W sam raz na konkretne Bolenie.4rka dobra tak na ryby do 80cm.Nakręcę film z holu w przyszłym sezonie to zobaczysz o czym się mówi i o jakich rybach się mówi.Ja się nie pierdziele.Bolek 7dych wyjeżdża szybciutko z wody.

Pisze też na kiju max.120g.Spróbuj tym tyle rzucić haha.Nie wiesz,nie dyskutuj.Widać nie miałeś tego w ręce a za życzenia-"miłej zabawy"-dziękuję.  

Edytowane przez Tomy

Nie mialem to Pytam ale widze ze nie ma sie co pytac bo zaraz obraza majestatu. 7kg uzywa 2 moich kolegow, a jeden z nich ma 3,4 i 7. Moze chlop pojecia nie ma lowil na nie metrowe szczupaki ale kto go tam wie. Jeetem ciekaw jak sie rzuca z 7kg bezsterem warzacym 25gr. Boleni nie lowie to fakt ale kilka do +80 mam i to na kije do max 5/8oz. Twoim tokiem rozumowania powinienem na okonie tez brac armate bo z dna moze sum przywalic. Albo ide na sumy albo na bolki, co wezmie nie da sie wylkalkulowac. Ale zapomnialem ze w tym watku jest miejsce tylko na oklaski a kazde pytanie widziane jest jako podwazenie autorytetu tworcy.

Zdr

• Like 2

Jarku lata a lata dobrze to 2 rozne sprawy. Zapytalem grzecznie bo 7kg Xzoga wydawala mi sie za pancerna. Kij okreslony ma cw. W granicach 120gr wiec stad moje zdziwienie. Niedawno ogladalem film prawdziwego boleniowego speca gdzie polecal wedki na bolka o mocy 12lb. Majac czasem okazje wybrac sie na bolki czy w Polsce czy tutaj nie spotkalem nikogo z kijem takiego kalibru. To ze Tomek mial odmienne zdanie na temat BC jak wiadome jest od dawna a innych pierdolach nie bede sie rozpisywal.

Te Xzogi zostały zaprojektowane do wertykalnego jigowania i w przypadku 7-kilowej te 120 gram to nie jest tak zupełnie ciężar wyrzutu. Na mojej jest napis 300gram ale nie wyobrażam sobie rzucanie takim ciężkim wabikiem na dalsze odległości. 

Dla przykładu podam że wcześniej łowiąc Big Jigiem który jest do max 150 gram dużo ciężej mi się rzucało lekkimi przynętami niż 15kg Xzogą. Na tą Xzogę w nocy mam przyłowy sandaczy (50-70cm) i kleni (50-60cm) i nie zaliczyłem żadnego spadu.

Tu są te blanki opisane:

http://jerkbait.pl/topic/15572-xzoga-blanki-charakterystyka/page-5

Edytowane przez jbk

Czytalem o tych blankach zanim ktos w Polscy w tym takze Tomek wiedzial o ich istnieniu i wiem co i jak z czym sie je. 120gr to oszacowany ciezar wyrzutu przez uzytkownikow owych kiji. Po za zdziwiniem nic innego mna nie kierowalo stawiajac pytanie Tomkowi, odebral to jak to odebral, jego sprawa. Moze to ja jakis dziwak jestem nie rzucam z ryogi 3gr pchelek itp. Myslalem ze moze czegos sie dowiem ale niestety dowiedzialem sie ze nic nie wiem. Jarku tobie jak i Tomkowi oraz wszystkim uzytkownikom zycze wesolych swiat i sczesliwego nowego roku.

Zdr

Tomy jakie jest realne komfortowe dolne i górne CW tej 7ki (energiczny wymach)??  Pytam bo przymierzam się do 8ki, ale pod jerki po 40-100gram i teraz zastanawiam się, czy nie będzie lepsza 10kta skoro są takie niedoszacowane...bo ugięcia te Xzogi maja zajefajne ;) 

Wesołych świąt

Tomy jakie jest realne komfortowe dolne i górne CW tej 7ki (energiczny wymach)??  Pytam bo przymierzam się do 8ki, ale pod jerki po 40-100gram i teraz zastanawiam się, czy nie będzie lepsza 10kta skoro są takie niedoszacowane...bo ugięcia te Xzogi maja zajefajne ;)

Wesołych świąt

One nie są niedoszacowane. To są kije zaprojektowane do vertical jiggingu. 

Gugcio mam to w ręce i wiem a Ty sobie poczytałeś pierdoletów i myślisz że wiesz..Taka pchełka Boleniowa będzie latać z tego patyka 13cm 42gramy.Kotwy 6stki wyglądają na niej jak zapożyczone z jaziówki.Żeby to dobrze podbić trzeba konkretnej wędki.

post-46714-0-84191800-1387899061_thumb.jpgpost-46714-0-39818200-1387899221_thumb.jpg

Edytowane przez Tomy

@tomy

te bezsterowce, ktore mi podeslales, czy one sa dostepne w inynch kolorach? plociowatych? zielonkawych? pytam tak tylko ... bo mnie juz cholera bierze, wszystkie klenie dalekobiezne do brzegu nimi kusze ale zagryzc za diabla nie chca ... juz pyski otwieraja i ... i ku@#&%e¨dalej nie chca ich zrec ... ja sie pochalastam :mellow:

@tomy

te bezsterowce, ktore mi podeslales, czy one sa dostepne w inynch kolorach? plociowatych? zielonkawych? pytam tak tylko ... bo mnie juz cholera bierze, wszystkie klenie dalekobiezne do brzegu nimi kusze ale zagryzc za diabla nie chca ... juz pyski otwieraja i ... i ku@#&%e¨dalej nie chca ich zrec ... ja sie pochalastam :mellow:

Bo im za szybko opadają w nurcie idzie to wolniej i chyba w tym jest problem.

@tomy

A próbowałeś BS6? Opada wolniej od drewniaków i u mnie na jak to mówisz dalekobieżne działa dobrze  ;)

zobaczymy jak dziś będzie  ;) za godzinkę spadam na wodę...

Masz możliwość tak się ustawić i poprowadzić go żeby nurt trafiał prostopadle na powierzchnię boczną woba po podszarpnieciu i w fazie opadu?

Jak mi zależy na wolnym opadaniu to szukam takiego układu prądu, takiego kąta pomiędzy prądami by wynosiły i zwalniały opad jak najbardziej, szczególnie teraz w tzw zimie (u mnie 14 stopni :lol:  :lol:  :lol: )

Powodzenia Pitt ;)

Edytowane przez Rheinangler

Pitt ma właśnie R6BS z żywicy.Najlepiej na mojej wodzie sprawdziły się jeśli chodzi o Klenie R8BS.Łowiłem na ten wzorek Bolenie ale przyłowy Kleni były tak częste że ma teraz miejsce w moim pudełku pod tą rybę.Wolniej opada od R6BS bo ma większe gabaryty.Na oko wydaje się duży na tą rybę ale w praktyce okazuje się inaczej.Sezon 2014 będzie poświęcony stworzeniu woblerów Kleniowo/Jaziowych-bezsterowców-raczki,żaby,muchy,cierniki i inne małe ryby z bazy pokarmowej.Wersje ze sterem są już gotowe i z pracy jestem zadowolony ale to są konstrukcje szablonowe/typowe i nie sprawiają mi żadnych problemów ale też wyzwań przez co są nudne.Nic nowego nie odkrywają.Podsumowując rok 2014 to łowienie Kleni/Jazi spinningiem ok.3m 2-11g na woblery bezsterowe-imitacje raczków itd.sprowadzane dnem/wachlarzem.Do złudzenia podobnie jak przy łowieniu na muchówkę metodą długiej nimfy.

post-46714-0-49235400-1388054240_thumb.jpgpost-46714-0-43559300-1388054260_thumb.jpgpost-46714-0-34741900-1388054294_thumb.jpg

Raczki bezsterowe będą we takim designie wagą przy 3cm osiągnie tak na oko 5-6g.

post-46714-0-19676400-1388054355_thumb.jpgpost-46714-0-93191800-1388054369_thumb.jpg

Podchodzę do tej nowej metody optymistycznie i liczę na współpracę Kleni i Jazi.

post-46714-0-80706300-1388054710_thumb.jpgpost-46714-0-29225100-1388054727_thumb.jpg

Niekoniecznie rekordowych też. 

post-46714-0-85383600-1388054476_thumb.jpg

Przy okazji życzę wszystkim użytkownikom forum dużo,dużo zdrowia.Resztę to już każdy sam potrafi sobie wypracować,czy to ryby,czy to kasę.Wystarczy chcieć a żeby chcieć się chciało musi być zdrowie które można łatwo stracić. 

Pozdrawiam-Tomy

Edytowane przez Tomy

Masz możliwość tak się ustawić i poprowadzić go żeby nurt trafiał prostopadle na powierzchnię boczną woba po podszarpnieciu i w fazie opadu?

mam arek, ale moj problem dotyczy skuszenia do brania ryb jeziorowych, jak sam wiesz, te z rzeki same wyskakuja na brzeg ... jak to na zachodzie ;)