Skocz do zawartości

Tomy's Bait-Tomy Hand Made

Tomy

Rekomendowane odpowiedzi

znając z wątku tempo działania Mistrz, pójdzie bardzo szybko

Formy wielogniazdowe już robię sam.Po prostu mojego tempa,natłoku myśli i eksplozji pomysłów,kilku tematów naraz nikt nie wytrzymał.Sam mam z tym problem żeby ze sobą samym sobie dać radę.Tak sobie wymyśliłem.Taki przykładowy secik na formę silikonową.Odbudowa formy  po jej spaleniu to jest 10 no!15 minut pracy.

post-46714-0-51551800-1389385724_thumb.jpg

Przyspieszam akcję ze szczurami bo mam zlecenie od Krzysztofa Zielińskiego z FA.Najprawdopodobniej będzie parę wyjazdów na Tajmienie w 2014r.To jest chyba jedyny człowiek z którym dużo rozmawiam o pracy-wędkach/woblerach.Nadaje na tych samych falach,nie pierniczy się z samym sobą,idzie do przodu jak burza.Serducho boli?Piguła i do pracy.Mi ostatnio piach złaził z nerek.Robiłem z termoforem na brzuchu a od biegania do kibla dostałem zakwasów.  

Edytowane przez Tomy
  • Like 1

Tak.To jest na szybko i dawno jak się uczyłem opalizacji.Teraz będzie jak prawdziwa.Na tym korpusie będzie Raptor75-ze sterem i ZZ'Rap75-bez sterowiec.

Odłóż mi jak możesz po jednym z każdego i jak będą gotowe daj Priva. Zabieram od razu.

Jak wstawię w wątku gotowe wtedy dawajcie znaka.Nie ma szans żebym zapamiętał czy zapisywał bo bym do łba z tym dostał.Postaram się pamiętać ale przypomnijcie się jak będą w wątku.No!gdzież bym ja wytrzymał do jutra.

Zbiorcza z mrówami Jumbo zalana.Raczki pojedynczo ale robi się duża foremka zbiorcza też.

post-46714-0-75907300-1389393965_thumb.jpg

Szczurek na Tajmienie.Wzorek po formę zrobiony,obrobiony,wyglancowany.Tylko zalać.

post-46714-0-28276700-1389394105_thumb.jpg

Zastanawiam się tak po cichu nad knobami do młynków z żywicy.Mam taki materiał transparentny mocny,w dotyku trochę gumowy.Bez problemu mogę to odlać.Jeszcze jedno mi spokoju nie daje.Bench muchowy.

Edytowane przez Tomy
  • Like 1

Z knobami to już troszkę inna zabawa. Otwór na oś i łożyska muszą być frezowane żeby było wszystko dobrze spasowane, +0,1mm błędu w wielkości otworu i materiał idzie do kosza. Przerabiałem to już.

Tak ale ja to chcę zrobić w ten sposób że tuleja do której wchodzą łożyska itd.będzie oddzielnie z twardego materiału.Potem to idzie do formy i dopiero na tą tuleje odlewam knoba.Tak jak jest w oryginalnych uchwytach.Taka tulejka musi wyjść idealnie to prosta forma.Problemem jest Silikon na formę-musi mieć zerowy skurcz.Te tulejki w oryginalnych są też albo odlewane albo z wtryskarki-widać ślad łączenia.Slider to jest tak wiesz-myślę sobie a będzie tak że wpadnie pomysł na nowy wobler i nici z knobów. 

"Fenks" po prostu Jazgar był pod ręką.Teraz pracuje nad ukleją Raptor75 i ZZ'Rap75.Korpusy pierwsze już odlałem.Jest ok.ale to jeszcze nie całkiem to,choć po malowaniu może się okazać że jest wystarczająco dobrze.Design będzie tylko natural.Docelowo ma to wyglądać jak żywa Ukleja.Cena też nie zabije.Tzn.w granicach rozsądku.Najprawdopodobniej będą uzbrojone w kotwy i kółka z górnej półki i zapakowane w firmowe pudełka.Nad tym myślę bo blistry i inne plastyki mi jakoś do tego nie pasują,Może tektura z mocno kolorową grafiką tak jak kiedyś pakował swoje woblery np. Heddon.Do tych wzorków przykładam się najbardziej-to był mój cel od samego początku.Stworzyć ukleje pod Rapy łudząco podobną do oryginału.Boga pewnie nie przebije ale mam satysfakcję że wzoruję się na najlepszym z twórców.Taka to moja droga.Potem może większa i mniejsza ukleja.Albo coś z silikonu pod Rapy bo tego nie odpuściłem.Jeszcze tylko muszę trochę zmiękczyć sam tył.Guma musi chodzić jak żywa Ukleja.Akcja samym ogonkiem.Nie może fajtać od połowy długości.Przy tym wszystkim ma wyglądać jak w realu.Priorytetem na tą chwilę jest Raptor75 i ZZ"Rap75.

• Like 1

Podobno "normalni" ludzie w zimową  niedziele jeszcze śpią, a "nienormalni" już próbują realizować swoje "szaleńcze" pomysły.

Prawdę napisałeś o wzorowaniu się na najlepszym z twórców. Czekam (zapewne nie tylko ja) na finał pracy nad R75 i ZZ, może podejmę wyzwanie 

połowów z BS-em choć to dla mnie czarna magia.

Podobno "normalni" ludzie w zimową  niedziele jeszcze śpią, a "nienormalni" już próbują realizować swoje "szaleńcze" pomysły.

Prawdę napisałeś o wzorowaniu się na najlepszym z twórców. Czekam (zapewne nie tylko ja) na finał pracy nad R75 i ZZ, może podejmę wyzwanie 

połowów z BS-em choć to dla mnie czarna magia.

Raptor8BS to jest chyba najłatwiejszy wobler w prowadzeniu.Trzeba tylko słuchać/czytać co Tomy pisze.Rzut w poprzek nurtu,sprowadzanie na napiętej lince,wolne tempo zwijania tzn.likwidacja większych luzów na lince żeby mieć non stop kontakt,od czasu do czasu delikatnie go tyrpnąć szczytówką.Bolki zbierają to jak muchę z powierzchni.

Taka próba opalizacji na korpusie.Tak będzie wychodził z formy.Jeszcze dojdzie malowanie.Przewidziana wersja ze sterem Raptor75 i bez steru ZZ'Rap75. Dwoma woblerami o różnej pracy można ogarnąć praktycznie każdą miejscówkę.Przykładowo R7-expres,łowienie pod prąd przy opasce,wstawianie w warkocz itp.ZZ'Rap-łowienie wachlarzem,z prądem.opad i jerkowanie.

post-46714-0-62588600-1389505542_thumb.jpg

Edytowane przez Tomy

Dzięki Tomy za błyskawiczną lekcję, wątek czytam z uporem maniaka i otwartym dziobem zdziwionego 3latka.

Doszedłem do str 200 , i ten natłok ciągłych nowości, info o technikach w ich prezentacji mnie zamulił stąd stwierdzenie o czarnej magii.

Opal zarąbisty, czekamy na finał.

Dzięki Tomy za błyskawiczną lekcję, wątek czytam z uporem maniaka i otwartym dziobem zdziwionego 3latka.

Doszedłem do str 200 , i ten natłok ciągłych nowości, info o technikach w ich prezentacji mnie zamulił stąd stwierdzenie o czarnej magii.

Opal zarąbisty, czekamy na finał.

Jurkan tu masz to lepiej opisane.

http://www.tomysbait.pl/newsy/raptor-bs-w-akcji!.aspx

Tomy coś nie mam szczęścia do tych Twoich przynet ;p wczoraj wybrałem sie na okonie. Namierzylem ryby na 8m wodzie. Pomyślałem ze pośle tam leviatana zanderka wertykalnie... Po kilku rzutach jakiś szczupaczy bydlak go dorwal. Po około 10min walki plecionka poszła sie je.... Niestety na okoniowce i plecioneczce 4kg nie za wiele mogłem zrobić. Przylowilem juz kilka 90+ na okoniowke i mogę powiedzieć ze to co zabrało mi zandera było naprawdę duże.... Szkoda.. myślę ze to będzie spoko przyneta na szczupaki na wiosnę.

Tomy coś nie mam szczęścia do tych Twoich przynet ;p wczoraj wybrałem sie na okonie. Namierzylem ryby na 8m wodzie. Pomyślałem ze pośle tam leviatana zanderka wertykalnie... Po kilku rzutach jakiś szczupaczy bydlak go dorwal. Po około 10min walki plecionka poszła sie je.... Niestety na okoniowce i plecioneczce 4kg nie za wiele mogłem zrobić. Przylowilem juz kilka 90+ na okoniowke i mogę powiedzieć ze to co zabrało mi zandera było naprawdę duże.... Szkoda.. myślę ze to będzie spoko przyneta na szczupaki na wiosnę.

Jak by co to jest z czego dorobić :D

post-46714-0-00220500-1389508744_thumb.jpg

Gotowe-teraz będę oczka czyścił no i taniej niż Zandery.

post-46714-0-05115300-1389508933_thumb.jpg

Edytowane przez Tomy