Skocz do zawartości

Tomy's Bait-Tomy Hand Made

Tomy

Rekomendowane odpowiedzi

niestety, ale nie ma przeproś, musisz się szarpnąć na basen za domem ;)

:) no chyba!Jak się już ciepło zrobi będzie lepiej.Wracam do nurkowania jak już pisałem.Stąd też taki nacisk na zęby,muszą być w 100% zdrowe.Teraz rzuciłem fajki tzn.wróciłem do E-szluga.O ile z nurkowaniem można by to od "bidy" pogodzić to z bieganiem już wcale.Po za tym w pracowni to szły 2paki dziennie.Połowa z tego jarała się sama jak to przy pracy.1000zł miesięcznie to zawsze można lepiej wykorzystać :D

Ten metaliczny dźwięk to stukanie kotwiczek i kółeczek? 

Tak to wyraźnie słychać? 

Ciekawe. 

Adaś no to można na sznurkach dać kotwy :) .Słychać pod wodą jak diabli wszystko i mocniej niż na powierzchni.Silikony może mi wyjdą to będzie bezgłośnie.

Edytowane przez Tomy

To, że dźwięk się znacznie szybciej w wodzie rozchodzi to wiedziałem, że kotwiczki z kółkami nieco hałasują przypuszczałem ale, że agresywne trociowce z konkretnymi kółkami i kotwami nr 4 to pewnie dzwonią jak Zygmunt, to nie podejrzewałem nawet. 

Ja ostatnio zgłębiam temat silikonu.Boleniówki wcale nie muszą być tak obciążone i działające jak gumy R.Hamera.Przynajmniej na mojej wodzie gdzie daleko rzucać nie muszę.Nie mówię że gumy Roberta są złe-są z........... ale nie jest to jedyne słuszne rozwiązanie. :D

Wszystkie woblery jaziowo,kleniowe też można zastąpić silikonową imitacją larwy ważki,kiełża itd.Sądzę że z dużo lepszym skutkiem.Dlatego to robię.Uczę się wszystkiego od nowa!Mógłbym robić to co robię-woblery ale raz że znudziło mnie to,dwa że silikon może okazać się lepszy.

• Like 1

To, że dźwięk się znacznie szybciej w wodzie rozchodzi to wiedziałem, że kotwiczki z kółkami nieco hałasują przypuszczałem ale, że agresywne trociowce z konkretnymi kółkami i kotwami nr 4 to pewnie dzwonią jak Zygmunt, to nie podejrzewałem nawet. 

No to na 100% dzwoni mocno ale cholera wie czy to ryby płoszy,wabi czy jest obojętne.

No to na 100% dzwoni mocno ale cholera wie czy to ryby płoszy,wabi czy jest obojętne.

W sumie ciekawe to może być. Ja tam uklejki czy innej rybki dzwoniącej jak 3 latka na różowym rowerku nie widziałem. Zresztą jak zobaczę (usłyszę raczej) to chyba będzie czas by porzucić wędkarstwo i udać się eremu.

:) 

Sprawdzać raczej mi się nie będzie chciało. Zresztą jakby to miało poprawić skuteczność przynęt, to już by pewnie jakiś gigant wędkarski wprowadził "silent slider" albo "stille Fisch" do oferty. 

:)

Jest wręcz przeciwnie-od lat stosuje się wabiki akustuczne. Z własnego doświadczenia wiem, że są dni, gdy szczupaki nie kąsają innych wabików niż Bustery. Być może chodzi o niuanse w pracy, nie mniej, hałas grzechotki nawet jeśli wabi, to z cała pewnością nie straszy ;) Przynajmniej esoxów.