Skocz do zawartości

Tomy's Bait-Tomy Hand Made

Tomy

Rekomendowane odpowiedzi

kijanka to jest z 10 minut rzeżbienia.Nie wiem tylko czy kijanki są bazą pokarmową dla ryb i czy warto w to wchodzić. 

Są, tylko okresową. Na Twoją kijankę (drewnianą) połowiłem. Będą dobre na klenie, jazie, okonie i oczywiście pstrągi.

• Like 1

kijanka to jest z 10 minut rzeźbienia. Nie wiem tylko czy kijanki są bazą pokarmową dla ryb i czy warto w to wchodzić. 

W książce "Co zjada pstrąg" Staszek Cios podawał, że brak jest informacji w literaturze o zjadaniu kijanek przez pstrągi, lipienie czy głowacice. Zwróciłem więc uwagę, gdy pewnego razu przyniosłem do domu dwa pstrągi, w których jeden miał połknięte dwie kijanki, a drugi (policzyłem) - 64! Napisałem o tym Staszkowi i odpowiednią informację zamieścił w periodyku "Pstrąg & Lipień". Nigdy później nie spotkałem się ani z kijanką jako pokarmem, ani z informacją o żerowaniu na kijankach. Opisywany połów miał miejsce późną wiosną, po sporym wezbraniu wody. Ponad 20 lat temu. Wiele razy wiosną połowiłem na imitacje pijawek, usiłowałem zmajstrować również imitacje kijanek, jednak te mi się nigdy nie sprawdziły. Może brak wiary w przynętę zrobił swoje?

Mam w pudełkach posegregowane formy i podpisane.Teraz przemeblowanie pracowni na górze.Będzie to modelarnia bo żywcica i siikony mają tu świetne warunki.Na jednej  ścianie coś na kształt segmentu.Robię go sam na wymiar i będzie idealnie przystosowany do lania softbaitów.Komora z mocnym wyciągiem do odlewania,szafka na pojemniki z wodą do hartowania,szafka do suszenia i szafka na gotowe wyroby.Za plecami dłuuugi blat z podzielonymi stanowiskami-oczka,malowanie,pakowanie.

• Like 3