Skocz do zawartości

Tomy's Bait-Tomy Hand Made

Tomy

Rekomendowane odpowiedzi

Spoko Panowie nie mam pretensji.Faktycznie wkręty w balsie mogą budzić mieszane uczucia

Nie chciałem wchodzić w poprzednią dyskusję na ten temat, bo źle się potoczyła. Wiem natomiast na 100%, że bardzo dużo osób robiących woblery z balsy nie maiło w rękach tej, z której robi Rapala, czy Ugly Ducklig. Wiem to, ponieważ sam taką balsę dostałem do ręki ponad miesiąc temu i nie chciałem dać wiary, że to jest balsa. Z tych małych darowanych kawałków jeszcze nic nie zrobiłem, bo u mnie idzie lipa. Balsę ruszę dopiero teraz i też niezbyt twardą, więc będę zmuszony do instalacji pełnych stelaży.

Nie mam też pojęcia jaki klej może się sprawdzić przy wkrętach do tej twardej. Tomy pokazał, że jest to możliwe. Nie rozważałem takiego sposobu montażu nawet dla tej twardej, jednak teraz pomyślę nad tym przy niektórych mniejszych woblerach. 

Dobrze, że to pokazałeś Tomy.

Balsę można czasem trafić taką na allegro ma ciemniejszy kolor.Najlepiej u modelarzy oni stosują tylko twardą do szybowców itp.Oczka najlepiej wkleić na cyjanoakryl np.Technicol 4406 lub Loctite.Całość też można wzmocnić tym klejem przez zanurzenie.Trzeba tylko pamiętać że nie jest to kropelka i sklejenie palców=szpital.Kropla w oku chyba nawet szpital nie pomoże.Ochrona przy tym obowiązkowa.Opary też na zdrowie nie wyjdą.Nie jest to taki syf jak topiony ołów ale lepiej na zimne dmuchać. 

Edytowane przez Tomy

Tomy może orientujesz się czy Technicqll występuje w większych opakowkach niż te 2g czy 5g, bo ja też właśnie ten cyjanoakryl stosuję i wnerwia mnie że tak szybko się kończy, próbowałem wklejek w miękkiej balsie i jakoś idzie wytrzymać ale pod warunkiem, że tak jak piszesz - koniecznie trzeba "zaimpregnować" ww klejem głównie otwór pod wkręt i wtedy jest ok, nie robiłem takich prób wytrzymałościowych jak Ty :blink: , ale jakieś tam rybki były łowione i wytrzymuje bez problemu

• Like 1

Jako czynny modelarz mogę tylko dodać, że najlepiej osobiście wybierać balsę w sklepie stacjonarnym (niestety nie każdy ma taką możliwość). Sklepy wysyłkowe często mają gdzieś prośby o wybór tego na czym nam zależy. Balsę twardą najlepiej poznać po wadze deseczki - im większa tym twardsza i jak napisał Tomek po kolorze - im ciemniejsza tym twardsza. Od siebie mogę jeszcze dodać, że jak na desce są dobrze widoczne słoje to też deska będzie z twardszych. Balsa miękka jest jednolita w kolorze i jasna.

Różnica jest duża. Np deskę gr 5mm bardzo miękką można zgnieść w palcach a w bardzo twardą ciężko wbić paznokieć.

Modelarze chodzą do sklepu z wagą i na podstawie wagi dobierają sobie odpowiednie deseczki. Ma to duże znaczenie...

Klej cyjanoakrylowy kupuje w sklepach modelarskich. Są opakowania 20 gramowe (ok 7-8zł) i można sobie wybrać gęstość. Jest rzadki, średni i gęsty.

Konrad

Edytowane przez konktenbit

Tomy może orientujesz się czy Technicqll występuje w większych opakowkach niż te 2g czy 5g, bo ja też właśnie ten cyjanoakryl stosuję i wnerwia mnie że tak szybko się kończy, próbowałem wklejek w miękkiej balsie i jakoś idzie wytrzymać ale pod warunkiem, że tak jak piszesz - koniecznie trzeba "zaimpregnować" ww klejem głównie otwór pod wkręt i wtedy jest ok, nie robiłem takich prób wytrzymałościowych jak Ty :blink: , ale jakieś tam rybki były łowione i wytrzymuje bez problemu

No jest i 20g.

post-46714-0-02855400-1373271290_thumb.jpg

dzięki za info, a co do żywicoraptorów to po prostu mnie wygięło jak to zobaczyłem......coś mi się wydaje, że niektóre gatunki ryb, które sobie w wodzie pływają to też twoje dzieła :D ....jestem w szoku, a myślałem, że nic lepszego już się nie da bardzo wykombinować...a tu proszę.....GIGANT jesteś i tyle, pzdr

Witam wszystkich i Czesc tomy .Nie pisasalem bo mnie nie bylo , paczka doszla ale to co mi wyslales to jes przegiecie paly powiem ci.

Woblery extra jutro wale nad wodę zobaczymy .To zapewne kwestia gustu ale co tam bedę gadał wszystkie są super ale ta żywica !!!! wielki szacun. :D nie umiem sie wyslowic aby to opisa.Wielkie dzieki .

Tomy powiedz co cie sklonilo do dania malych oczek wszyscy daja wielgachne ?

Gigi a nie dało się napisać tego w jednym poście tylko 3 podrząd, zawsze możesz edytować swoją wiadomość.

Edytowane przez mifek

O jakich oczkach piszesz? :)

chodzilo mi o oczy woblera :) bo wyszscy przyklejaja duze no prawie wszyscy

Dobra jest Gigi.Dzięki za słowa uznania.Niedługo zaproszę was na moją nową stronę.Tym czasem taka migawka :)

attachicon.gifP1110558.JPG

Mogę jedynie dodac ze chyba wszyscy czekaja na ta strone hahah ;)

Tomy powiedz co cie sklonilo do dania malych oczek wszyscy daja wielgachne ?

Gigi a nie dało się napisać tego w jednym poście tylko 3 podrząd, zawsze możesz edytować swoją wiadomość.

Mozna sorka wielkie .Obiecuje poprawę.

dzięki Tomy za zaoszczędzoną kasę ;) ......miałem w planach zakup kompresora i aerografu ale widząc to co wyczyniasz rzucam plany, dokańczam swoje zaczęte "paskudy" i czekam na Twoje nowości :lol: ; poprzednio myślałem, że ni kuta nic nowego nie wymyślisz ale....oczywiście myliłem się...więc na 100% będzie coś jeszcze spod Twojej ręki co powali mnie i innych na poziom podłogi i to bez pomocy promili.....hmmmm, w sumie lepsza alternatywa niż kac na drugi dzień...trzymaj się i działaj tak dalej, pzdr

Co to za przynęta  pod napisem oferta na twojej stronce - nie widziałem tego chyba na j.pl 

to chyba guma boleniowa jest http://tomy.maciejluszczewski.com/produkty/aspius-8.aspx jeśli o tą przynętę chodziło

a stronę chyba robił @Maciek_7

Edytowane przez mateusz998

Kamilu hehehehehehee.....czekałem na ten moment ;) kiedy ktoś coś podobnego mi zarzuci, ale co poradzę.....najbardziej doceni robotę Tomy'ego ten kto sam próbował wydusić trochę życia z drewna czy tam z innego materiału....robiłem, robię i pewnie jeszcze wydłubię jakieś wobki, ale to jak Tomy robi postępy i jego prace wciąż ewoluują to po prostu moja łepetyna tego nie ogarnia, zresztą podejrzewam, że nie tylko moja ;) (sorki Tomy za mini off'a, ale weź i się oprzyj :) )