Skocz do zawartości

Tomy's Bait-Tomy Hand Made

Tomy

Rekomendowane odpowiedzi

Robert Guciolucky nurkuje ja też trochę pływałem i wiem jak wygląda ukleja pod wodą,zależy też od konta padania światła.Tak dla przykładu jeszcze raz-fotki,a identycznie można to zrobić tylko w skórze.Co nie znaczy że takie musi być np.Perła z wrzosowym grzbietem czasem bije na łeb wszystko to samo wobki z białym brzuchem.Moim zdaniem te ostatnie są wystarczające podobne.

post-1204-1348915966,999_thumb.jpg

post-1204-1348915967,0465_thumb.jpg

post-1204-1348915967,1499_thumb.jpg

No, to zdjęcie uklei znakomicie pokazuje, że w łuskach uklei odbija się otoczenie. Jak dasz fioletowe kamyczki to ukleje będą mocno fioletowe. Dlatego najlepszy kolor na czystą wodę to nie fiolet :D ale matowe srebro imitujące najwierniej ten efekt.

Na temat wyglądu ryb pod wodą i w akwarium mógłbym opowiadać godzinami, dotyczy to nie tylko uklejek ale także innych przedstawicieli rodzimej i tropikalnej ichtiofauny. Temat nie jest taki prosty jak się wydaje oglądając zdjęcia. Praktycznie wszystkie ryby zachowują się jak kameleony i potrafią w 1-4 sekundy zmienić kolor, dzieje się tak na skutek stresu, lęku, oświetlenia, głębokości jak i barw otoczenia. Ukleja jest w tych zmianach bardzo ciekawa bo potrafi osiągnąć prawie przeźroczystość, kolor khaki lub motoroli, warto obejrzeć jej skórę po pozbawieniu jej okrywy łuskowej. Jak wiecie dopiero uczę się łowić bolenie ale z Waszych, i nie tylko, wskazówek wiem, że boleń przypuszcza atak po czasie kiedy ukleja formuje szyk i jej barwy powinny być wtedy podstawowe. Jednak po uderzeniu ryby mają już inne barwy a mimo to boleń potrafi je zbierać i znowu powstaje pytanie co wabik ma naśladować?

Jakub, tak serio to chyba chodzi Ci o bardzo subtelne zmiany odcieni a nie jakąś kolorystyczna metamorfozę. U nas ukleja zmienia ten barwny pas na granicy karku i grzbietu. Na wiosnę jest to zielony metalik a jesienią niebieski. Zmienia się też nieznacznie kolor karku w zależności o barwy wody. Przy mętnej jest matowy a w czystej nabiera nieco głębi.