Skocz do zawartości

Poszukuje kogoś z silnikiem 6KM

Czechofil

Rekomendowane odpowiedzi

Marcin bez urazy do Twojego silnika ,  ale jak czytam  uzyskaliśmy max 8,7km/h to niecałe 2km/h szybciej niż na Mercury 3,3KM.  to jest duża różnica w mocy silnika  to co Byś pomyślał  że coś tu nie tak . A na pontonie zawsze szybciej popłyniesz , to ma zanurzenie 2 cm i lata jak krążek po lodzie , dla tego reklamy silników masz z pontonami  bo są takie efekty  jak pływanie w ślizgu   :D 

Tak pomyślałem  może teraz te nowe silniki mają inny skok śruby co przekłada się na większą  prędkość  , może kombinuję ale mnie to interesuje bo mam podobną łódkę  i ciekawi mnie jak kupie Mecury 6 km i jak to będzie pływać 

Paweł, zero urazy :) Ja tylko opisuję swoje obserwacje z pływania z tym właśnie silnikiem. Dodam tylko, że są to osiągi bardzo zbliżone do osiągów innych użytkowników przy podobnej podobnej konfiguracji. W dwie osoby na pontonie prędkość 10-11km/h. Coś czuję, że czeka mnie zmiana silnika na jeszcze odrobinę mocniejszy, coby w dwie osoby nie pchać wody.

Edytowane przez M@rcin.

Marcin  w moim przypadku tu gdzie wędkuję jest dużo stref ciszy , dlatego mam też elektryka 55 MK z  maxem . Ale chcę po pływać na spalinie   , ale na innych zbiornikach  też  są ograniczenia do małych mocy . Tak czy inaczej  będę pchać wodę , nawet z wiosłami w ślizg nie wejdę   :)  . Mam ten plus że pływam na jeziorach  i nie mam pod prąd   :D   będzie szybciej  ale zobaczymy o ile 

Aby rozwiać wątpliwości screeshot z kompa garmina. Najwyższa prędkość z prądem w jedna osobę

Pod koniec maja spróbuje jeszcze z Tohatsu 9.8 - już namierzyłem znajomego z tym silnikiem

ab2157ea6dce6761cd9e12756cd907e2.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Czechofil

Powiem Ci że zbaraniałem , myślałem że szybciej popłyniesz . Ja na elektryku  miałem 5 km na godzinę  , gdzie nie ma co porównywać do spaliny . Oglądaliśmy nie jeden film  , ale tam jakoś szybciej pływali ludzie łódkami  nawet mieli  6   a  nie  8  kucyków , nie wiem czemu tak jest  .  Będę czekał na następny test co przyniesie , zanim kupi się silnik warto sprawdzić .    Leszek  napisz co ze stabilnością łódki  na boki jest ok czy jest chwiejna i łatwo ją wywrócić 

Jeśli chodzi o stabilność na boki to uważam, że wzorowa - ilość miejsca dla 2 wędkarzy też wystarczająca - przednia bakista mega pojemna wchodzi zbiornik 12l i kotwica 9kg i liny.

Mam zastrzeżenia do stabilności wzdłużnej - jeśli ktoś powyżej 80kg siedzi na dziobie to przy prędkości powyżej 6 km/h wlewa się woda - trzeba siedzieć na ławce środkowej. Powodem może być silnik dziobowy który swoje waży (17kg) i wystaje do przodu oraz brak ciężkiego silnika z tyłu. Dodatkowo mam lekkie aku - tylko 6kg

02ff744b99b017686826684deee588ff.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Czechofil
  • Like 1

Uspokoiłeś  mnie tym , że ta łódka jest bardzo stabilna  .  Ta łódka ma wysunięty przód  i przy dużym obciążeniu przodu  nie ma co ją wypychać  do góry  i dla tego daje nura , próbowałeś ciężar większy dać na tył   przód podniesie i nie będzie pchać tyle  wody   , praktycznie nie podpowiem jak jest w mojej ,  bo moja stoi na oponach i wszystkie testy dopiero zaliczę  :) ,  jak zmienisz silnik  dojdą kilogramy i moc może będzie lepiej płynąć  . Ja na przód silnika nie założę na jeziora to kotwica  , ale na rzece  jak łowisz to jak najbardziej się przydaje . Chce kupić Mercury 6  naklejkę z tyłu silnika zmienię  na  5 bo na niektórych jeziorach można tylko  z 5 pływać  ;)   waga i   cena   też jest duża różnica  , 9.9  u mnie odpada na starcie . Jak zakupię silnik to się też pochwalę jak to pływa . 

• 3 tygodnie później...

Po ostatnich ulewach myślałem ,  że sama łódka z opon popłynie po moim podwórku   :P .  Koledzy jak tam testy z silnikiem  , coś ucichło  wiem wiem  , pogoda nie sprzyja , ale może coś się udało    :D  moje miasto Łódż  , a wody jak na lekarstwo , ,  :(

post-68034-0-85047700-1558455629_thumb.jpg

post-68034-0-16398700-1558455708_thumb.jpg