Skocz do zawartości
  • 0

Wywazanie wedek spiningowych. Tych dluzszych, ale i tych krotszych

FidoAngel

Pytanie

(...) istotne jest te?ź wywa?źenie kija, jak nie będzie dobrze kija wywa?źał to te?ź nadgarstek będzie bolał.To jest istotna sprawa i na wywa?źenie powinno się zwracać uwagę

W takim przypadku wystarczy trochę taśmy ołowianej na końcu dolnika przykleić izolką i po sprawie. Tak czytam i czytam i mam wra?źenie, ?źe nikt tego prostego zabiegu nie stosuje. Dla mnie przy cię?źszych i długich kijach to wręcz zabieg podstawowy. Większości takich kij?łw ?źaden kołowrotek nie wywa?źa w spos?łb zadowalający. Warto spr?łbować, p?łźniej człowiek się sam sobie dziwi, ?źe wcześniej tego nie zrobił :huh: .

A ?źeby nie było całkiem off to powt?łrzę pytanie, ju?ź zadane na tym forum a zostawione bez odpowiedzi...

Czy te Penny, kt?łre tępo chodzą od nowości, są takie modele, docierają się czy ich praca taka ju?ź pozostaje.

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

(...) istotne jest te?ź wywa?źenie kija, jak nie będzie dobrze kija wywa?źał to te?ź nadgarstek będzie bolał.To jest istotna sprawa i na wywa?źenie powinno się zwracać uwagę

W takim przypadku wystarczy trochę taśmy ołowianej na końcu dolnika przykleić izolką i po sprawie. Tak czytam i czytam i mam wra?źenie, ?źe nikt tego prostego zabiegu nie stosuje. Dla mnie przy cię?źszych i długich kijach to wręcz zabieg podstawowy. Większości takich kij?łw ?źaden kołowrotek nie wywa?źa w spos?łb zadowalający. Warto spr?łbować, p?łźniej człowiek się sam sobie dziwi, ?źe wcześniej tego nie zrobił :huh: .

A ?źeby nie było całkiem off to powt?łrzę pytanie, ju?ź zadane na tym forum a zostawione bez odpowiedzi...

Czy te Penny, kt?łre tępo chodzą od nowości, są takie modele, docierają się czy ich praca taka ju?ź pozostaje.

Tez lubilem miec dociazana pupe w kijach. Ostatnie lata to zmiany w kierunku coraz krotszych wedek, a tym coraz mniej ciezaru z tylu potrzeba :mellow:

Reka sie cieszy a praca kija zyskuje :D

• 0

jak kij leci na pysk zawsze bez wyjątk?łw zakładam gałkę

z odpowiednią ilością ołowiu.to w seryjniakach.ale i customy te?ź tak zdarzało się dowa?źać.Wtedy w ręku czujesz tylko przynętę obcią?źającą blank,reszta jest wywa?źona idealnie pod palec środkowy jak nawadze zegarmistrzowskiej :mellow:

• 0

zastanawiam się nad taką kwestią co jest lepsze dla zestawu i komfortu łowienia - zało?źenie umiarkowanie cię?źkiego kołowrotka i du?źej ilości ołowiu w koniec rękojeści, czy te?ź zało?źenie cię?źkiego kręcioła i małej ilości ołowiu w rękojeść ? czy mo?źe obydwa takie rozwiązania są podobne co do efektu końcowego ?

• 0

zastanawiam się nad taką kwestią co jest lepsze dla zestawu i komfortu łowienia - zało?źenie umiarkowanie cię?źkiego kołowrotka i du?źej ilości ołowiu w koniec rękojeści, czy te?ź zało?źenie cię?źkiego kręcioła i małej ilości ołowiu w rękojeść ? czy mo?źe obydwa takie rozwiązania są podobne co do efektu końcowego ?

Mi najwygodniej sie lowi jak zakladam sredni wagowo kolowrotek i nie daje olowiu w dolniku.

• 0

Kazdy porzadniejszy blank jest juz konstruowany z mysla o rozsadnym wywazeniu...co wiaze sie z rozsadna dlugoscia dolnika.

W wedce np 3,2m raczej nie da sie bezkarnie skrocic dolnika do łokcia....pecyna olowiu, jaka trzeba zalozyc skutecznie zdestabilizuje prace kija podczas wyrzutu.

Z kolei w wedkach, ktore cos takiego zniosa (mocniejsze, sztywniejsze) skracanie dolnika do lokcia jakby mija sie z celem (do czegos on ma sluzyc)

Obecnie wszystkie kije, ktorych uzywam maja do 9' - przy tej dlugosci najczesciej mozna juz robic rozmaite sztuki...

Gumo

• 0

Tego nie da się określić bez wypr?łbowania obu tych sposob?łw. Na szczęści jest to dziecinnie proste :mellow: .

Niekt?łre kije nie cierpią zbyt doskonałego wywa?źania bo wtedy mają skłonność, jak ju?ź kolega wcześniej zauwa?źył, wpadać w dygoty podczas rzutu. Tylko praktyka poka?źe.

• 0

Doświadczenie mam bez wątpienia jeszcze małe: uzbroiłem własnoręcznie raptem ok. 20 kij?łw Embarassed .

Tylko jeden z nich, ten pierwszy, potraktowałem ołowiem ... potem ?źałowałem, bo przez to źle le?źał w łapce przy rzucaniu :( .

Zresztą dostałem za swoje: kiedy zacząłem go przerabiać, to uszkodziłem bezpowrotnie blank :(

Poprawnie skonstruowany blank wymaga jedynie dobrania odpowiedniej długości rękojeści (czyli odpowiedniego umieszczenia dobrze dopasowanego kołowrotka) i nie potrzebuje ?źadnego docią?źania dolnika.

Takie jest moje dotychczasowe doświadczenie B)

Pzdr,

Fatso

P.S. Kij spinningowy - moim zdaniem - kiedy środek cię?źkości ma gdzieś w pierwszych 10 cm od stopki kołowrotka w g?łrę ... no mo?źe jeszcze małe kilka w d?łł :unsure:

• 0

Nie wiem czy dobrze zapytam:

Kiedy jest prawidłowo wywa?źone wędzisko?

A tak przewrotnie zapytam, pr?łbowałeś tak trzymać kij z kołowrotkiem, aby ręki nie przeginał ani do tyłu ani do przodu? Co myślisz o takiej sytuacji?

@Fatso, to o czym piszę dotyczy ju?ź gotowych wędzisk a nie etapu projektowania i wykonywania wędziska. Poza tym gdyby tak było jak m?łwisz to nie stosowano by w dolnikach r?ł?źnych metalowych dodatkowych gałek, wkładek i pierścieni.

• 0

Ostatnio właśnie się dłu?źej nad tym zastanawiałem, było to po tym jak przymierzyłem caldie 3000 do jednoskłada 6'9 niby nie ciągnęła w ?źadną stronę ale czuć było cię?źar, miałem te?ź podpiętego i testowanego nad wodą Pfluegera Patriarch najmniejszego czyli około połowy l?źejszy ni?ź caldia, r?łwnie?ź nie odczuwałem by szczeg?łlnie ciągnęło kij w kt?łrąś stronę czuć jednak było lekkość zestawu. Mo?źe gdybym łapał caldią to pewnie by mo?źna było jakoś zweryfikować bo inaczej jest na sucho a inaczej w czasie łapania.Teraz mam Airity 2508 w miarę lekko, środek cię?źkości znajduje się jakieś 6-7 cm w stronę części szczytowej.Nie odczuwam jakoś szczeg?łlnie by go ciągnęło. Jeszcze nie testowany w boju ale lada dzień zacznę jeździć za jaziem i zobaczymy co będzie po paru godzinach łapania.

• 0

@Fatso, to o czym piszę dotyczy ju?ź gotowych wędzisk a nie etapu projektowania i wykonywania wędziska. Poza tym gdyby tak było jak m?łwisz to nie stosowano by w dolnikach r?ł?źnych metalowych dodatkowych gałek, wkładek i pierścieni.

Najlepszy dow?łd na to, ?źe trza kije zbroić samemu :lol: , albo chocia?ź u zbrojmistrza :mellow: . A powa?źnie, to mnie sie te?ź zdarzało r?ł?źne kije sklepowe kupować i r?ł?źnie z ich wywa?źeniem bywało. Jednak najlepszą metodą jest (jeśli o gotowce chodzi) kupienie takiego, kt?łry jest sensownie zrobiony. Wtedy nie będzie ?źadnej potrzeby docią?źania. Ja wprawdzie kilka kij?łw zrobiłem z gałką metalową, ale stosowałem i stosuję wyłącznie lekkie aluminiowe, kt?łre - owszem - trochę (acz niewiele) masy dodają w dole kija, ale nie wpływają znacząco na pracę kija w łapie.

Z kolei jeśli rozwa?źamy zastosowanie ołowiu, to znaczy, ?źe z naszym patykiem jest coś mocno nie tak i lepiej po prostu było go nie kupować :unsure:

Pzdr,

Fatso

• 0

Andru, jak uchwyt kołowrotka, na kiju jak słupek od płotu, będzie zamontowany w punkcie r?łwnowagi kija, lub blisko niego, czyli w miejscu gdzie nie leci on ani na pysk ani na d...ę to nawet najmniejszy podlodowy kołowrotek dobrze wywa?źy tą wędkę.

Tak pewnie jest w Twoim przypadku. Kij jest dobrze zrobiony pod konkretne zastosowania i swoją moc.

Problemem w wywa?źeniu wędki bez docią?źenia jest rozsądna długość dolnika bo przecie?ź ka?źda wędka ma punkt r?łwnowagi ale w niekt?łrych, potę?źniejszych modelach, dolnik musiałby mieć pewnie z metr

• 0

Z bardzo potę?źnymi kijami (morskie, sumowe) i do tego słusznej długości, nie mam doświadczenia Embarassed .

U?źywam takich do 25lb max, a zwykle 10-17. W takich kijach nie mam problemu z długościa dolnika. Mam te?ź jerk?łwkę na przyciętym, morskim blanku. Ma ledwie 1,80 i dlatego nie leci na mordę :mellow: , aczkolwiek nawet gdyby była dłu?źsza, to blank jest na tyle lekki, mimo mocy, ?źe kij te?ź byłby dobrze wywa?źony, przy sensownej długości dolnika.

Pzdr,

Fatso

• 0

A ja coraz bardziej się skłaniam do wywa?źania długością dolnika, tak jak to tylko mo?źliwe. Kiedyś miałem straszną fazę na kr?łtkie dolniki, ale teraz myślę, ?źe to ślepa uliczka. Przynajmniej tak mi się wydaje :D

Kr?łtkie tzn jakie? Wszystko w granicach rozsądku. Osobiście nie lubię gdy zahaczam kijem o ramię w czasie manewrowania więc dolnik raczej kr?łtki preferuję.Jak na razie się sprawdziło przy 2 kijach( jeden 2,75 drugi 2,06 lub 0,5)

• 0

Kr?łtkie, czyli właśnie do łokcia, w lekkich kijach nawet jeśli są dłu?źsze nie trudne do osiągnięcia. W granicach rozsądku jest elastyczne, choć rozumiem wszystkich tych, kt?łrym długi dolnik przeszkadza. Pozatym, jeśli ju?ź będzie jakaś bombka dowa?źająca, to na długim dolniku będzie o wiele efektywniejsza ni?ź na kr?łtkim (efekt dźwigni), czyli mo?źe się okazać, ?źe dłu?źszy dolnik z bombką da mniejszą sumaryczną wagę kija, ni?ź kr?łtszy dolnik z większym cię?źarkiem. :D

• 0

A ja coraz bardziej się skłaniam do wywa?źania długością dolnika, tak jak to tylko mo?źliwe. Kiedyś miałem straszną fazę na kr?łtkie dolniki, ale teraz myślę, ?źe to ślepa uliczka. Przynajmniej tak mi się wydaje :D

Nie tylko Ty tak myślisz.

DanieXR od zawsze słyszał u mnie ten tekst:

......jak się nie da zbalansować kijka, przy długości dolnika xxxx cm, to go wydłu?ź tyle ile trzeba. Zero ołowiu w dupie

Uwa?źam to za słuszny kierunek, w znakomitej większości rozwiązań.

• 0

Tak. W tych dłu?źszych pojawia się problem. Dla mnie do przełknięcia. A czy dla wszystkich?

Dobrze, ?źe mo?źemy wybierać i dobierać.

Dziwaczna moda na kr?łtkie dolniki, kt?łrej wielu ludzi hołduje z takim zapałem, jest jednak r?łwnie niebezpieczna.

Tu magia liczb wyra?źana jest gramach.