Skocz do zawartości
  • 0

TERMOS

Pytanie

Wędki są smaczne, ale jeszcze lepsze sa blaszki podlodowe prowadzone klasycznie, czyli z podbicia. Dawno, dawno temu ktoś na pomysł podbijania wirówki z opadu. Legenda głosi, że na Śniardwach Pan Kapelusznik jest miszczem w tej dziedzinie, a jakie rybska łowił. Wszyscy zaś wiedzą, ale mało sie o tym mowi, a praktycznie wcale nie pisze, że największe smoki łowi gość na Piracie (anonim) własnie z podbicia na blaszki i to podlodowe. Temat trochę tabu, popularyzację tej dziedziny uskuteczniać więc będę i niech Mnie przeklną, kamieniami obrzucą, palcem pogrożą. W d...e to mam, na podlodówce sezon ten gram!

post-46081-0-94625000-1556308261_thumb.jpg

• Like 5

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Prawdę Rafał piszesz, przekonałem się na własnej skórze o skuteczności podlodówek z opadu (także twoich). Niejednokrotnie uratowały mi dzień, a koledzy po kiju, którzy się lekko podśmiewali już tego nie robią, bo są dni, że garbusy na gumki reagują słabo i właśnie wtedy taka blaszka jest bezcenna.

post-50112-0-93790400-1556312300_thumb.png

Edytowane przez robbertzam

• 0

I nie ma w tym nic dziwnego ,tredy w wedkarstwie przez dziesiecio vi-lecia sie zmienialy a niektore metody byly uwazane za conajmniej nie dozwolone.Watek ten to nie pozywka dla szarpakowcow.Na rynku jest tyle ciekawych blaszek z ruchoma kotwiczka ktore moglyby miec miano wachadla.Bo ktoz z Nas nie lowil na alge czy gnoma z opadu kto gume czy koguta nie podbil i delikatnie po dnie wlekl.

Na pierwszy ogien w srode startuje twardo i man nadzieje na fajne okonki.

W menu znajdzie sie Aragony i cala ferajna przedziwnych blaszek????.

Robert jak sie ludzie dowiedza na co sandaly sie ciaga ????

post-46081-0-53544300-1556553504_thumb.jpg

Edytowane przez TERMOS

• 0

sie Amerykanie kochaja ta metode a Szwedzcy gajdowie tak lowia.

Czytajac watek o Mazurach nie biore odpowiedzialnosci za skutecznosc metod opadowej.Sama w sobie istnieja juz od wiekow tylko zadko sie o tym mowi a w pewnych kregach byla to wrecz tajemnica.

Majac na uwadze ze minely dwa sezony gdzie glowna Moja i wielu innych byla podlodowka z ruchoma kotwica, zaczynam rozumiem dlaczego ryb ubywa. Sztokcholm plywa na wodzie i polowic mozna wszedzie, nie zawsze po uszy ale ryb nie brakuje. Wraz z ekipa 2 osobowa z jednego wypadu okoniowego jestesmy w stanie zlowic 100 kg ryb. Oczywiscie bywaja dni ze mozna wiecej. C&R ma sie rozumiec.Nie gumy ani wirowka, kilka modeli ktore ostatnie lata

wertowalem nabraly mocy. Poczawszy od okonia, sandacza, mietusa a na szczupak nie konczac, trocie i pstragi tez na to gryza. Dla klasycznych modeli trzeba tylko lekko podginac ogonek i w taki sposob powstaja mini wachadlo. Kotwica z celownikiem i lacznik 2cm zeby rybom latwiej bylo zassac.

Ten sezon wyjatkowo duzo czsu poswiecilismy dla Aragona i Nors-a

Aragon kompaktowy 14 gramowy 5,5 cm, daleko fruwa i pracuje jak male wachadlo. Killer i na zime i na Lato. Nors - dlogi smukly, przypominajacy stynke. Na te modele padlo najwiecej sandaczy nie wspominajac o okoniach. Najlepszy kolor, klasyka bialo-czerwony, niebieski i zielony grzbiet, zarowka. To tak po krotce

W zime to juz nawet Swiety Mikolaj nie wierz. Kazdy sklep ma w swoim arsenale podlodowki a czemu by nie zlamac stare schematy i z Mazur czy malowniczej Szwecji przeniesc ten wabik na swoje podworko. Jak nie na gume, robala ani po wodzie ani po lodzie sezon zimowy mozna upiekrzyc. Panowie podlodowka naprawde dzial z opadu.

PS. Insta mullwadsweden czyli dowod na to ze ryby gryza na zwykla oblanke i to w dodaku z opadu.

PS. Team Pleciona, fajna ekipa, super sklep, pelen szacun- - -Ale Panowie - Szczecin

Trzeba do Mnie zapukac a ja Wam pokaze na co kolega tam lowi piekne sandacze noca i Ja ten model mam. Jest z 1970 i juz wtedy lowil po 30 saandaczy. Rybie gusta sie troche zmienily, gumpi, blumki i twister ale przyneta kolem sie toczy. Powrot do blach, wirowek, podlodowek popolaryzuje. A podkreslam na zime nie licze.post-46081-0-71961500-1606480429_thumb.jpgpost-46081-0-11210100-1606480445_thumb.jpgpost-46081-0-37875500-1606480494_thumb.jpg

Nors model ideal na opadowke. Pieknie sie prowadzi delikatnym zygzakiem. Przy opadzie losterkuje, Stynka, sielawka, okleja.Odbija na boki po podciagnieciu. Wiosna i latem nie do podbicia.

Edytowane przez TERMOS
  • Like 3