Homesaver Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Witam, nie znalazłem tego wątku więc otwieram taki temat.Jeżeli coś przeoczyłem to proszę o wskazówkę. Jak skutecznie czeszczycie łożyska do szpulki (jasne że BC) i jaki olej stosujecie. Ja stosuje kąpiel, czyli wkładam łożysko w płyn (aceton lub alkohol) na parę godzin i wyjmuje je, parę obrotów i z powrotem kąpiel.Powtarzam to do trzech razy. Jednak nie jestem do końca zadowolony. Czytałem iż niektórzy używają wkrętarki aby zanurzone łożysko obracać średnimi obrotami (ciekawe co to znaczy) i w ten sposób wydobyć wszelki pozostały smar/olej.Inny sposób ma byś stosowanie wanny z ultradźwiękiem tak jak okulista czy jubiler a łożysko jest w pojemniku z płynem. (aceton, alkohol lub czyścik do tarcz hamulcowych) Co myślicie o tych sposobach?Jakoś mam obawy że w ten sposób uszkodzę łożyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Moim zdaniem każde łożysko podczas czyszczenia powinno zostać otwarte, oczywiście jeśli jest taka możliwość. Bo nie zawsze zgromadzony w nim syf będzie chciał zniego wyjść. Myjka ultradźwiękowa powinna sprawdzić się najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Nadgorliwośś jest gorsza od nagłej śmierci. Łożyska obustronnie zamknięte są nasmarowane fabrycznie smarem który wystarcza na cały ich okres eksploatacji. A jest to wcale niemało bo kilkanaście bądź kilkadziesiat tysięcy godzin pracy. Który kołowrotek tyle pracuje??????? Nie wspominając, że w kołowrotku ilość obrotów które łożysko wykona jest ileś razy mniejsza. A w szpulce - pracuje gdy działa hamulec - gdy ryba wysnuwa linkę - czyli ta praca może trwa 10??? godzin ? W całym życiu kołowrotka... Działanie całkiem pozbawione sensu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 W wątku serwis kołowrotków shimano czy serwisujemy kołowrotek krok po kroku i nie tylko temat czyszczenia i rozbierania łożysk był poruszany.Linki bez problemu znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Ja czyściłem korzystając ze wspomnianej wkrętarki i odpowiednio dobranego trzpienia. Kilka razy przez 12h, odkładając łożysko za każdym razem do słoika z izopropanolem.Mowa o łożyskach obustronnie zamkniętych.Efekt był lepszy niż na tanim, chińskim ceramicznym, bez znaczenia czy było to EZO czy oryginalne.PS. Sam myślę o ultradźwiękowej myjce[emoji846] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nories Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Nadgorliwośś jest gorsza od nagłej śmierci. Łożyska obustronnie zamknięte są nasmarowane fabrycznie smarem który wystarcza na cały ich okres eksploatacji. A jest to wcale niemało bo kilkanaście bądź kilkadziesiat tysięcy godzin pracy. Który kołowrotek tyle pracuje??????? Nie wspominając, że w kołowrotku ilość obrotów które łożysko wykona jest ileś razy mniejsza. A w szpulce - pracuje gdy działa hamulec - gdy ryba wysnuwa linkę - czyli ta praca może trwa 10??? godzin ? W całym życiu kołowrotka... Działanie całkiem pozbawione sensu...jesli kidykolwiek widziales dobrej klasy lozyska szpuli w kolowrotku castingowym to wszystkie sa otwarte,naoliwione specjalna rzadka oliwkai nie sa to lozyska o porownywalnym serwisie jak to ma miejsce w stalej szpuli bo wykonane sa z innych najczesciej materialowultradzwiek bedzie ok,ja uzywam acetonupolecam hedgehog air hd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 jesli kidykolwiek widziales dobrej klasy lozyska szpuli w kolowrotku castingowym to wszystkie sa otwarte,naoliwione specjalna rzadka oliwkai nie sa to lozyska o porownywalnym serwisie jak to ma miejsce w stalej szpuli bo wykonane sa z innych najczesciej materialowultradzwiek bedzie ok,ja uzywam acetonupolecam hedgehog air hdRaczej nie. W większości widziałem zamknięte i nasmarowane smarem. Widzę sens smarowania oliwką tylko w multikach klasy UL. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nories Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 te, w orginale to raczej marnej klasy i nie ma co porownywac chociazby do tych ktore podalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Podepne sieKupilem na Ali ABEC-7 ldMaja byc do curado 201e7Smarowac, oliwic, czy zostawic suche?Na sucho szumiaWiem ze byl taki watek, ale nie moge go znalescA specem w tym nie jestem, chetnie slucham madrzejszychCos mi sie obilo o uszy, ze moga byc za delikatne pod wieksze przynety Cos , Ktos?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 https://pl.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20190428082859&SearchText=+ABEC-7+ld Takie? Mercedesa też po kupnie rozkręcasz i smarujesz po swojemu? Dziwi mnie niezmiernie brak zaufania do projektantów i wykonawców takich było nie było hi-tech produktów. Co jesteś w stanie sam poprawić?????Skoro "specem nie jesteś", "obiło ci się o uszy" to zostaw jak jest.Nie poprawisz, ale na bank popsujesz...Ceramiczne łożyska szumią.... A jak się nudzisz - kup na starociach popsuty zegar ścienny i weź go napraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nories Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) Podepne sieKupilem na Ali ABEC-7 ldMaja byc do curado 201e7Smarowac, oliwic, czy zostawic suche?Na sucho szumiaWiem ze byl taki watek, ale nie moge go znalescA specem w tym nie jestem, chetnie slucham madrzejszychCos mi sie obilo o uszy, ze moga byc za delikatne pod wieksze przynety Cos , Ktos?Pozdrawiammozesz umyc i dac krople dobrej oliwki np:ZPI-friction 0 lub hedgehog alchemy oil light innych nie polecamnie mam zaufania do lozysk z aliexpres,wole sprawdzone powyzszych firmlozyska dobrych firm maja opisana tolerancje zakresu pracy np boca bearings abec7 miedzy 2-200gram,wspomniane air hd podobniep.s na szybkiego, i tez dobrze spisuje sie w takich lozyskach olej 3-in-1 ,ogolnodostepny w kazdym markecie Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez Nories 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) Widzę, że moja ogólna wiedza techniczna przegrywa z wiedza techniczną "wędkarską" "p.s na szybkiego, i tez dobrze spisuje sie w takich lozyskach olej 3-in-1 ,ogolnodostepny w kazdym markecie " Powodzenia zatem... Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez eRKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nories Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 widocznie to ze masz 1525 postow i jestes tworca tego forum niczego jeszcze nie przesadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 A co to ma za znaczenie????Znaczenie ma polecany przez Ciebie olej z marketu hahahahahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nories Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 a no jak widac znaczenia nie ma zadnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 eRKa Ja sie grzecznie pytalem, tu, na tym forum. Forum ,tez dla takich jak ja,nie fachowcow. Jak czegos nie wiem to sie pytamTroche Cie nie rozumie,czy ty znasz sie na wszystkim, czy jak czegos nie wiesz, to sie nie pytasz?Nudzic sie nie nudze, i sam chce sobie robic serwis kolowrotkowA ze fachowcem nie jestem, to szukam tu pomocyRobie cos zle? Mam je wysylac do serwisantow? Czy moze samemu probowac?Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) "Smarowac, oliwic, czy zostawic suche?" Pod Twoim postem jest mój.Co w nim nie rozumiesz?Kupiłeś łożyska takie jak w linku który Ci podałem? Któreś z nich? Czy może w częściach do samodzielnego montażu? Łożysko to znormalizowany podzespół. Zamknięte, nasmarowane fabrycznie, gotowe do montażu. Nie poprawisz. Czym otworzysz? Czym posmarujesz? - oliwką z marketu? Łożyska ceramiczne (lub hybrydowe jak w tym przypadku) wymagają specjalnego smaru.I pytanie zasadnicze - po co chcesz to robić skoro to już jest zrobione.Zwyczajnie nie ma takiej potrzeby... Grzecznie odpowiadam... I podobnie jak Ty mam zwyczaj pytać jeśli czegoś nie wiem, ale do wkurzam się niezmiernie, gdy ktoś kwestionuje podstawowe wiadomości. Zapytam raz jeszcze - Mercedesa po kupnie smarujesz po swojemu?Łożysko to taki malutki mercedesik... Pozdrawiam:) Ps.Podaj link do tych łożysk które kupiłeś.... Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez eRKa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nories Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 brak slow,prosze moda o usuniecie mnie z listy tego foruma mlodych adeptow baitcastingu zapraszam chociazby na strony tackletour.com,tam panuje normalnosc i kolezenstwonie jak w przypadku tego pana, jednego z tworcow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) A na tym forum używa się proszę Kolegi polskich znaków.A zdanie zaczyna z dużej litery. Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez eRKa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam 13 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) "Smarowac, oliwic, czy zostawic suche?" Pod Twoim postem jest mój.Co w nim nie rozumiesz?Kupiłeś łożyska takie jak w linku który Ci podałem? Któreś z nich? Czy może w częściach do samodzielnego montażu? Łożysko to znormalizowany podzespół. Zamknięte, nasmarowane fabrycznie, gotowe do montażu. Nie poprawisz. Czym otworzysz? Czym posmarujesz? - oliwką z marketu? Łożyska ceramiczne (lub hybrydowe jak w tym przypadku) wymagają specjalnego smaru.I pytanie zasadnicze - po co chcesz to robić skoro to już jest zrobione.Zwyczajnie nie ma takiej potrzeby... Grzecznie odpowiadam... I podobnie jak Ty mam zwyczaj pytać jeśli czegoś nie wiem, ale do wkurzam się niezmiernie, gdy ktoś kwestionuje podstawowe wiadomości. Zapytam raz jeszcze - Mercedesa po kupnie smarujesz po swojemu?Łożysko to taki malutki mercedesik... Pozdrawiam:) Ps.Podaj link do tych łożysk które kupiłeś....eRKa No widisz,obilo mi sie o uszy ,ze sa tacy ,co jak kupia nowy kolowrotek, to go od razu rozkrecaja i smarujaJak kupia jerka ,to wymieniaja kolka i kotwice, a nowe plecionki mocza przed nawinieciem, itdCzemu oni ne biora sie za zegary z kukulka? Linka Ci nie podam,kolega kupil mi te lozyska w tamtym roku, wiem tylko tyle, ze z ali Pozdrawiam A cha , zrozumialem Cie, nowych lozysk nie potrzeba smarowac . Tylko mozna to bylo napisac troche inaczej ,tak jak na forum kolezenskim powinno byc, z naciskiem powinno PsA z mercedesem, to bys sie zdziwil,a wiem cos na ten temat. Jestem z Bremen ,jak to Ci cos mowi Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez adam 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Romek, tak jak napisałeś "Łożyska obustronnie zamknięte są nasmarowane fabrycznie smarem który wystarcza na cały ich okres eksploatacji."Łożyska znajdujące się w gotowym produkcie są pewnie nasmarowane ale kiedy kupujesz pojedyncze sztuki czasem są suche.Czyszcząc je i smarując powiedzmy co sezon przedłużysz zapewne ich żywot a przy okazji przez cały okres ich użyteczności będą pracowały stabilniej.Nie rozumiem porównania z MB ....olej Long Life, który jest polecany przez producentów czy brak wymian oleju w przekładaniach automatycznych bankowo nie służy trwałości.W mojej opinii smarować trzeba tak z konieczności jak przyjemności i satysfakcji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Spór o pietruszkę jak zwykle...Założyłem, że Kolega kupił kryte hybrydowe łożyska.Więc wszelka ingerencja jest całkowicie zbędna w takim przypadku.Oczywiście można spekulować czy nic by się nie stało z nimi gdyby kołowrotek utonął w Morzu Martwym na głębokości 123 m i został przez płetwonurka wydobyty po 2 miesiącach.I czy wtedy trzeba, czy nie trzeba by go smarować(łożyska) W ubiegłym tygodniu miałem w ręku Abu C4 - spadł właścicielowi na podłogę i coś tam się wyłamało(w środku stukało). Gość twierdził, że kołowrotek nigdy nie był rozkręcany ani smarowany.Działał poprawnie. Nie było luzów, nie było nadmiernych szumów, kręcił lekko i płynnie. A kołowrotek ma 30 lat.Czy tak fajnie, że to Abu?Niekoniecznie. Łożyska oprócz kołowrotków pracują takze w innych maszynach - ot choćby w wiertarkach dentystycznych, miniszlifierkach, robotach kuchennych i 1000 innych.I kto w tych maszynach owe łożyska smaruje????Ile koledzy znacie przypadków, że uległy zużyciu??????? Wspomniałem wcześniej, że to znormalizowane elementy, więc z fabryki łożysk trafiają - do mixerów, do rowerów, do kołowrotków...Tam działają, a w kołowrotkach trzeba je smarować? Akceptuję, że ktoś ma życzenie zharmonizować elementy kolorystyczne kołowrotka do swojej opalenizny ,ale nie rozumiem "poprawiaczy"I czym innym jest wymiana kotwic w woblerku, a czym innym ingerencja w fabrycznie gotowy produkt.Łożyska ceramiczne(pełnoceramiczne) - mogą się wydawać suche, ale one takie są.... Jeśli ktoś się poczuł urażony - przepraszam. Jeśli ktoś nadal chce żyć w świecie wędkarskich mitów - cóż , ma do tego prawo, lecz dla mnie jest to bardzo niezrozumiałe gdy wiedza jest na wyciągnięcie ręki... wróć ... na wykonanie kilku kliknięć Pozdrawiam:) Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez eRKa 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Adam, jeśli masz czas i odpowiednie wyposażenie (alkohol izopropylowy do wyczyszczenia oleju z łożysk i rzadką oliwkę) to możesz przetestować obie wersje, zrobić testy rzutowe jakąś reprezentatywną przynętą. Najpierw założyć 1) standardowe łożyska z Ali, potem 2) łożyska wyczyszczone i zaoliwione ponownie, a wyniki pokazać na forum.Ważne byś użył dobrej oliwki, bo bez tego wynik będzie słaby. Zresztą, chyba te łożyska wymagają ciągłego dozoru technicznego. Wyjęcie i włożenie łożysk w Curado to chwila. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Podepne sieKupilem na Ali ABEC-7 ldMaja byc do curado 201e7Smarowac, oliwic, czy zostawic suche?Na sucho szumiaWiem ze byl taki watek, ale nie moge go znalescA specem w tym nie jestem, chetnie slucham madrzejszychCos mi sie obilo o uszy, ze moga byc za delikatne pod wieksze przynety Cos , Ktos?PozdrawiamAdam w jakich gramaturach zamierzasz tego multiplikatora używać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Spór o pietruszkę jak zwykle...Założyłem, że Kolega kupił kryte hybrydowe łożyska.Więc wszelka ingerencja jest całkowicie zbędna w takim przypadku.Oczywiście można spekulować czy nic by się nie stało z nimi gdyby kołowrotek utonął w Morzu Martwym na głębokości 123 m i został przez płetwonurka wydobyty po 2 miesiącach.I czy wtedy trzeba, czy nie trzeba by go smarować(łożyska) W ubiegłym tygodniu miałem w ręku Abu C4 - spadł właścicielowi na podłogę i coś tam się wyłamało(w środku stukało). Gość twierdził, że kołowrotek nigdy nie był rozkręcany ani smarowany.Działał poprawnie. Nie było luzów, nie było nadmiernych szumów, kręcił lekko i płynnie. A kołowrotek ma 30 lat.Czy tak fajnie, że to Abu?Niekoniecznie. Łożyska oprócz kołowrotków pracują takze w innych maszynach - ot choćby w wiertarkach dentystycznych, miniszlifierkach, robotach kuchennych i 1000 innych.I kto w tych maszynach owe łożyska smaruje????Ile koledzy znacie przypadków, że uległy zużyciu??????? Wspomniałem wcześniej, że to znormalizowane elementy, więc z fabryki łożysk trafiają - do mixerów, do rowerów, do kołowrotków...Tam działają, a w kołowrotkach trzeba je smarować? Akceptuję, że ktoś ma życzenie zharmonizować elementy kolorystyczne kołowrotka do swojej opalenizny ,ale nie rozumiem "poprawiaczy"I czym innym jest wymiana kotwic w woblerku, a czym innym ingerencja w fabrycznie gotowy produkt.Łożyska ceramiczne(pełnoceramiczne) - mogą się wydawać suche, ale one takie są.... Jeśli ktoś się poczuł urażony - przepraszam. Jeśli ktoś nadal chce żyć w świecie wędkarskich mitów - cóż , ma do tego prawo, lecz dla mnie jest to bardzo niezrozumiałe gdy wiedza jest na wyciągnięcie ręki... wróć ... na wykonanie kilku kliknięć Pozdrawiam:)Własnie, ci "poprawiacze" są nie do zniesienia .Ingerencja w fabrycznie nowy produkt .Mam na myśli redukowanie luzów,wymiana łożysk etc.w fabrycznych nowo zakupionych kołowrotkach. Niestety,dzisiejsze pokolenie wędkarskie jest pro internetowe.Wyczytywanie wszelkich informacji na tematy techniczne dotyczące kołowrotków,a pochodzące od wszelkiego rodzaju "magików" nie znających się na rzeczy,doprowadza do dezinformacji i wprowadzania w błąd. Tak na marginesie -doprowadza mnie nieraz do irytacji to co tu niektórzy wypisują.Tak niestety jest że rośnie pokolenie 'inwalidów" technicznych,bo jak nazwać takich którzy nie potrafią np.wyregulować nawoju linki na szpuli. Wszystko jest opisane w instrukcji,ale spojrzeć się nie chce i post na forum w tej sprawie. A wspomnę że ta czynność nie należy do obsługi serwisowej. Żenada.Jeszcze raz zacytuję słowa przedmówcy. Jeśli ktoś się poczuł urażony - przepraszam. Jeśli ktoś nadal chce żyć w świecie wędkarskich mitów - cóż , ma do tego prawo, lecz dla mnie jest to bardzo niezrozumiałe gdy wiedza jest na wyciągnięcie ręki... wróć ... na wykonanie kilku kliknięć Reszta dywagacji o ile zechcę po moim powrocie z majowego corocznego wypadu na majowe szczupaki ( Pike Fishing) i okonie. Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez Józef Lesniak 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi