Homesaver Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 @eRKa i Józef Lesniak,nie do końca wymogi użytkownika do łożysk zastosowanych w urządzeniach z napędem (jakiś tam silnik napędza układ) a wymogi do łożysk z szpulki do multyplikatora. Jeżeli mamy stały napęd o jakieś tam sile, to jest żabka czy łożysko spowalnia system z taką czy inną siłą, na ile stosujemy łożyska wymagalnej klasy. Czy też jakości.Przy produkcji łożysk występuję też coś takiego jak odchył od normy, czyli do jakiej tolerancji lub odchyłu od normy, można je jeszcze zaliczać do danej klasy i klientowi sprzedać. (tak bardzo upraszczająco, wiem że może za bardzo) Inna sprawa przy stosowaniu łożysk do szpulki multyplikatora z klasie Ul do M może nawet MH, czyli coś tam do 30 może nawet 50 gram.Mamy krótki impuls i ten musi wystarczyć aby naszą przynętę wystarczająco daleko (o i tu nie będę wdawał się w dyskusję, bo to bardzo śliski temat) posłać.Może i wystarczyło by seryjne łożyska pozostawi, szczególnie jeżeli producent używa wysokiej jakości łożyska. W czasie eksploatacji można zauważyć iż po 5 do 20 godzinach pracy, łożyska się "docierają". Kiedyś nastąpi pewien punkt a te łożyska przestaną wspaniale funkcjonować i nadchodzi zasadnicze pytanie, kupić oryginalne, czy zacząć kombinować, a dokładnie majsterkować.Dla mnie osobiście to fajna zabawa, jasne nie tania ale fajna. A nawiązując do mercedesa to może nie smarował bym po swojemu, ale jak bym mógł finansowo to zamówił bym go według własnych życzeń, więc kolor, wyposażenie no i felgi.Porównując przesmarowanie mercedesa do przesmarowania łożysk do szpulki multyplikatora, to tak jak kupić mercedesa i domówić drugi silnik i tego tam zamontować i po swojemu przesmarować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Dzwonią ale w którym kościele? W jakim czasie multiszlifierka osiąga swoją prędkość nominalną - ok 30000 obr/min? to jest 500 obrotów na sekundę?....Lub silnik odkurzacza, lub wspomniana wcześniej wiertarka dentystyczna?....W każdym z tych przypadków wirnik silnika będzie miał większą masę niż szplka multika...i coś złego się dzieje??????Tam też działają na wirnik w momencie startu duże siły elektromagnetyczne - w multiku siła pochodzi od masy przynęty... Czy zdarzyło się komu, że rozleciało się łożysko w multiku w czasie rzutu? Oś szpuli się skrzywiła?????Dlaczego tak usilnie i bezmyślnie podważacie koledzy kompetencje projektantów i wykonawców????? Zwyczajnie brak słów I powiem , że pierwszy raz spotykam się z określeniem, że łożyska się ' docierają".Pół wieku temu ten termin funkcjonował w odniesieniu do silników spalinowych, dziś nawet silników "docierać" nie trzeba... Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez eRKa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Pół wieku temu ten termin funkcjonował w odniesieniu do silników spalinowych, dziś nawet silników "docierać" nie trzeba... Bo szybciej maszyna padnie i po nową trzeba się będzie udać ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 A to niekoniecznie. Już silniki z lat 90-tych nie wymagały docierania. I niektóre do dziś pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 A to niekoniecznie. Już silniki z lat 90-tych nie wymagały docierania. I niektóre do dziś pracują.A co ile tys. km. w nich Romek olej wymieniano wraz z filtrem ? Co 30 000 ? Bo czynność ta jest jak doskonale wiesz cokolowiek związana z procesem docierania się elementów w silniku ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Olej w silniku zużywa się , traci włąściwości smarne. W "dotartym" silniku też olej wymieniamy. Po określonym przez producenta przebiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Olej w silniku zużywa się , traci włąściwości smarne. W "dotartym" silniku też olej wymieniamy. Po określonym przez producenta przebiegu.Proponuję wymieniać po przebiegu określonym przez siebie albo na podstawie innych czynników, ale na pewno nie na zasadach (long life np.) określonych przez producenta czyli sprzedawcę ???? Tak samo z łożyskami. Szumio ? To do wymiany ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) Można dyskutować, czy olej w silniku wymienimy po zalecanych 10tys czy też przedłużymy jego eksploatację do 30 tys. Ale nie powiesz mi, że można całkiem zrezygnować z wymiany. Warunki pracy są zdecydowanie inne dla oleju w silniku, a inne dla łożysk choćby w skrzyni biegów. Pełnoceramiczne łożyska szumią bardziej od zwykłych stalowych... wymieniamy??? Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez eRKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 (edytowane) [quote name="eRKa" post="2578776"Pełnoceramiczne łożyska szumią bardziej od zwykłych stalowych... wymieniamy??? Nie. Lejem wodę i sypiem piach najlepiej taczko ???????????? Sorry Romek, ale jak to piszą nie mogłem się powstrzymać ???? Edytowane 29 Kwietnia 2019 przez Sławek Nikt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2019 I jeszcze woda ma byc mocno słona:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucks_one Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Józef, rozumiem że poprawiacze są nie do zniesienia ponieważ zasypują Cię wiadomościami z prośba o poradę ?Chyba że znieść nie możesz czytając niekiedy faktycznie bzdurne i z cykliką pór roku powtarzające się pytania?Każda substancja smarująca ma swoje przeznaczenie i raczej nie nadaje się do wszystkiego. Również łożyska są projektowane pod konkretne zastosowanie ale wraz z rozpoczęciem używania odliczamy ich koniec przydatności. Dla jednych będzie to 1 rok a dla innych 5 lat.Gdybyśmy jednak wykazali się bzdurną nadgorliwością i czyścili je a potem smarowali po każdym łowieniu skrucimy ich czas eksploatacji czy wydłużymy?Nie twierdzę, że takie zabiegi mają swoją głęboką zasadność ale smar jak to smar .....jak nowy ma lepsze właściwości smarne itd . Przypuszczam, że wiekszość użytkowników tego forum nie ma pojęcia jak często wymienia się łożyska w szlifierkach u dentysty czy multiszlifierkach.Trochę to abstrakcyjne ....Mam Multi którą używam z 10 razy w roku przeszło 15 lat i wszystko jest z nią w porządku tzn kręci się i spełnia swoje zadanie. Silnik elektryczny jest na tyle silny że raczej nie zauważymy zmian w oporze kręcenia się. Porównując ją do szpuli ma się to nijak. Pisałeś o 30 letnim Ambassadeurze .... 2 tygodnie temu dostałem Metanium XT w którym 3 łożyska są do wymiany (pod przekładnią, pod pinionem i w knobie) oraz jedno totalnie dębem stojące na szpuli pod kapslem. Oryginalne łożyska Shimano, których nikt nigdy nie pieścił bezsensownymi wg Was oliwkami. Reasumując: wykluczając mechaniczne spapranie łożyska podczas jego rozbierania/składania, jeśli je smarujemy to bez dwóch zdań zwiększamy jego czas stabilnej pracy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homesaver Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Dzwonią ale w którym kościele? W jakim czasie multiszlifierka osiąga swoją prędkość nominalną - ok 30000 obr/min? to jest 500 obrotów na sekundę?....Lub silnik odkurzacza, lub wspomniana wcześniej wiertarka dentystyczna?....W każdym z tych przypadków wirnik silnika będzie miał większą masę niż szplka multika...i coś złego się dzieje??????Tam też działają na wirnik w momencie startu duże siły elektromagnetyczne - w multiku siła pochodzi od masy przynęty... Czy zdarzyło się komu, że rozleciało się łożysko w multiku w czasie rzutu? Oś szpuli się skrzywiła?????Dlaczego tak usilnie i bezmyślnie podważacie koledzy kompetencje projektantów i wykonawców????? Zwyczajnie brak słów I powiem , że pierwszy raz spotykam się z określeniem, że łożyska się ' docierają".Pół wieku temu ten termin funkcjonował w odniesieniu do silników spalinowych, dziś nawet silników "docierać" nie trzeba... Jeszcze nie zdarzyło mi się aby łożysko się rozleciało, ani że szpulka by się skrzywiła.Do tego są to zbyt wytrzymałe elementy, ale nie oto w tym wątku chodzi.Nie bardzo wiem dlaczego czepiasz się pomysłu zastosowania "tunigowych" łożysk i ich czyszczenia i smarowania.Często producenci wolą odrobinę więcej oleju dać, aby zapewnić prawidłową pracę, niż aby jej brakło. Jak napisałem o docieraniu łożyska to miałem na myśli iż w stanie fabrycznym łożysko ma trochę więcej oleju iż by go potrzebowało, i po paru godzinach użytkowaniu, praca łożyska jest lżejsza.Czyli w praktyce rzuty są dalsze.Cały czas chodzi tu tylko i wyłącznie o łożyska przy szpuli, a nie o pozostałych w przekładni, knobach czy przy ośce wodzika. Nie masz potrzeby i/lub chęci poprawić jej pracę to nie rób tego. Skoro ktoś tak ten multyplikator skontrował, to nie zmieniaj nic w nim. Nie podważaj myśli konstruktora.Myśląc tym tokiem, nie powinnyśmy szukać lżejszych szpulek czy innych łożysk, oprócz tych które konstruktor przewidział. Jak dla mnie bezsensowne podejście do sprawy.Pytałem tylko o sposoby i doświadczenie z czyszczenie łożysk i jaki olej stosują.I tylko to jest tematem tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 "Często producenci wolą odrobinę więcej oleju dać, aby zapewnić prawidłową pracę, niż aby jej brakło. Jak napisałem o docieraniu łożyska to miałem na myśli iż w stanie fabrycznym łożysko ma trochę więcej oleju iż by go potrzebowało, i po paru godzinach użytkowaniu, praca łożyska jest lżejsza." No tak... jesteś producentem łożysk i wiesz ile oleju się daje:) A jak już jest go więcej to po paru godzinach jest mniej i jest git... Wyparował, wyczarowany został, licho go zabrało.... "Dla jednych będzie to 1 rok a dla innych 5 lat" Tylko nie jest to rok kalendarzowy, lecz rok nieprzerwanej pracy. Zazwyczaj podaje sie czas pracy łożyska w godzinach. Jako ciekawostkę podam - dla dysków twardych jest to ok 80 000 godzin nieprzerwanej pracy Koledzy - róbta co chceta, ale róbta z głową Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Romek to leciało trochę inaczej, a mianowice: rób jak uważasz, a jak robisz to uważaj ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homesaver Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 @eRKa: napiszesz coś na temat, czy będziesz tylko krytykował? To z "docieraniem" mam z własnego doświadczenia, po paru godzinach rzucania leci dalej i komfort rzucania jest lepszy. A odnośnie "Wyparował, wyczarowany został, licho go zabrało...." jasne łożysko zamknięte jest szczelne na płyny i gazy. Jeżeli nie wydobywa się olej z łożyska zamkniętego to jakim prawem one się zużywa? Dlaczego po paru latach wymaga wymiany?Myślisz że obciążenie, np w Aldebaranie stosując przynęty do 10 - 12 gram zużyje łożysko?Raczej nie. Jeszcze nigdzie nie czytałem że łożysko jest w 100% szczelne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Sorry, ale nie mogę się powstrzymać. Masz przed domem trawnik, trawa nadaje się do koszenia, zamawiasz firmę - przyjeżdża gość który kosi trawę od 15 lat życzysz sobie, żeby skosił na wysokość 4 cm.Gość skosił trawnik, zapłaciłeś, pojechał. A Ty............ - wyprowadzasz z garażu kosiarkę i.... kosisz trawnik...i tak co godzinę. Kosisz i kosisz... Gdzies tutaj na forum czytałem.Po łowieniu - wyjmujemy szpulkę i po kropelce oliwy na łożysko(w przypadku odkrytych łożysk) Każda spełni swoje zadanie.Wystarczy. Aaaa... to powiedz jeszcze ile dalej leci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 (edytowane) Romku, nie każda oliwka spełni swoje zadanie. Jeżeli chodzi o właściwości smarne, to zapewne tak. Ale jeżeli mówimy o łożyskach przeznaczonych do ultra lekkiego łowienia, to zauważalna jest różnica w użytkowaniu multiplikatorów z łożyskami do której zakroplono oliwkę ultra light, a medium light. Nie chodzi tutaj o odległości ale o możliwość i komfort rzutu. Różnica zaciera się wraz ze wzrostem wagi przynęt. O różnicach między poszczególnymi łożyskami, tymi które to łożyska "lubią być mokre" , a które mniej - nie będę się wypowiadał, bo są na forum Użytkownicy, którzy mają minimum 10-cio letnie doświadczenie i to Oni wyznaczają standardy. Osobiście zajeździłem jeden komplet łożysk, mimo że nie używałem przynęt, które mocno obciążały konstrukcję. Czyli jednak da się . Myć łożysk nie zamierzam, bo szkoda mi na to czasu. Jak zaczną niepokojąco hałasować, to je wymienię. Edit. W innych krajach ludzie też mają podobne dylematy https://www.youtube.com/results?search_query=cleaning+bearings+reel Edit 2 W ramach eksperymentu zamontowałem w jednym multiplikatorze chińskie ceramiki, których nie będę oliwił, czyścił, etc. I będę je traktował przynętami, które podobno są za duże do tego typu łożysk. Zobaczymy ile wytrzymają. Edit 3. Skleroza. A czy należy czyścić i smarować łożyska "self lubricated"? Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez Koincydencja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Edit. W innych krajach ludzie też mają podobne dylematy https://www.youtube.com/results?search_query=cleaning+bearings+reel Edit 2 W ramach eksperymentu zamontowałem w jednym multiplikatorze chińskie ceramiki, których nie będę oliwił, czyścił, etc. I będę je traktował przynętami, które podobno są za duże do tego typu łożysk. Zobaczymy ile wytrzymają. Adn. 1. Jak komuś się chce to poszuka i sam znajdzie.Adn. 2. Ja także czekam na super abec-i z Chin i zrobię dokładnie jak Hubert z tym, że ja będę ich używał z przynętami max. 10 gram zapewne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homesaver Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Sorry, ale nie mogę się powstrzymać. Masz przed domem trawnik, trawa nadaje się do koszenia, zamawiasz firmę - przyjeżdża gość który kosi trawę od 15 lat życzysz sobie, żeby skosił na wysokość 4 cm.Gość skosił trawnik, zapłaciłeś, pojechał. A Ty............ - wyprowadzasz z garażu kosiarkę i.... kosisz trawnik...i tak co godzinę. Kosisz i kosisz... Gdzies tutaj na forum czytałem.Po łowieniu - wyjmujemy szpulkę i po kropelce oliwy na łożysko(w przypadku odkrytych łożysk) Każda spełni swoje zadanie.Wystarczy. Aaaa... to powiedz jeszcze ile dalej leci? A teraz mamy wątek o konieczności koszenia trawy na 4 cm no i że ja niby bym to musiał poprawiać.Nie uważasz że trochę przesadzasz?Nie jesteś zwolennikiem majsterkowania? Ok, może być, to przecież twoja sprawa. Uważasz, że skoro konstruktorzy coś tam wymyślili to musi tak już zostać?Twoja sprawa, rób jak uważasz. BOCA Bearings sprzedaje łożyska i oliwkę do łożysk. HedgeHog sprzedaje łożyska i oliwkę.Stop, jak to oliwkę? Poco, skoro konstruktorzy coś tam wymyślili i jak to mam teraz sam zrobić?Przecież jest to pozbawione sensu.Czytając twoje posty, takie jest twoje zdanie. Nie uważasz że się zagoniłeś kozi róg, trzeba by przyznać, że jednak może jest tam jakiś sens tego? Jak na razie mamy wątek o czyszczeniu i oliwieniu łożysk do szpulki multyplikatora na trzy strony, i UWAGA CAŁE CZTERY SENSOWNE POSTY. SUPER!!!!!!!!Gratulacja z mojej strony. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 A teraz mamy wątek o konieczności koszenia trawy na 4 cm no i że ja niby bym to musiał poprawiać.Nie uważasz że trochę przesadzasz?Nie jesteś zwolennikiem majsterkowania? Ok, może być, to przecież twoja sprawa. Uważasz, że skoro konstruktorzy coś tam wymyślili to musi tak już zostać?Twoja sprawa, rób jak uważasz. BOCA Bearings sprzedaje łożyska i oliwkę do łożysk. HedgeHog sprzedaje łożyska i oliwkę.Stop, jak to oliwkę? Poco, skoro konstruktorzy coś tam wymyślili i jak to mam teraz sam zrobić?Przecież jest to pozbawione sensu.Czytając twoje posty, takie jest twoje zdanie. Nie uważasz że się zagoniłeś kozi róg, trzeba by przyznać, że jednak może jest tam jakiś sens tego? Jak na razie mamy wątek o czyszczeniu i oliwieniu łożysk do szpulki multyplikatora na trzy strony, i UWAGA CAŁE CZTERY SENSOWNE POSTY. SUPER!!!!!!!!Gratulacja z mojej strony. Nic dodać nic ująć ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 (edytowane) Odpowiedz kolego na moje ostatnie pytanie.Ile dalej poleci? Ps. Jak najbardziej jestem zwolennikiem majsterkowania, ale nie "poprawiania" Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez eRKa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Odpowiedz kolego na moje ostatnie pytanie.Ile dalej poleci? Do końca trawnika... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Nie łowię multikami i nigdy nie przyglądałem się ich budowie. Ale tak zastanawiam się:1. W jakim celu dodaje się oliwkę (zwykle łożyska są smarowane smarem stałym, choć czasem są takie sytuacje, że zamiast smaru w układzie smaruje się olejem)?2. Ile tej oliwki należy dodać i jak często?3. Co się dzieje z oliwką wcześniej dodaną, jeśli dodajemy oliwkę któryś raz? Chyba, że dodajemy raz oliwkę, to w jaki sposób jest ona zatrzymywana w łożysku, jeżeli łożysko jest otwarte, a jeśli jest zakryte, to w jaki sposób jest ona dodawana? 4. Była mowa o "docieraniu" się łożyska. Gdyby łożysko miało się dotrzeć po kilkunastu rzutach, to jaki materiał został użyty na elementy łożyska? Raczej elementy są twarde, trudno ścieralne. Chyba nie o to chodzi, inaczej szybko by elementy wytarły się i powstałyby luzy dyskwalifikujące łożysko. Być może chodzi o ułożenie się elementów lub samego łożyska. A może nie? Tak sobie myślę. 5. Wymieniając samodzielnie łożysko macie pewność, że łożysko jest prawidłowo osadzone? Chodzi o prostopadłość do osi obrotu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homesaver Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 @eRKa: jakiś 1 -2 metrów. A pisałem też coś o komforcie rzucania. Ale tym zdaniem po prostu dowaliłeś:Ps. Jak najbardziej jestem zwolennikiem majsterkowania, ale nie "poprawiania" Czyli co, majsterkujesz aby nic nie zmienić czy tylko popsuć?Ciekawe podejście. @ Banjo: oglądnij jakiś filmik na youtube o czyszczeniu multyplikatorów i rozwieje twoje wątpliwości. I koledzy, wątek jest o cztery kolejne puste posty do przodu.SUPER!!!! Damy radę dobijemy cztery pełne strony wątku z tylko 4 sensownymi postami.Ja sie postaramy to może nawet dzisiaj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Kolego. Podrzuciłem link na samym początku dyskusji. Wierz mi, że są tam informacje na temat łożysk, a nawet wymiary niektórych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi