Skocz do zawartości

Jerkbait czyta...?

Simon123

Rekomendowane odpowiedzi

W tej chwil czytam:

- "Interwencja. Wojna z bolszewikami w świetle dokumentów" G. Popow

- "Bękarty pańszczyzny. Historia buntów chłopskich" M. Rauszer

Wracając do "Dzikiej Rzeczy" to z podobnej tematyki polecam "Oczami radzieckiej zabawki. Antologia radzieckiego i rosyjskiego undergroundu" K. Usenko i "Please kill me. Punkowa historia punka" L. McNeil, G. McCain.

Usenkę kupiłem w dniu premiery lata temu :D ale... do tej pory się do niej nie zabrałem bo zawsze coś jej kolejkę przesuwało. Notabene on jest założycielem zespołu Super Girl Romantic Boys.

Dzięki za polecenia.

Usenkę kupiłem w dniu premiery lata temu :D ale... do tej pory się do niej nie zabrałem bo zawsze coś jej kolejkę przesuwało. Notabene on jest założycielem zespołu Super Girl Romantic Boys.

Dzięki za polecenia.

Przeczytaj. Warto ????. To książka do której czasem lubię wrócić i przeczytać jakiś rozdział po raz wtóry. Mam sentyment do muzyki zza wschodniej granicy. Na przełomie lat 80/90-tych wymieniałem się z kolegą z Litwy nagraniami. Ja mu wysyłałem ziny (QQRYQ, Riot, Antenę Krzyku itp.) plus nasze płyty, a dostawałem nagrania takich grup jak Kino, Leningrad czy Antis.

A że grał w SGARB to wiem. Ze 2 lata temu wstawiłem ich kawałek w "dziale muzycznym" na J.pl. Nie spotkał się z entuzjazmem ????????????.

• Like 2

W wolnej chwili czytam książki Ryszarda Ćwirleja (cykl kryminałów o milicjantach z Poznania, gdzie akcja toczy się w latach osiemdziesiątych XX wieku. Nie brakuje humoru, fajnego opisu Poznania i nie tylko z okresu końca PRL). Polecam czytać wg wydarzeń towarzyszących jakie mają miejsce w Polsce a nie wydań książek. Lubię też książki Piotra Bojarskiego (cykl kryminałów, akcja w Poznaniu lata 30/40 XX wieku).

• Like 2

• 4 tygodnie później...

A że grał w SGARB to wiem. Ze 2 lata temu wstawiłem ich kawałek w "dziale muzycznym" na J.pl. Nie spotkał się z entuzjazmem

... taki wtręt... pamiętam ,,kapelę" jako ,,pospolite ruszenie" i żywioł. Na pewno w Kotłach ich widziałem, być może w CDQ, Stodole przy okazji większych spędów, Brylfest? i pewnie w innych miejscach. Po kilku latach teledyski itp, ,, pełna profeska"

Co do literatuty to ,,T2 Trainspotting" Irvine Welsch,a. Wygrzebane w markecie z kosza...

W wolnej chwili czytam książki Ryszarda Ćwirleja (cykl kryminałów o milicjantach z Poznania, gdzie akcja toczy się w latach osiemdziesiątych XX wieku. Nie brakuje humoru, fajnego opisu Poznania i nie tylko z okresu końca PRL). Polecam czytać wg wydarzeń towarzyszących jakie mają miejsce w Polsce a nie wydań książek. Lubię też książki Piotra Bojarskiego (cykl kryminałów, akcja w Poznaniu lata 30/40 XX wieku).

Ćwirlej też kozacko pisze.nie zaliczyłem tylko wydanej albo wydanych w 2020.a pisze Ćwirlej równiesz oczasach przedwojennych w Poznaniu.bochaterami są przodkowie milicjantów występujących w latach 80. Edytowane przez krzysiek gżybek
  • Like 1

Korol a co to za literatura inwestycyjna ??

Materiały na CIIA. Dla zaawansowanych.

M.in fajne przykłady - przejęcie Monsanto przez Bayer, albo dlaczego Grecja traci na Euro (zwłaszcza podczas kryzysu).

A teraz kończę Abominację Simmonsa. Następny w kolejce Terror.

Edytowane przez korol
  • Like 1

Trzy książki autorstwa Kafir (pseudonim) napisane z pomocą Łukasza Maziewskiego będące wspomnieniami i przeżyciami żołnierza którego wybory doprowadziły do służby w WSI. W fikcję wplecione wątki autentyczne. Czyta się jednym tchem.

"Hajlajf.Czysta prawda o brudnej służbie",

"Kontakt",

i "Weryfikacja".

• Like 1

Wzgórze Błękitnego Snu- Igor Newerly. (...)

Sama tworczość Newerlego, hmm... Nie przepadam. Choć przyznaję że czytalem coś ostatnio jakieś 50, 55 lat temu :) . Natomiast zyciorys nietuzinkowy. Z zainteresowaniem prrzeczytałem, nie tak dawno

"Szkatułki Newerlego" Jana Zielińskiego - biografię pisarza

352x500.jpg

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 1

Może być niezła lekturka. Dzięki.

Moim zdaniem sporo ciekawsza niż jej kontynuacja, czyli "Ład polityczny i polityczny regres".

Żona jest po studiach strategicznych, mnie geopolityka od dawna interesuje, więc biblioteczka systematycznie rośnie. Jeśli lubisz te tematy, to bardzo polecam książki Brzezińskiego oraz Kissingera.

• Like 1

Na chwilę obecną geopolityka sprowadza się do tego co kto i ile ma w ziemi czyli pod nią i do taniej siły roboczej, ale o tym doskonale wiesz. Natomiast ciekawie jest poczytać jak to drzewiej bywało albo prognozy jak będzie.

(...) Natomiast ciekawie jest poczytać jak to drzewiej bywało albo prognozy jak będzie.

Mam wrażenie, ze każdy kto zna historie (niekoniecznie na akademickim poziomie), obserwuje, jakże szybko zmieniającą się rzeczywistość, umie odzielić prawdę od propagandy, manipulacji i fake newsów, może zabawić się w prognostyka a postawiona przezeń diagnoza będzie przypuszczalnie bardzo bliska temu "jak bedzie". Obawiam się że nie będą to optymistyczne konstatacje.

• Like 2