korol Opublikowano 20 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2021 Skończyłem Masonerie Polską 2020 Stanisława Krajskiego. Fukuyama cały czas w trakcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 (edytowane) Teraz:Wojna o pieniądz 5 - bardzo ciekawa, tym razem Iran, Izrael, Arabia itd. Jak zwykle zdradzieccy Anglicy.W kolejce:Aswath Damodaran - Wycena Firmy - kolejna książka wybitnego profesora od finansów korporacyjnychKlaus Schwab - Czwarta rewolucja przemysłowa - śmiałe wizje wpływowego człowiekaPeter Hopkirk - Wielka Gra - rozgrywki rosyjsko-angielskie o Azję Środkową Edytowane 1 Kwietnia 2021 przez korol 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Ja kupiłem Pamflety Bastiata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Trzy książki autorstwa Kafir (pseudonim) napisane z pomocą Łukasza Maziewskiego będące wspomnieniami i przeżyciami żołnierza którego wybory doprowadziły do służby w WSI. W fikcję wplecione wątki autentyczne. Czyta się jednym tchem."Hajlajf.Czysta prawda o brudnej służbie","Kontakt",i "Weryfikacja".To ja polecam do kompletu "Harib" RaczyńskiegoPodobny klimat, fikcja pomieszana z faktami o wydarzeniach w Libii.Ale fabuła moim zdaniem lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongo Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Teraz:Wojna o pieniądz 5 - bardzo ciekawa, tym razem Iran, Izrael, Arabia itd. Jak zwykle zdradzieccy Anglicy. W kolejce:Aswath Damodaran - Wycena Firmy - kolejna książka wybitnego profesora od finansów korporacyjnychKlaus Schwab - Czwarta rewolucja przemysłowa - śmiałe wizje wpływowego człowiekaPeter Hopkirk - Wielka Gra - rozgrywki rosyjsko-angielskie o Azję Środkową Daj znać jak przeczytasz Wielka Gre. Jestem fanem Azji środkowej. Ale bałem się trochę tej pozycji że będzie mało przystępna. Od siebie polecam wszystkim miłośnikom przyrody biografie Humboldta " Człowiek który zrozumiał naturę". Właśnie skończyłem dobra rzecz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Ja mam to szczęście, że mogę bez ograniczeń słuchać audiobooków w pracy, co przy dobrym lektorze, potrafi być lepsze od czytania ???? Z pozycji które mogę w ciemno polecić każdemu: Shantaram - G.D. RobertsHistoria inspirowana przeżyciami autora.Ucieczka z więzienia, życie w indyjskich slumsach, praca dla Bombajskiej mafii. + Dużo o uczuciach i trochę filozofii. Medicus - Noah GordonBył film na podstawie tej książki, ale książce do pięt nie dorasta.Powieść historyczna o pewnym fragmencie rozwoju medycyny. Zew krwi - Jack LondonKsiążka pisana z psiego punktu widzenia.Świetna i właśnie powstał film na jej podstawie. Wyspy niepoliczone - Tadeusz Biedzki.Książka podróżnicza o wyspach Indonezji, na których wciąż żyją plemiona które zjadają swoich wrogów. Hyperion - Dan SimmonsJedna z najlepszych powieści SF jakie czytałem Ostatnie królestwo - Bernard CornwellPowieść historyczna o Duńskich próbach podboju już prawie Anglii, ale tuż przed jej powstaniem. Tatuażysta z Auschwitz - Heather MorrisHistoria człowieka który tatuował numery na rękach skazańców. Po przeczytaniu tej książki można zrozumieć co kierowało więźniami zgłaszającymi się na różne obozowe funkcje, od fryzjerów po katów. Pan lodowego ogrodu - Jarosław GrzędowiczFantasy/Sci-fi. Dla mnie genialna, wciągająca, pomysłowa. Dużo stworzeń już przewijało się w świecie fantasy, ale Grzędowicz dorzucił sporo swoich pomysłów.Nie mam wątpliwości, że wrócę do tej książki. Tu byłem, Tony HalikBiografia tego nieprawdopodobnego człowieka. Sodoma, hipokryzja i władza w Watykanie - Frederic Martel.Książka jest wynikiem śledztwa dziennikarskiego.Książka dla katolików o otwartych umysłach, u tych bardziej konserwatywnych, wywoła szok, niedowierzanie i mocny sprzeciw, a przecież mówi tylko o tych mniejszych grzechach kościoła... Czapkins - Dominik SzczepańskiHistoria Tomka Mackiewicza.Chyba najbardziej emocjonująca i poruszająca z książek górskich.Do kompletu warto przeczytać o tych samych wydarzeniach autorstwa tej która przeżyłaPrzeżyć. Moja tragedia na Nanga Parbat - Elizabeth Revol.Przy obydwu musiałem momentami przypominać sobie o oddychaniu i trochę łez uroniłem. Na razie tyle, ale jest jeszcze trochę pozycji do polecenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2021 (edytowane) Daj znać jak przeczytasz Wielka Gre. Jestem fanem Azji środkowej. Ale bałem się trochę tej pozycji że będzie mało przystępna. Na pewno dam znać. Na razie szybko muszę ogarnąć metodologie Prince2, może jeszcze Agile i Lean. Wpadł mi awans na Święta. Hyperion - Dan SimmonsJedna z najlepszych powieści SF jakie czytałem To ja z Simmonsa polecam Abominacje. Terror na razie czeka. Swego czasu też sporo słuchałem, ale teraz za dużo spotkań, nie ma już jak. Pół dnia rozmawiam. Edytowane 2 Kwietnia 2021 przez korol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Do mnie przyszła dostawa Samuel Huntington - Zderzenie cywilizacjiAlan Greenspan, Adrian Wooldridge - Capitalism in America. An economic history od The United StatesAyn Rand - Kapitalizm. Nieznany ideałTomasz Mazur - Mozaika IndyjskaJared Diamond - Kryzysy Ale na razie mam do ogarnięcia 11 książek "branżowych", także z 1,5 miesiąca z głowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 (edytowane) W czytaniu:Deyan Sudjic( dyrktor muzeum Dizajnu w Londynie) Język rzeczy - dizjan i luksus, moda i sztuka, W jaki sposób przedmioaty nas uwodzą. Polecam !Tako rzecze Lem - Wywiad rzeka ze Stanisławem Lemem. Rozmawia Stanisław Bereś. Właśnie łyknąłem pierwsze 100 z blisko 600 stron. Ciekawe ale po łatwym poczatku trzebasię przyłożyc - sporo o teorii literatury Stanislaw Orliński Lem - zycie nie z tej ziemi...Hmm na razie delikatnei mówiąc nie jestem zachwyconySztuka II RP Stefania Krzyształowicz-Kozakowska. Pięknie wydane, sopro ilustracji bardzo dobrej jakości, twarda oprawa ale i tekst niczego sobie. PolecamRebecca Makaii Wierzyliśmy jak nikt. O poczatkach epidemii Aids. Jesli kogoś interesują dość obrzydliwe detale to tak. Ogólnie - fuj. Nie dokończyłem. Nie polecam Edytowane 21 Kwietnia 2021 przez Marcin Rafalski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 (edytowane) I dotarła ostatnia, przegapiona rano:Alan Greenspan - Era zawirowańW formie ebooków zdobyłem ostatnio: Hjalmar Schacht - Confessions of The Old WizardEdward House - Philip Dru: Administrator George Soros - Alchemy of Finance Edytowane 21 Kwietnia 2021 przez korol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rademenes Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Ja mam to szczęście, że mogę bez ograniczeń słuchać audiobooków w pracy, co przy dobrym lektorze, potrafi być lepsze od czytania Mam pytanie, z czego korzystasz (z jakiego portalu) do audiobooków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 George Soros - Alchemy of Finance Nie wiem czy będziesz, że tak napiszę zachwycony tą książką. Z pozoru wydaje się być ciekawa, ale to co wie z wyprzedzeniem autor i źródła jego wiadomości są dla przeciętnego zjadacza chleba abstrakcją. Na pewno warto według mnie o ile jeszcze nie czytałeś przeczytać Uderwriting Democracy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Nie wiem czy będziesz, że tak napiszę zachwycony tą książką. Z pozoru wydaje się być ciekawa, ale to co wie z wyprzedzeniem autor i źródła jego wiadomości są dla przeciętnego zjadacza chleba abstrakcją. Na pewno warto według mnie o ile jeszcze nie czytałeś przeczytać Uderwriting Democracy.Underwriting ma u mnie swoje zasłużone miejsce obok Strategicznej wizji Brzezińskiego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 A tak przy okazji to jeszcze tę książeczkę dołączam do kolejki do przeczytania: Amerykańskie przywództwo i jego geostrategiczni słudzy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Mam pytanie, z czego korzystasz (z jakiego portalu) do audiobooków? Korzystam ze storytela, można słuchać dużo i tanio, ale niestety nie wszystko jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongo Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Jakiś czas temu polecałem tutaj Dziką rzecz Rafała Księżyka.Jako uzupełnienie, jak ktoś nie lubi muzyki gitarowej a interesuje się muzyką w ogóle to polecam " 30 lat polskiej sceny techno"https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4947500/30-lat-polskiej-sceny-techno niezła kolumbryna, 800 stron. Fanem techno nie jestem, a czyta się dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 (edytowane) Marcin Wicha "Kierunek zwiedzania" Rzecz o tym cymbale, przepraszam wielkim artyście(co prawda jedno nie wyklucza drugiego, ale w tym wypadku...) Kazimierzu Malewiczu. Zpodam jedną perełkę z ksiązki: Po latach odkryto że ktoś podpisał słynny Kwadrat "Bal murzynów w jaskini" Niestety podpis był u góry a więc obraz całe lata wisiał do góry nogami Polecam jak najbardziej wszystkim intersującym się sztuką. Wicha naprawdę dobrze pisze. Inne jego ksiązki też godne uwagi. Britt Bennett "Moja znikająca połowa". Powieść. Znudziła mnie, nie dokończyłem. Małżonka nie narzekała. W czytaniu: Oriana Fallaci "Kapelusz cały w czereśniach" Chyba nie trzeba przedstawiać autorki. Autobiorgrafia i saga rodzinna. Polecam. W czytaniu: Mieczysław Jałowiecki "Na skraju Imperium i inne wspomnienia" Znakomite wspomnienia ! Polecam gorąco. Edytowane 28 Kwietnia 2021 przez Marcin Rafalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Noo.. Fallaci nawet przy kolejnym czytaniu, nie zniechęca Lejb Fogelman - Warto żyć. Opowieść besserwisserska polskiego Żyda - efektownie fabularyzowana.. jak niemal wszystko u naszych sprytnych braci z niewielkim deficytem anatomicznym. Wszystkie mechanizmy drugiej połowy XX wieku w tle .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Noo.. Fallaci nawet przy kolejnym czytaniu, nie zniechęca Lejb Fogelman - Warto żyć. Opowieść besserwisserska polskiego Żyda - efektownie fabularyzowana.. jak niemal wszystko u naszych sprytnych braci z niewielkim deficytem anatomicznym. Wszystkie mechanizmy drugiej połowy XX wieku w tle ..Lejb Fogelman - poważny człowiek, zazdroszczę jego monopolu, na pewno przeczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 (edytowane) Wstyd przyznać ale dopiero teraz zabralem się z "Ziemię jałową" T.S. Eliota. Wydanie z 2004 w tłumaczeniu Cz. Miłosza. z jego przedmową. Tekst angielski po jednej stronie - tłumaczenie na drugiej. Lubię taka formę prezentacji, pod warunkiem, ze oryginał czyta się najpierw. Conieco język można w ten sposób podszkolić/wzbogacić. Kiedyś mialem a może mam (Tylko gdzie ?) wydanego podobnie Mandelsztama i nieżle sie czytało choć z cyrylicą juz u mnie krucho. Poczytuję też "Wyznania i anatemy" Ciorana, ktorych nie da się, a raczej nie warto cztać "ciurkiem" Edytowane 30 Maja 2021 przez Marcin Rafalski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Jałowy i pusty, jałowy i pusty i tylko ciemność nad twarzą przepaści.. Dwa metry od mojej lewej ręki.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 O książce, która się jeszcze nie ukazała. Autorem jest mój przyjaciel. Przeczytałem rękopis. Warto. https://nowynapis.eu/tygodnik/nr-108/artykul/powiesc-wedkarska 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom_S Opublikowano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2021 Daj znań Kolego kiedy i gdzie się ukaże ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongo Opublikowano 16 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2021 O książce, która się jeszcze nie ukazała. Autorem jest mój przyjaciel. Przeczytałem rękopis. Warto. https://nowynapis.eu/tygodnik/nr-108/artykul/powiesc-wedkarskaczekam na to, daj znac jak bedzie premiera! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 16 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2021 Dam znać Panowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi