Skocz do zawartości

Jerkbait czyta...?

Simon123

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Teraz:
Wojna o pieniądz 5 - bardzo ciekawa, tym razem Iran, Izrael, Arabia itd. Jak zwykle zdradzieccy Anglicy.

W kolejce:
Aswath Damodaran - Wycena Firmy - kolejna książka wybitnego profesora od finansów korporacyjnych
Klaus Schwab - Czwarta rewolucja przemysłowa - śmiałe wizje wpływowego człowieka

Peter Hopkirk - Wielka Gra - rozgrywki rosyjsko-angielskie o Azję Środkową

Edytowane przez korol
  • Like 2

Trzy książki autorstwa Kafir (pseudonim) napisane z pomocą Łukasza Maziewskiego będące wspomnieniami i przeżyciami żołnierza którego wybory doprowadziły do służby w WSI. W fikcję wplecione wątki autentyczne. Czyta się jednym tchem.

"Hajlajf.Czysta prawda o brudnej służbie",

"Kontakt",

i "Weryfikacja".

To ja polecam do kompletu

"Harib" Raczyńskiego

Podobny klimat, fikcja pomieszana z faktami o wydarzeniach w Libii.

Ale fabuła moim zdaniem lepsza.

Teraz:

Wojna o pieniądz 5 - bardzo ciekawa, tym razem Iran, Izrael, Arabia itd. Jak zwykle zdradzieccy Anglicy.

W kolejce:

Aswath Damodaran - Wycena Firmy - kolejna książka wybitnego profesora od finansów korporacyjnych

Klaus Schwab - Czwarta rewolucja przemysłowa - śmiałe wizje wpływowego człowieka

Peter Hopkirk - Wielka Gra - rozgrywki rosyjsko-angielskie o Azję Środkową

Daj znać jak przeczytasz Wielka Gre. Jestem fanem Azji środkowej. Ale bałem się trochę tej pozycji że będzie mało przystępna.

Od siebie polecam wszystkim miłośnikom przyrody biografie Humboldta " Człowiek który zrozumiał naturę". Właśnie skończyłem dobra rzecz.

• Like 1

Ja mam to szczęście, że mogę bez ograniczeń słuchać audiobooków w pracy, co przy dobrym lektorze, potrafi być lepsze od czytania ????

Z pozycji które mogę w ciemno polecić każdemu:

Shantaram - G.D. Roberts

Historia inspirowana przeżyciami autora.

Ucieczka z więzienia, życie w indyjskich slumsach, praca dla Bombajskiej mafii. + Dużo o uczuciach i trochę filozofii.

Medicus - Noah Gordon

Był film na podstawie tej książki, ale książce do pięt nie dorasta.

Powieść historyczna o pewnym fragmencie rozwoju medycyny.

Zew krwi - Jack London

Książka pisana z psiego punktu widzenia.

Świetna i właśnie powstał film na jej podstawie.

Wyspy niepoliczone - Tadeusz Biedzki.

Książka podróżnicza o wyspach Indonezji, na których wciąż żyją plemiona które zjadają swoich wrogów.

Hyperion - Dan Simmons

Jedna z najlepszych powieści SF jakie czytałem

Ostatnie królestwo - Bernard Cornwell

Powieść historyczna o Duńskich próbach podboju już prawie Anglii, ale tuż przed jej powstaniem.

Tatuażysta z Auschwitz - Heather Morris

Historia człowieka który tatuował numery na rękach skazańców. Po przeczytaniu tej książki można zrozumieć co kierowało więźniami zgłaszającymi się na różne obozowe funkcje, od fryzjerów po katów.

Pan lodowego ogrodu - Jarosław Grzędowicz

Fantasy/Sci-fi. Dla mnie genialna, wciągająca, pomysłowa. Dużo stworzeń już przewijało się w świecie fantasy, ale Grzędowicz dorzucił sporo swoich pomysłów.

Nie mam wątpliwości, że wrócę do tej książki.

Tu byłem, Tony Halik

Biografia tego nieprawdopodobnego człowieka.

Sodoma, hipokryzja i władza w Watykanie - Frederic Martel.

Książka jest wynikiem śledztwa dziennikarskiego.

Książka dla katolików o otwartych umysłach, u tych bardziej konserwatywnych, wywoła szok, niedowierzanie i mocny sprzeciw, a przecież mówi tylko o tych mniejszych grzechach kościoła...

Czapkins - Dominik Szczepański

Historia Tomka Mackiewicza.

Chyba najbardziej emocjonująca i poruszająca z książek górskich.

Do kompletu warto przeczytać o tych samych wydarzeniach autorstwa tej która przeżyła

Przeżyć. Moja tragedia na Nanga Parbat - Elizabeth Revol.

Przy obydwu musiałem momentami przypominać sobie o oddychaniu i trochę łez uroniłem.

Na razie tyle, ale jest jeszcze trochę pozycji do polecenia.

• Like 2

Daj znać jak przeczytasz Wielka Gre. Jestem fanem Azji środkowej. Ale bałem się trochę tej pozycji że będzie mało przystępna.

Na pewno dam znać. Na razie szybko muszę ogarnąć metodologie Prince2, może jeszcze Agile i Lean. Wpadł mi awans na Święta.

Hyperion - Dan Simmons

Jedna z najlepszych powieści SF jakie czytałem

To ja z Simmonsa polecam Abominacje. Terror na razie czeka.

Swego czasu też sporo słuchałem, ale teraz za dużo spotkań, nie ma już jak. Pół dnia rozmawiam.

Edytowane przez korol

• 3 tygodnie później...

Do mnie przyszła dostawa :)

Samuel Huntington - Zderzenie cywilizacji
Alan Greenspan, Adrian Wooldridge - Capitalism in America. An economic history od The United States

Ayn Rand - Kapitalizm. Nieznany ideał

Tomasz Mazur - Mozaika Indyjska

Jared Diamond - Kryzysy

Ale na razie mam do ogarnięcia 11 książek "branżowych", także z 1,5 miesiąca z głowy.

• Like 1

W czytaniu:

Deyan Sudjic( dyrktor muzeum Dizajnu w Londynie)  Język rzeczy - dizjan i luksus, moda i sztuka, W jaki sposób przedmioaty nas uwodzą. Polecam !

Tako rzecze Lem - Wywiad rzeka ze Stanisławem Lemem. Rozmawia Stanisław Bereś. Właśnie łyknąłem pierwsze 100 z blisko 600 stron. Ciekawe ale po łatwym poczatku trzeba

się przyłożyc - sporo o teorii literatury 

Stanislaw Orliński Lem - zycie nie z tej ziemi...Hmm na razie delikatnei mówiąc nie jestem zachwycony

Sztuka II RP Stefania Krzyształowicz-Kozakowska. Pięknie wydane, sopro ilustracji bardzo dobrej jakości, twarda oprawa ale i tekst niczego sobie. Polecam

Rebecca Makaii Wierzyliśmy jak nikt. O poczatkach epidemii Aids. Jesli kogoś interesują dość obrzydliwe detale to tak. Ogólnie  - fuj. Nie dokończyłem. Nie polecam

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 1

I dotarła ostatnia, przegapiona rano:

Alan Greenspan - Era zawirowań

W formie ebooków zdobyłem ostatnio:

Hjalmar Schacht - Confessions of The Old Wizard

Edward House - Philip Dru: Administrator :)
George Soros - Alchemy of Finance

Edytowane przez korol

George Soros - Alchemy of Finance

Nie wiem czy będziesz, że tak napiszę zachwycony tą książką. Z pozoru wydaje się być ciekawa, ale to co wie z wyprzedzeniem autor i źródła jego wiadomości są dla przeciętnego zjadacza chleba abstrakcją.

Na pewno warto według mnie o ile jeszcze nie czytałeś przeczytać Uderwriting Democracy.

• Like 1

Nie wiem czy będziesz, że tak napiszę zachwycony tą książką. Z pozoru wydaje się być ciekawa, ale to co wie z wyprzedzeniem autor i źródła jego wiadomości są dla przeciętnego zjadacza chleba abstrakcją.

Na pewno warto według mnie o ile jeszcze nie czytałeś przeczytać Uderwriting Democracy.

Underwriting ma u mnie swoje zasłużone miejsce obok Strategicznej wizji Brzezińskiego :)

• Like 1

Jakiś czas temu polecałem tutaj Dziką rzecz Rafała Księżyka.
Jako uzupełnienie, jak ktoś nie lubi muzyki gitarowej a interesuje się muzyką w ogóle  to polecam " 30 lat polskiej sceny techno"
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4947500/30-lat-polskiej-sceny-techno

niezła kolumbryna, 800 stron. Fanem techno nie jestem, a czyta się dobrze :)

Marcin Wicha "Kierunek zwiedzania" Rzecz o tym cymbale, przepraszam wielkim artyście(co prawda jedno nie wyklucza drugiego, ale w tym wypadku...)  Kazimierzu Malewiczu. Zpodam jedną perełkę z ksiązki: Po latach odkryto że ktoś podpisał słynny Kwadrat "Bal murzynów w jaskini" :)  Niestety podpis był u góry a więc obraz całe lata wisiał do góry nogami  :o  ;) Polecam jak najbardziej wszystkim intersującym się sztuką. Wicha naprawdę dobrze pisze. Inne jego ksiązki też godne uwagi.

Britt Bennett "Moja znikająca połowa". Powieść. Znudziła mnie, nie dokończyłem. Małżonka nie narzekała.

W czytaniu: Oriana Fallaci "Kapelusz cały w czereśniach" Chyba nie trzeba przedstawiać autorki. Autobiorgrafia i saga rodzinna. Polecam.

W czytaniu: Mieczysław Jałowiecki "Na skraju Imperium i inne wspomnienia" Znakomite wspomnienia ! Polecam gorąco.

Noo.. Fallaci nawet przy kolejnym czytaniu, nie zniechęca  :)

Lejb Fogelman - Warto żyć. Opowieść besserwisserska  polskiego Żyda - efektownie fabularyzowana.. jak niemal wszystko u naszych sprytnych braci z niewielkim deficytem anatomicznym. Wszystkie mechanizmy drugiej połowy  XX wieku w tle ..

• Like 1

Noo.. Fallaci nawet przy kolejnym czytaniu, nie zniechęca  :)

Lejb Fogelman - Warto żyć. Opowieść besserwisserska  polskiego Żyda - efektownie fabularyzowana.. jak niemal wszystko u naszych sprytnych braci z niewielkim deficytem anatomicznym. Wszystkie mechanizmy drugiej połowy  XX wieku w tle ..

Lejb Fogelman - poważny człowiek, zazdroszczę jego monopolu, na pewno przeczytam

• 1 miesiąc temu...

Wstyd przyznać ale dopiero teraz zabralem się z "Ziemię jałową" T.S. Eliota. Wydanie z 2004 w tłumaczeniu Cz. Miłosza. z jego przedmową. Tekst angielski po jednej stronie - tłumaczenie na drugiej. Lubię taka formę prezentacji, pod warunkiem, ze oryginał czyta się najpierw. Conieco  język można w ten sposób podszkolić/wzbogacić. Kiedyś mialem a może mam (Tylko gdzie ?) wydanego podobnie Mandelsztama i nieżle sie czytało choć z cyrylicą juz u mnie krucho. Poczytuję też "Wyznania i anatemy"  Ciorana, ktorych nie da się, a raczej nie warto cztać "ciurkiem" 

• Like 2

• 1 miesiąc temu...