mav3rick Opublikowano 25 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2024 Jako że ostatnio trafiłem do szpitala, to miałem troszkę czasu i nie całe dwa dni wciągnąłem Zbrodnie na lodowcu. Bardzo fajna i jak dla mnie wciągająca lektura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tombrajder Opublikowano 25 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2024 Też pozwolę sobie podsumować swój rok, w sumie udało się pochłonąć ponad 30 pozycji.Wyróżnione:- polski autor: Andrzej Stasiuk "Przewóz" i "Rzeka dzieciństwa", uwielbiam gościa i jego styl- fantastyka: trylogia Cixin Liu "Problem trzech ciał" plus dalszy ciąg wg Bao Shu - choć nie da się tego porównać to dla mnie Tolkien fantastyki- historia: C. Clark "Lunatycy. Jak Europa poszła na wojnę w roku 1914" - kawał dobrej historyczno-analitycznej roboty- muzyka: Piotr Jagiełło "Grunge. Bękarty z Seattle"; nie tylko dla fanów gatunku- powieść: Barbara Kingsolver "Demon Copperhead"- zasłużony Pulitzer 2023- non-fiction: Ilona Wiśniewska "Hen" - o Finnmarku, miejscu do którego chciałbym kiedyś dotrzeć z wędką- poza kategorią: Krzysztof Karoń "Historia antykultury" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tombrajder Opublikowano 25 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2024 (edytowane) A zapomniałem o jeszcze jednej kategorii, a w sumie chyba najważniejszej, czyli książki czytane dzieciom. Ex aequo: Adam Bahdaj "Wakacje z duchami" i Mark Twain "Przygody Tomka Sawyera" To typy moich synów Jeśli ja miałbym ogłaszać zwycięzcę to zdecydowanie "Pies Baskerville'ów" Conana Doyla Edytowane 25 Grudnia 2024 przez tombrajder 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom_S Opublikowano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2024 Właśnie dostałem reedycję bez cenzury. Mój pierwszy raz. Ach co to jest za książka!!Książka o mnie o nas wędkarzach , ale także o życiu i świecie który bezpowrotnie odszedł do historii... Jak Ci zazdroszczę, że nie czytałeś "Śmierci pięknych saren". Tyle super wrażeń przed Tobą...ja już niektóre kawałki cytuję z głowy Jeśli chodzi o "Śmierć (...)" to polecam ciekawą biografię Oty Pavla pt. "Ota Pavel. Pod powierzchnią" autorstwa A. Kaczorowskiego... Tragiczna postać.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiekre Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia Ferdynand Antoni Ossendowski Ludzie,Zwierzęta,Bogowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kejkosz Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia (edytowane) Koledzy z trochę innej beczki, moze ktoś polecić jakieś ciekawe pozycje z gatunku reportaż wędkarski? Może być fabularyzowany, coś ala "Ni szagu nazad, czyli sztuka łowienia wspomnień", lub też książek o Mongolii B.Uryna? Edytowane 9 Stycznia przez Pansy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 9 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia Duży plus za "Ni szagu nazad". To książka mojego przyjaciela Grześka Pula. Wyszedł teraz jego "Blask". Polecam, choć to nieco inne klimaty. Jeśli chodzi o kategorię, o której piszesz, to polecana tu kiedyś:"Księga morza" Mortena A. Strøksnesa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 10 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia Kiedy Wy czytacie te książki ?? nie raz zaczynałem coś przeczytać to usypiałem po dwóch stronach Rano 6.30 pobudka - obowiązki - robota - treningi - ryby i wracam taki wyje... że ciężko mi z auta wysiąść w garażu Dużo "czyta się" po drodze . Od lat nie słucham w aucie praktycznie niczego innego, niż e-booków. Na długich trasach jeszcze lepiej, wątek trwa. W domu rzeczywiście mniej czasu i w klasycznym wydaniu, wciągnąłem może z 3/4 książki przez cały rok. Najlepszy był chyba "Statek" Łysiaka.A z książek do auta, ostatnio podobały mi się;-"Wyspa niebieskich lisów" Stephena R. Bowna. O wyprawie Beringa-"Król" Sz. Twardocha O człowieku z przestępczego światka W-wy w przededniu II WW-"Chołod" też Twardocha. Początek niemrawy, kiepski. Ale później, gdy dotrze się do głównej części w formie dziennika, całkiem przyjemna książka. Obecnie słucham "Prochy Świętych" R. Sikorskiego. Może nie jest to co powyżej, gdy cieszyłem się na podróż z możliwości kontynuowania słuchania, to ta pozycja jest do przyjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzienkiewicz Opublikowano 24 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia Duży plus za "Ni szagu nazad". To książka mojego przyjaciela Grześka Pula. Wyszedł teraz jego "Blask". Polecam, choć to nieco inne klimaty. Jeśli chodzi o kategorię, o której piszesz, to polecana tu kiedyś:"Księga morza" Mortena A. Strøksnesa.Właśnie skończyłem „Ni szagu nazad”. Świetna. Dawno takiej nie czytałem. Na pewno przeczytam wszystko co Grzegorz napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia Koledzy z trochę innej beczki, moze ktoś polecić jakieś ciekawe pozycje z gatunku reportaż wędkarski? Może być fabularyzowany, coś ala "Ni szagu nazad, czyli sztuka łowienia wspomnień", lub też książek o Mongolii B.Uryna?Kurcze, teraz będzie mi łaziło to po głowie, mam coś takiego i za cholerę nie mogą sobie przypomnieć tytułu, ani gdzie tę książkę skitrałem, pewnie na strychu. Wydanie chyba z lat 90tych, relacja z wyjazdu ojca z synem do Finlandii na ryby. Wtedy pachniało egzotyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia Wyprawa po królewskiego łososia - bodaj Zimecki? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia Tak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mundurowy Opublikowano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego (edytowane) Ciekawa książka dla miłośników akwarystyki i nie tylko.. Edytowane 11 Lutego przez Mundurowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi